Om stress
Stress opstår typisk i situationer, hvor der er en ubalance imellem de krav omverdenen stiller til os og de ressourcer, vi har til rådighed.
Fakta om stress
Stress opstår, når der er ubalance mellem krav og ressourcer. Det kan være på arbejde - men privatlivets krav og kriser kan også udløse stress. Derfor har du selv og din arbejdsplads en fælles opgave i at forebygge stress.
Reaktioner på stress
Evnen til at håndtere fysiske eller psykiske belastninger afhænger bl.a. af genetiske, tillærte og fysiologiske forhold. Symptomer på stress kan omfatte hovedpine, muskelspændinger, søvnløshed, angst, irritabilitet og koncentrationsbesvær. Derfor er der lige så mange forskellige måder at reagere på, som der er forskellige individer.
Viden om stress (undervisningsområdet)
Her kan du se korte oplæg om forebyggelseskultur og stressværktøjer i arbejdet på gymnasiale uddannelser. Videoklippene nedenfor stammer fra en webinarrække om psykisk arbejdsmiljø på gymnasiale uddannelser, men indholdet er også relevant for andre brancher – særligt undervisningsområdet.
Udbrændthed
Udbrændthed (burnout) opstår i de fleste tilfælde blandt medarbejdere, der arbejder med mennesker, ofte patienter eller borgere, som har brug for hjælp.
Støtte til udbrændte
I alle faser af udbrændthed er det vigtigt, at kolleger og ledelse griber ind. Det kan ske ved at justere i mål og krav til arbejdet.
Cases om stress
Læs om hvordan Jobcentrene i Lejre og Stevns samt Psykiatrien i region Nordjylland har brugt BFA's stressværktøjer målrettet social- og sundhedssektoren.