Det er nemlig afgørende for kvaliteten af både arbejdstid og fritid, at vi formår at restituere, og at vi kender de mekanismer, som både kan forhindre og fremme en god pausekultur. I løbet af serien besøger vi både arbejdspladser og eksperter, som giver inspiration til at sætte restitution og pausekultur til debat på din arbejdsplads.
Podcastserien består af 13 episoder:
- Episode 1 - Pausens anatomi: Hvad er en pause egentlig? Det besvarer psykolog Rikke Papsøe i denne episode af RESTITUHVAFORNOGET.
- Episode 2 - Frokostbussen og de fælles pauser: I regionspsykiatrien i Skive har de ansatte opfundet en såkaldt ’Frokostbus”, som tager fart og kører igennem gangene på arbejdspladsen ved frokosttid for at samle kollegerne op, så de kommer til at holde frokost sammen.
- Episode 3 - Hjernen på overarbejde: Vores hjerne udsættes for et væld af informationer, og vi bliver tvunget til at udføre det, som hedder ’shift-tasking’, når der hele tiden er noget, der trækker i vores opmærksomhed. Og det sker ikke, uden at det har konsekvenser.
- Episode 4 - De individuelle pausebehov: Vi er meget forskellige, når vi skal beskrive vores individuelle behov for pauser og restitution. Det finder vi ud af i forbindelse med vores besøg hos aftenvagterne i hjemmeplejen i Svendborg Kommune.
- Episode 5 - Digital forurening: Vores brug af teknologi i forbindelse med både arbejdsliv og privat giver os nogle helt enorme fordele.
- Episode 6 - Pauser og fællestid på skemaet: Systematik og prioritering. Det kan være løsningen på at få pausekulturen til at fungere på en travl arbejdsplads.
- Episode 7 - Arbejdstid, restitution og helbred: Arbejdstidens længde og vagternes placering kan have betydning for kvaliteten af vores restitution.
- Episode 8 - En pausekultur under udvikling: Hvis man selv er ansvarlig for at tilrettelægge sin arbejdstid, er man naturligvis også selv ansvarlig for at indlægge pauser og frirum til restitution. Men det kan også være udfordrende, hvis man konstant har opgaver, som presser sig på.
- Episode 9 - Et evolutionært mismatch?: Hvordan er det, at vores moderne liv og vores effektive arbejdsmetoder spiller sammen med den måde, vores krop og hjerne har udviklet sig på over de seneste par tusinde år?
- Episode 10 - Den prioriterede pause: I Børnehuset Troldehøj i Helsingør er pauserne prioriterede: Leder Vibeke Pedersen er helt bevidst om pausernes betydning for personalet. Pauserummet er indrettet, så det er muligt at få sig et pusterum.
- Episode 11 - Det grænseløse arbejde: Det grænseløse arbejde har ikke nødvendigvis været den succes, som vi har jagtet og ønsket os. Meningen var måske, at fleksibilitet og frihed til at udføre arbejdet, når det passede os, var det endelige mål.
- Episode 12 – Fleksibilitet i arbejdslivet: Fleksibilitet spiller en stadig større rolle i tilrettelæggelsen af vores arbejde, men hvad ved vi egentlig om, hvad de forandrede rammer betyder for arbejdsmiljøet og muligheden for restitution?
- Episode 13 – Arbejdstidsaftalen: Det er vigtigt at have klare aftaler om arbejdstid for både medarbejdere og ledelse. Men kan man udforske mulighederne for fleksible arbejdstider samtidig med at rammerne er veldefinerede? Svaret er: Ja!
Følg podcasten
Vil du have alle episoder af podcasten automatisk? Klik på ikonerne for at vælge, hvor du vil følge podcasten.
|
|