Mere end halvdelen af dem, der arbejder i hospitalssektoren, oplever forstyrrende støj i mere end 1/4 af arbejdstiden. Godt hver tiende medarbejder oplever høj støj. Det viser tal fra 2018 fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.
Problemer med støj er størst på intensivafdelinger, fødestuer, opvågninger og andre travle afdelinger. Støjniveauet bliver ofte forstærket af dårlig akustik og kan i særlige tilfælde komme helt op på højde med en rockkoncert.
- Stop støjen: Læs mere i afsnittet Sådan dæmper I støjen og hent en lynguide med 5 tips til bedre akustik, som I kan bruge til at sætte processen i gang på arbejdspladsen.
Går ud over personale og patienter
Det kan gå ud over medarbejdernes koncentrationsevne, og de kan blive stressede, trætte og få hovedpine. Alt sammen noget, der øger risikoen for fejl.
Støj går også ud over patienterne, der ikke kan sove ordentligt eller bliver unødigt bekymrede over alarmerne. Det kan forsinke helbredelsen og give unødigt mange forstyrrende henvendelser til personalet.
Gode råd om støj på hospitaler
På Branchefællesskabets hjemmeside Indeklimaportalen kan du finde et særligt tema om støj på hospitaler. Her kan du bl.a. læse mere om:
- Gode råd til at dæmpe støjen med små, effektive tiltag, der kan ændre lydbilledet
- Anbefalinger ved ny- og ombygning på hospitaler: Indretning og akustik er nogle af de parametre, I kan skrue på for at sikre et godt lydbillede og et helende hospitalsmiljø, som medarbejderne trives i.
- Case: Ro på intensiv i Randers: Intensiv Terapi Afsnit på Regionshospitalet Randers har med små midler dæmpet støjen til glæde for både patienter og medarbejdere.
- Case: Indsats mod støj på opvågningen: Innovationsopgave var anledningen til at undersøge og ændre på støjniveauet på opvågningen. Læs med her om metoder i processen og det positive resultat.
- Viden om støj på hospitaler: Støjniveauet på hospitalerne er steget de seneste 50 år. Støjniveauet fordeler sig ikke jævnt - værst er det på intensive afdelinger og fødeafdelinger.