Del: - -

Små trin med stor effekt

I Motorstyrelsen har de fået mere bevægelse og trivsel ind i hverdagen med projektet ’Sammen SKABer vi Trivsel’. Men alle behøver ikke tage trappen, for det er bedre at gøre lige netop det, der passer til den enkelte.

Af Anne-Mette Holm

En buket af aktiviteter

Møg-dårlig-form-gymnastik, frokost floorball, skridt på kontoen eller morgensang i receptionen. Det er blot nogle af de initiativer, som Trivselsgruppen i Motorstyrelsen satte i gang i forbindelse med projektet ’Sammen SKABer vi Trivsel’.

Projektet handlede om Søvn, Kost, Ansvar og Bevægelse og blev til i samarbejde med Dansk Firmaidræt, der sammen med chefkonsulent Bente Jacobsen fra Motorstyrelsen fortalte om indsatsen på årets Folkemøde.

Se livestream fra Folkemødet

- Vi har haft fokus på, at medarbejderne skal tage et ansvar for sig selv. Hverken jeg eller ledelsen kan servere en portion trivsel for en medarbejder, fortalte Bente Jacobsen, der er projektleder i Trivselsgruppen, der har drevet indsatsen i Motorstyrelsen.

De forskellige fysiske tilbud til medarbejderne blev ledsaget af en række foredrag og et tilbud om en sundhedssamtale med Aalborg Kommune.

- Kommunens dagsorden er, at hvis man som person ikke trives, kan der komme sygefravær ud af det. Så det at fremme sundheden på arbejdspladsen kan være med til at undgå sygemeldinger. Der var fx en ung mand, der indså, at det var helt galt med hans søvn. Han fik de rette værktøjer; råd om at lægge telefonen væk og ikke dyrke hård motion op til sengetid. Den overordnede beslutning tog han selv for at få den rette søvn, og den kan bidrage til at styrke både den fysiske og mentale sundhed, forklarede Bente Jacobsen.

Motorstyrelsens gode råd til mere bevægelse højere trivsel:

  • Find løsninger, der passer til jer, og fokuser på jeres egne, individuelle behov.
  • Kom i gang med små skridt – der er mange måder at få bevægelse ind i hverdagen. Start langsomt og byg gradvist op.
  • Tilpas aktiviteterne til jeres individuelle behov – måske har I brug for noget andet end mere bevægelse. Find ud af, hvad der fungerer bedst for jer.
  • Bevægelse frigiver 50 hormoner, mens en kop kaffe kun frigiver 2.
  • Sørg for ledelsens opbakning!

Gode argumenter til ledelsen:

  • To minutters fysisk aktivitet tre gange om ugen kan reducere sygefraværet med 13 %.
  • Bevægelse styrker både fysisk og mental sundhed og kan føre til lavere sygefravær, højere trivsel og bedre sammenhold. Det er også sjovt at gøre det sammen!

Hold gående møder

Motorstyrelsen har også opfordret medarbejderne til at holde gående møder. Det har de blandt andet reklameret for på 3 roll ups, hvor medarbejderne ved hjælp af en QR-kode har kunne få ruten til gåture på henholdsvis 10, 20 og 30 minutter.

Få ledelsens opbakning

I Motorstyrelsen har topledelsen givet sin fulde støtte til projektet. Det var dog ikke alle medarbejdere, der tog positivt imod projektet fra start, men efterhånden er de fleste med.

- Nogle synes, det er træls, når andre siger, at nu skal vi stå op ved skrivebordene eller lignende. Men vi vil gerne puffe til folk og deres refleksion. Vi forventer jo ikke, at de spiller håndbold, men vi vil gerne have bevægelse ind i arbejdsdagen. Bare 2 minutters bevægelse 3 gange om ugen kan være nok, sagde Bente Jacobsen.

Giver et godt sammenhold

Men er fællesskabet så blevet styrket i Motorstyrelsen?

- Det er svært at sige. Men det giver noget godt til trivslen. Frokost floorball – det kan man for eksempel godt nå på 3-4 minutter i frokostpausen. Vi har blandt andet haft en konkurrence, hvor de, der vandt, fik smoothies til enheden. Det giver et godt sammenhold. Vi kan ikke måle det, men det understøtter den gode kultur på tværs at huset, og jeg kan mærke, at man tager tingene mere til sig. Så vi er ved at lykkes med noget, fastslog Bente Jacobsen.

Generalsekretær Mette Mandrup fra Dansk Firmaidræt supplerede:

- Det handler om, hvilken arbejdsplads man gerne vil være. Vi skal gå hjem med mere energi, end man kom med. Vi skal være længere tid på arbejdsmarkedet og være friske, når vi går på pension. Det har nogle samfundseffekter at gøre en forskel på arbejdspladsen. Det gør noget for fællesskabet og den enkelte på arbejdspladsen, og så får det grinet frem, sagde hun.


Senest revideret den 11. december 2024