Som udgangspunkt bør det være frivilligt, om man vil arbejde en del af arbejdstiden hjemme. Men covid-19 epidemien har betydet, at mange medarbejdere er hjemsendt med kort varsel og er tvunget til at løse deres opgaver fra en mere eller mindre improviseret hjemmearbejdsplads.
Det kan udfordre både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø.
- Fysisk er der risiko for smerter og gener i muskler og led, fordi hjemmearbejdspladsen ikke altid lever op til de ergonomiske råd.
- Psykisk risikerer medarbejdere, der arbejder meget hjemme, at blive ensomme og opleve, at de bliver sociale isoleret i forhold til deres kolleger, deres team og deres leder.
Sådan kan I forebygge
Godtarbejdsmiljø har et særligt tema om hjemmearbejdspladser, som er opdateret i forhold til den aktuelle situation med hjemsendelser på grund af covid-19 epidemien.
Temaet beskriver bl.a. fordele og ulemper ved at arbejde hjemme og har en lang række gode råd, ideer og tjeklister, som kan være med til at styrke de gode sider og mindske fysiske og psykiske risici ved at arbejde hjemme.
- Fordele og ulemper ved hjemmearbejdet: Læs mere om fordele og ulemper for både den enkelte og for arbejdspladsen.
- Når hjemmearbejdet er en nødvendighed: Sådan kan I sikre et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø under hjemsendelsen. Det handler bl.a. om samarbejde, sociale og faglige relationer, den fysiske hjemmearbejdsplads og ikke mindst om klare rammer for arbejdet.
- Ledelse og samarbejde ved hjemmearbejde: Udbredt hjemmearbejde stiller krav til både ledelse, medarbejdere og organisation. Der er bl.a. brug for klare aftaler om rammer og forventninger til hjemmearbejdet.
- Arbejdsmiljø i hjemmet: Arbejdsmiljøloven gælder også for distancearbejde. Arbejdsgiveren har ansvaret for, at arbejdsforholdene i orden på hjemmearbejdspladsen. Der gælder dog særlige undtagelser vedrørende indretning af skærmarbejdspladsen.