Af Anne-Mette Holm
3 gange blinkede APV’en rødt
3 gange i træk slog trivselsmålingen i Albertslund Kommune ud med rødt, når medarbejderne blev spurgt om krav i arbejdet. Og de ærgerlige resultater blev diskuteret i kommunens øverste samarbejdsudvalg, KommuneMED. Her nedsatte man derfor en arbejdsgruppe, der skulle forsøge at vende udviklingen.
Krav i arbejdet var diffust
Det stod dog hurtigt klart for arbejdsgruppen, at det med krav i arbejdet var en noget diffus størrelse, som var svær at konkretisere og få greb om – og dermed også handle på. De blev hurtigt enige om, at hvis indsatsen virkelig skulle rykke sig, blev de nødt til at få noget pondus bag. Derfor inviterede de kommunaldirektøren med til bords, og han sagde ja med det samme.
- Jeg sagde ja, fordi hvis vi skal lykkes med at gøre noget for og med borgerne i Albertslund, så skal vores ressourcer, både medarbejdere og ledere, trives så godt som muligt. Vi havde brug for at sætte fokus på det her, fortæller kommunaldirektør Henrik Harder, der har været ansat i sin stilling siden august 2021.
Viden og kompetencer fra BFA hjalp
I første omgang rakte arbejdsgruppen ud til BFA for at få hjælp. Det blev startskuddet til et længere forløb med BFA’s arbejdsmiljøkonsulenter i besøgsteamet. Konsulenterne deltog i møder i arbejdsgruppen og tilrettelagde desuden to workshopdage for alle lokalMED og arbejdsmiljøgrupper i kommunen.
- Vi havde brug for nogle udefra til at hjælpe os med det. Nogle, der kunne give os nogle forstyrrelser og spille ind med viden og kompetencer, vi ikke selv har i organisationen. Og det var der her, forklarer han.
Svært at forstå
Charlotte Jacobi er klinikassistent og tillidsrepræsentant (TR) i Tandplejen i Albertslund Kommune. Hun er også en del af KommuneMED og sad med i arbejdsgruppen. Hun erkender, at hun selv havde svært ved at forstå, hvad det egentlig var, de skulle sætte i værk i arbejdsgruppen.
- Krav i arbejde er individuelt. Derfor havde jeg svært ved at forstå, hvordan vi skulle finde et fælles fodslag. På et tidspunkt i forløbet stillede BFA mere konkrete spørgsmål, som bedre belyste krav i arbejde, og det fik også mig til bedre at forstå, hvordan vi fremad kunne arbejde med dette. Og det, at TRIO’en har været med på workshops og undervejs, har hjulpet med at få det videre ud i vores organisation.
Kommunaldirektøren bakker hende op:
- Krav i arbejdet er en vanskelig størrelse, for hvad betyder det egentlig? Det skal foldes ud, så det bliver operativt. Det lykkedes vi med efter gode drøftelser i arbejdsgruppen. Vi blev klogere på, hvad det handler om, og hvordan vi kunne agere på det, så vi ikke famler i blinde, siger Henrik Harder.
Tid til fordybelse og handleplaner
På de to workshopdage, hvor alle lokale arbejdsmiljøorganisationer (AMO) blev inviteret, var der netop fokus på, at deltagerne skulle komme videre fra tale til handling. På første workshopdag deltog også tillidsrepræsentanter og på den anden workshopdag var alle kommunens MED-udvalg inviteret med.
Dagene var bevidst tilrettelagt med både oplæg med ny viden, sparring og hjælp. Blandt andet var der afsat tid til, at deltagerne kunne arbejde med deres lokale handleplaner. Og det fungerede rigtig fint, fortæller fællesstillidsrepræsentant og TR, Margit Krogh, der er socialpædagog i Bostøtte og desuden medlem af arbejdsgruppen.
- Vi havde fokus på, at vi gerne skulle have et produkt med hjem. For når vi tager tid ud af hverdagen til at deltage i sådan en dag, presser det jo systemet. Nu havde vi tid til at arbejde med det, og det gjorde, at vi følte, vi havde gjort noget og tænkt nogle tanker, som vi skulle hjem og puste liv i hos vores kolleger, siger hun.
Sparring og hjælp undervejs
Der var også sat tid af til, at deltagerne kunne få hjælp fra både HR i Albertslund Kommune og BFA’s konsulenter undervejs, og det blev godt modtaget.
