Her kan du læse artikler, hvor besøgsteamet medvirker fx i forløb, på konferencer eller på temadage.
Børn, der i stigende grad har det svært og slår sig på folkeskolernes ramme og de høje følelsesmæssige krav, det skaber i det daglige arbejde, fyldte mere og mere, da arbejdsmiljørepræsentanter fra skolerne i Fredensborgs Kommune mødtes i netværk. Det fik kommunens arbejdsmiljøkonsulent til at reagere og række ud til BFA.
Et højt sygefravær og store besparelser var ved at tage pusten fra både ledere, tillidsvalgte og medarbejdere i Center for Børn, Unge og Familier (BUF) i Odsherred Kommune. Men efter et forløb med BFA’s besøgsteam har centeret fået lagt kimen til mere nærvær, og så har de fået et bedre fællesskab og samarbejde mellem ledelse og tillidsvalgte.
En helt ny organisering fra årsskiftet, store besparelser og løbende nye metoder og måder at arbejde på har betydet store forandringer på fagområdet Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern Kommune på det seneste. Derfor var timingen nærmest perfekt, da de indgik i et samarbejde med BFA’s besøgsteam om at etablere et stærkt MED-samarbejde i deres nye organisation.
På plejehjemmet Klarahus på Nørrebro i København taler de rigtig meget om ord, og hvad de betyder. Det blev blandt andet aktuelt for dem, da de for nylig deltog i et træningsnetværk med BFA. For her blev de udfordret. På møderne blev der nemlig nævnt en del ord, som nogle af plejehjemmets tosprogede deltagere havde virkelig svært ved at forstå.
I Albertslund Kommune har ledelse og medarbejdere i det store og hele fundet et fælles trav for arbejdsmiljøet på tværs af organisationen i samarbejde med BFA. Og det har skabt et fællesskab og en tro på, at det lange seje træk i arbejdsmiljøorganisationen nytter og flytter sig helt ude på de lokale arbejdspladser.
Hjemme- og sygeplejen i Slagelse Kommune har lært, hvordan forskellige lag i organisationen kan forbedre processen ved arbejdspladsvurderinger (APV). En IGLO-øvelse gav vigtige erkendelser.
Selv om man har gode politikker og retningslinjer – plus adgang til velafprøvede metoder og værktøjer - kan det være svært at få forløst de enkelte arbejdsmiljøudfordringer helt ude på de lokale arbejdspladser. Det har en gruppe arbejdsmiljøkonsulenter og sikkerhedsledere i Region Sjælland måtte sande. Derfor rakte de hånden ud til BFA og søgte om at deltage i et strategisk netværkssamarbejde.
Trods en god og ihærdig indsats for at forbedre trivslen blandt medarbejderne på Tradium, Erhvervsskole og -gymnasier i Randers, er der alligevel plads til forbedringer. Derfor har Tradium nu valgt at indgå i et forløb med BFA’s besøgsteam, og indtil videre er de kommet rigtig godt fra start.
3 timer for fuld kraft med fokus på et sikkert og sundt ergonomisk arbejdsmiljø. Det var dagsordenen for BFA’s ErgonomiLabs, der er blevet afviklet forskellige steder over hele landet. Også i Roskilde, hvor deltagerne gik derfra med gode refleksioner, inspiration og begejstring.
Krav i arbejdet lyste rødt i APV’en i foråret 2023 på Egelundskolen i Albertslund. Så noget skulle der ske. Derfor var lærer og arbejdsmiljørepræsentant (AMR) Necati Kayhan glad for at finde inspiration til handling i det forløb, som Albertslund Kommune deltager i med BFA’s besøgsteam.
Et længere forløb med BFA’s besøgsteam har klædt FagMED på skoleområdet i Vejle endnu bedre på til at arbejde systematisk med krænkende handlinger i arbejdsmiljøet.
Gentagende besøg med workshops og dialoger har klædt Vordingborg Kommunes Center for Socialpædagogik på til bedre at hjælpe sig selv. Sammen identificerede de bagvedliggende årsager til de ergonomiske udfordringer og fik koblet de rette værktøjer på til at ændre på tingene.
