Hjemmeplejegruppen havde en oplevelse af, at de alle havde de samme holdninger til, hvad der var den gode forflytningspraksis. Under et dialogmøde var det dog kommet frem, at der i virkeligheden var meget forskellige opfattelser, og at det gav anledning til uoverensstemmelse mellem nogle medarbejdere og i forhold til visse brugere.
Derfor ønskede gruppen at udvikle deres holdninger til forflytning. Målet var at drøfte, hvornår det var hensigtsmæssigt at have ens adfærd i forhold til forflytninger.
Forflytningsspillet som igangsætter
For at sætte udvikling i gang, spillede medarbejderne Forflytningsspillet. