Del: - -

Det fysiske og psykiske arbejdsmiljø hænger sammen

Hovedpine og ondt i ryggen kan udløses af psykiske belastninger. Omvendt kan fysiske forhold som fx smerter påvirke vores psykiske helbred og sociale liv. Derfor bør det fysiske og psykiske arbejdsmiljø ses i sammenhæng.

Talrige undersøgelser fra Danmark og udlandet viser, at der er en sammenhæng mellem det psykiske og fysiske arbejdsmiljø. Du kan se eksempler på disse faktorer på illustrationen herover. Sammenhængen går begge veje:

  • Vedvarende smerter, støj og dårlig luftkvalitet kan føre til en bred vifte af psykiske symptomer som træthed, koncentrationsbesvær, irritation, lavt selvværd og stress.
  • Omvendt kan dårligt samarbejde, manglende indflydelse på eget arbejde og manglende støtte og opbakning fra lederen give fysiske symptomer som smerter i bevægeapparatet, hovedpine og ondt i maven.

Der er stærk dokumentation for, at der er en sammenhæng mellem fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Men det er ikke fuldstændigt dokumenteret, hvordan dårligt samarbejde fører til smerter i musklerne, eller hvordan dårlig luftkvalitet skader indlæringen.

Råd til arbejdsmiljøgruppe og ledelse

Derfor er det bedste råd til ledelse og arbejdsmiljøorganisation at arbejde flerstrenget og helhedsorienteret og at se det fysiske, psykiske og sociale arbejdsmiljø i en sammenhæng. Ikke som adskilte problemområder.

Læs mere om, hvordan

Eksperterne taler om et bio-psyko-socialt perspektiv på arbejdsmiljøet. Hør her, hvordan seniorforsker Marie Birk Jørgensen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø anbefaler, at arbejdet gribes an:

 

Metoder og værktøjer til brug i forebyggelsen

  • Forebyg muskel- og skeletbesvær: En strategisk metode. Et metodehæfte og seks konkrete værktøjer til at gøre forebyggelsen mere systematisk og effektiv - med afsæt i årshjulet og de data om arbejdsmiljøet, I allerede har. Værktøjet er udviklet i social- og sundhedssektoren, men metoder og tilgange kan sagtens tilpasses og anvendes i andre brancher.
  • Tag snakken - bryd vanerne: Et dialogværktøj og en tilhørende vejledning, som kan fremme en velfungerende forebyggelseskultur på arbejdspladsen. Altså jeres vaner, værdier, rutiner og måderne, I udfører jeres arbejde på. Værktøjet tager afsæt i fire elementer i forebyggelsen: Kroppen i kerneopgaven, arbejdsfællesskabet, de bærende strukturer samt det strategiske blik.
  • På forkant: Inspiration og værktøjer til et godt samarbejde om psykisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljøgruppen. En bred vifte af konkrete og gennemprøvede metoder til at sætte arbejdet i system. Første del handler om aktiv inddragelse af medarbejderne i forebyggelsen. Anden del handler om at styrke det interne samarbejde i arbejdsmiljøgruppen. Fokus er på det psykiske arbejdsmiljø - men mange af metoderne kan være relevante i arbejdsmiljøarbejdet generelt.

 


Senest revideret den 04. januar 2025