Vordingborg Kommunes Center for Socialpædagogik fik besøg af BrancheFællesskab for Arbejdsmiljø (BFA) og fik øjnene op for hidtil uaktiverede ressourcer blandt borgere og kolleger. Det har forbedret trivslen, samarbejdet og det ergonomiske arbejdsmiljø.
De seneste arbejdspladsvurderinger (APV) i Rødovre Kommune viser, at vold og trusler er et stigende problem. Særligt på skoleområdet. Den udvikling vil kommunen have vendt og har derfor sat fokus på problemet i samarbejde med BFA’s besøgsteam.
Frie Skolers Lærerforening og skoleforeningerne afholdt for nylig tre velbesøgte temadage om arbejdsmiljø med fokus på nye strategier til bedre samarbejde og mindre stress. Temadagene var tilrettelagt i samarbejde med BFA’s besøgsteam.
Arbejdsmiljøet er fremover endnu højere prioriteret i Køge Kommune, der netop har lanceret en ny MED-aftale. Aftalen har været 1,5 år undervejs og blev forleden præsenteret for alle lokal-MED i kommunens Børne- og Uddannelsesforvaltning.
Varde Kommune vil skabe bedre trivsel og balance i arbejdslivet og samtidig forebygge vold og trusler for kommunens ansatte på børne-, lærings- og familieområdet. En kedelig udvikling med stigende belastninger skal vendes, og nu er drømmen - på sigt - at vinde intet mindre end Arbejdsmiljøprisen.
Hvert år inviterer Branchefællesskabet for Velfærd og Offentlig administration (BFA) de organisationer, som BFA omfatter, til en temadag om arbejdsmiljø. Her bliver deltagerne opdateret på BFA’s værktøjer og tilbud til arbejdspladserne. I år var der desuden særligt fokus på tilbuddet fra BFA’s besøgsteam.
Forflyt med omtanke var temaet for en workshop på Fagligt Træf 2022. Her blev deltagerne introduceret for BFA’s otte lærings- og handlingspakker om god forflytningskultur. Og de fik også mulighed for i grupper at arbejde med en af pakkerne.
Er det okay at kalde en kollega røvlækker? Eller er det i orden at bede en kollega om at tage sig sammen? Det var blandt andet sådan nogle spørgsmål, som konsulenterne fra BFA’s besøgsteam stillede deltagerne fra Voksne, Job og Handicap (VJH) i Aarhus Kommune på en temadag om interne krænkende handlinger.
Hjemmeplejen i Slagelse Kommune vil have vendt bøtten. Det skal være slut med at investere en masse ressourcer i arbejdet med at lave fysisk APV og handleplaner, som alligevel ikke rigtig bliver taget i brug og blot ender i en skuffe, uden at der kommer synlige resultater ud af arbejdet.
Solen stod højt på himlen, og på havnen i Allinge på Bornholm var scenen sat i Arbejdsmiljø Loungen. Vi var klar til det første arrangement på årets Folkemøde. Nu skulle det handle om de vilde ambitioner for arbejdsmiljøet, som regeringen og arbejdsmarkedets parter har lanceret i en ny trepartsaftale.
Hvordan vil du reagere, hvis din kollega ganske upassende bliver kaldt et ”frynsegode” eller ”røvlækker” af en borger, pårørende eller en anden kollega? Og hvad gør du, hvis du selv eller en kollega pludselig får et klap i numsen? Måden, du reagerer på som vidne til en upassende situation, har stor betydning for, hvordan en situation udvikler sig.
Arbejdspladser over hele Danmark er klar til at styrke arbejdsmiljøarbejdet. Det mærker konsulenterne i BFA’s besøgsteam, der mødes med en række arbejdspladser i både nord, syd, øst og vest. De har alle har det til fælles, at de gerne vil prioritere et godt lokalt arbejdsmiljø.
Tak for din tilmelding til nyhedsbrevet.
Husk at bekræft ved at klikke på linket i e-mailen, vi lige har sendt til dig.