- Folk har meldt tilbage, at det var fedt, at der var sat så lang tid af til, at TRIO’erne kunne trække sig og fordybe sig, og hvis de havde problemer, kunne de få hjælp og for eksempel spørge BFA til råds. Det var virkelig godt, fortæller Charlotte Jacobi.
Både chefer og direktører deltog
Det var ikke kun AMO, tillidsrepræsentanter og ledere, der deltog på workshopdagene. Alle chefer og direktører var også budt indenfor.
- Det var et bevist valg fra min side. Hensigten var, at vi som chefer og direktører skal vide, hvad der rører sig i arbejdsmiljøet. Ellers kan vi ikke varetage vores opgave som chefer. Vi skal synligt vise, at det er noget, vi prioriterer, fastslår Henrik Harder.
Væsentlig opbakning fra ledelsen
Den synlige tilstedeværelse af ledelsen gjorde også et positivt indtryk.
- Det betyder, at de også ved, hvad der bliver talt om. Jeg har været her i mange år, hvor der næsten ikke har været nogen ledere til stede, og så får det ikke noget liv efterfølgende. Det kræver en bred repræsentation fra både ledere og tillidsvalgte for at få tingene til at rykke, vurderer Margit Krogh.
I HR-afdelingen er arbejdsmiljøkonsulent og arbejdsmiljørepræsentant Joan Bendiksen helt enig.
- Det er klart, at det er sindssygt vigtigt. Hvis man ikke har ledelsens opbakning, kommer man ikke nogen steder. Hvis ikke lederne driver tingene, så sker der ikke noget, konkluderer hun og fortsætter:
- Det gør en forskel, at direktørerne hører det samme. Det giver en forståelse af, hvad der er blevet aftalt og sagt. Og så er det med til at legitimere, at man bruger tid på det. Medarbejderne oplever, at der rent faktisk er en interesse for det. Det er ikke blot tomme ord. Ledelsen vil gerne være med, siger hun og understreger, at ledelsen også får flere nuancer på ved at deltage, og det gør det nemmere at understøtte processen i det videre forløb.
Håb for fremtiden
Både Charlotte Jacobi og Margit Krogh tror på, at indsatsen gør en forskel fremover. De har været glade for, at kommunaldirektøren har deltaget så aktivt i arbejdsgruppen. Det bidrager også til et håb for en grønnere trivselsundersøgelse og et bedre arbejdsmiljø i fremtiden.
- Der har været nedsat arbejdsgrupper med mange forskellige temaer gennem årene, men meget få når i havn. Jeg oplever, at vi har fået afsluttet et tema her, og at dette projekt faktisk er nået i havn, siger Margit Krogh.
Ikke blot en planche på en dør…
Charlotte Jacobi supplerer:
- Denne her opgave kan ikke løses på gulvet, så var det sket. Den kan heller ikke løses alene af lederne. Derfor var så fedt, at Henrik (red. kommunaldirektøren) sagde ja til at deltage. Det har givet arbejdsgruppen mere ro på, at han har siddet med, og så har han også en pligt til, at det kommer til at leve ud over en planche på en dør.
En god investering
Kommunaldirektøren synes, at forløbet har været en rigtig god investering.
- Det har betydet, at vi har fået sat fokus på det på en meget mere indgribende måde end tidligere. Når man sætter fokus, kan man rykke på det. Opgaven er nu, at vi også fremad holder fokus på det, at vi italesætter det – både det vi vil opnå, men også vores ressourcer og kompetencer til at få det til at ske. Det skal gerne sætte sig varige spor. Det er den egentlig lakmusprøve. Med denne her indsats har vi skabt et godt fundament for at kunne gøre det, vurderer han.
Få yderligere inspiration
Hent nogle af de værktøjer, Albertslund Kommune blev præsenteret for og arbejdede med på de to workshopdage.
Det opgaverettede fællesskab
Det opgaverettede fællesskab sikrer, at de daglige driftsopgaver løses bedst muligt inden for fx et team (der godt kan omfatte flere fagligheder). Læs mere om det her og få dialogværktøjer til at stille skarpt på det opgaverettede fællesskab på arbejdspladsen.
Det organisatoriske fællesskab
Det organisatoriske fællesskab sikrer sammenhængskraften og den strategiske samstemthed i organisationen som helhed - på tværs af team og afdelinger. Læs mere om det her og få dialogværktøjer til at stille skarpt på det organisatoriske fællesskab på arbejdspladsen.