Dialogspil om omorganisering
Hent dialogspil om det psykiske arbejdsmiljø før og efter en omorganisering fra Aalborg Universitet. Du finder spillevejledning, dialogkort med videre på linket ude i højre side under ”Andre filer og links”.
Hent dialogspillet her
Del: - -

Badeværelset kan også blive for stort

Arbejdsmiljøfolk kæmper traditionelt for større badeværelser på hospitalets sengestuer, men bliver de for store, kan det give bagslag, viser norsk forskning. Problemet opstår, hvis toilet, vask og bad kommer så langt væk fra hinanden, at patienterne ikke får mulighed for at hjælpe sig selv.

Det er en fordel for både patienten og personalet, hvis patienten kan klare så meget som muligt selv, fx i forbindelse med toiletbesøg. Med det udgangspunkt har den anerkendte norske forflytningsekspert, Per Halvor Lunde, og et team af sygeplejersker, fysioterapeuter og ergoterapeuter, testet en række størrelse og indretninger af badeværelser på sygehuse.

Personale foretrak lille bad

Testen viste, at både patienter og plejepersonale foretrak et mindre badeværelse på 4,8 m2, som er indrettet med så gode gribemuligheder i hele rummet, at patienterne kan føle sig trygge ved at tage det næste skridt. Det betyder blandt andet, at WC og vask er placeret tættere på hinanden, end vi er vant til at acceptere af hensyn til hjælpernes mulighed for at komme til. Afstanden er mellem 40 og 65 centimeter og vasken er udformet med et aflangt håndtag ud mod patienten.

Indretningen er det vigtigste

”Det centrale er placering af elementerne. Vask, WC og bad skal placeres i en afstand, så patienterne trygt kan bevæge sig imellem dem og have noget at holde ved, selv hvis de ser dårligt,” fortæller Per Halvor Lunde.

Skepsis forsvandt

Plejepersonalet i undersøgelsen var i første omgang skeptiske overfor, at der ikke var lige meget plads på begge sider af WC’et, (se tegning), men efter at have testet badeværelset, forsvandt deres reservationer.

Dårlige patienter testet

”Vi har testet de dårligste patienter med fysisk traume fx efter trafikulykker. Lakmustesten er den patient i kørestol, som kræver mest plads. Badeværelset er også fuldt funktionsdygtigt med en patient på en båre på 2,20 meter,” fortæller Per Halvor Lunde.

Udfordring til kritikere

Per Halvor Lunde er forberedt på at møde skepsis overfor undersøgelsens resultater, og han har udfordret norske skeptikere til at finde en patienttype, som ikke kan betjene sig af det mindre badeværelse.

 


Senest revideret den 11. maj 2020