Del: - -

Grib ind – godt kollegaskab uden mobning: 10 år efter

I juni 2024 blev rapporten "Grib ind – godt kollegaskab uden mobning: 10 år efter" udarbejdet af erhvervspsykologerne Eva Gemzøe Mikkelsen og Tine Ravn Holmegaard. Rapporten ser tilbage på et årti med brugen af dialogredskabet Grib ind, som blev introduceret på danske arbejdspladser for at forebygge mobning. Rapporten fokuserer på vidners rolle i at skabe et sundt arbejdsmiljø og giver et indblik i, hvordan redskabet har udviklet sig og været anvendt i praksis.

Centrale pointer i rapporten

  • Dialogredskabet ”Grib ind – godt kollegaskab uden mobning" er udviklet til at aktivere passive vidner til at gribe ind overfor negative handlinger og mobning
  • Grib ind er i dag en fast del af mange arbejdsmiljøprofessionelles værktøjskasse
  • Evalueringer af Grib ind er generelt meget positive. Det opleves som brugervenligt og effektivt blandt andet til at skabe meningsfulde dialoger om mobning. Budskabet om at gribe ind går også klart igennem.
  • Grib ind har været genstand for videnskabelig forskning i både Danmark og Norge og har inspireret til udvikling af andre forebyggende redskaber
  • Redskabet bør kun bruges forebyggende

Grib ind – 10 år efter: Redskabet anvendes bredt

Grib ind - godt kollegaskab uden mobning blev sparket i gang på en række kampagneworkshops i 2014-2015. Interessen fra arbejdspladser og arbejdsmiljøprofessionelle var fra starten stor, og redskabet har siden været anvendt på en lang række arbejdspladser, som led i disses forebyggende tiltag overfor krænkende handlinger og mobning.

Dialoger som Eva Gemzøe Mikkelsen og Tine Ravn Holmegaard har haft med fagfæller peger også på, at redskabet indgår i mange arbejdsmiljøprofessionelles værktøjskasse, og tages frem, når deres klientvirksomheder skal klædes på til at forebygge mobning.

I flere tilfælde har erfarne erhvervspsykologer også anvendt redskabet som en del af opfølgningen på sager om alvorlige konflikter, krænkende handlinger og mobning.

Redskabet anvendes også i uddannelsessammenhænge, f.eks. hvis arbejdsmiljøprofessionelle holder foredrag eller kurser i forebyggelse af mobning og krænkende handlinger. Det introduceres på kurser og uddannelser for ledere og medarbejderrepræsentanter, HR-folk og arbejdsmiljøprofessionelle og har siden 2017 indgået som fast del af NIVAs (www.niva.org) internationale kurser i forebyggelse og håndtering af mobning og seksuel chikane, som ledes af Eva Gemzøe Mikkelsen.

Redskabet er derudover integreret i uddannelsen af kommende arbejds- og organisationspsykologer på Institut for Psykologi på Syddansk Universitet. Søsterredskabet ”Grib ind - Overfor krænkende handlinger af seksuel karakter” anvendes også i praksis.

Det antages, at forskning fra SUSH- og UISH-projekterne (”Speak up – sexual harassment” og "Understanding and Intervening against Sexual Harassment at work") vil kunne inspirere til en fremtidig tilpasning af redskabets struktur og indhold.

Læs rapporten Grib ind – godt kollegaskab uden mobning: 10 år efter her


Senest revideret den 27. september 2024