Del: - -

Udvikler i samarbejde med medarbejdere og beboere

Living Lab tester og udvikler teknologiske nyskabelser på Fremtidens Plejehjem – målet er, at udvikle løsninger, der giver mening for såvel beboere som medarbejdere i ældreplejen i Aalborg Kommune og resten af landet.

Fremtidens Plejehjem i Aalborg repræsenterer noget af det ypperste inden for velfærdsteknologi. Men det stopper ikke der. Plejehjemmet er desuden vært for ”Living Lab”, der blandt andet deltager i test og udvikling af nye velfærdsteknologier.

Living Lab er en del af Aalborg Kommunes ældreforvaltning, og målet er at påvirke og modificere udviklingen af nye teknologier, så de giver mest mulig mening for beboernes trivsel og medarbejdernes arbejdsmiljø.

Det sker i samarbejde med såvel private virksomheder som med uddannelsesinstitutioner og forskere.

Prøver tingene af i praksis

Bent Sørensen er konsulent og har ansvaret for den daglige drift af Living Lab. Han har også været med til at udvikle Fremtidens Plejehjem, og metoden er den samme.

Det handler om at prøve tingene af i praksis og i samarbejde med beboere og medarbejdere. Det kaldes brugerdrevet innovation, og Living Lab kan trække på alle medarbejderne på Fremtidens Plejehjem.

- Det er vigtigt at gøre sig nogle erfaringer, før man kan se, om teknologien giver mening. Det er både i vores og producentens interesse. Beboerne kender deres behov og ønsker, og medarbejderne kender arbejdsgangene, siger Bent Sørensen.

Eksempler på medarbejdernes indflydelse

I øjeblikket er Living Lab involveret i ti forskellige projekter. En af dem er en rehabiliteringsrobot til sengeliggende. Det sker i tæt samarbejde med plejehjemmets ergoterapeuter, der kan pege på, hvordan robotten kan blive mere funktionel.

- For eksempel har de peget på, at remmene til de legemsdele, der genoptrænes, skulle sidde anderledes, siger Bent Sørensen.

Et andet eksempel er en elevationsstol, hvor medarbejderne foreslog, at den skulle udstyres med bremse af hensyn til den siddendes sikkerhed.

Undersøger effekten af eksisterende teknologier

Living Lab undersøger også effekten af teknologier, der allerede er implementeret. For eksempel brugen af de 168 skylle-tørre toiletter, der findes på tre plejehjem i kommunen.

- Vi mangler at formulere den endelige konklusion, men det ser ud til, at de bliver brugt rigtig meget, og at det sparer medarbejderne for nogle arbejdsgange, der kan være en udfordring for arbejdsmiljøet. Så det har givet god mening at investere i toiletterne, siger Bent Sørensen.

Vurderes efter tre bundlinjer

Det er langt fra alle teknologier, der ender med at få en plads i kommunens budget. Alt bliver vurderet efter tre bundlinjer: beboernes trivsel, medarbejdernes arbejdsmiljø og økonomien.

Der kan således godt være teknologier, der kunne være vidunderlige for borgerne, men som er for dyre til, at det kan forsvares at investere i dem.

Der er således ingen, der endnu ved, om Aalborg Kommune vil investere i strømpe-påtagere, intelligente bleer, elevationsstole eller bevægelsessensorer til sengeliggende. Men de bliver testet og vejet på vægtskålen af dem, der ved bedst, om det giver mening: Nemlig brugerne selv.


Senest revideret den 30. april 2020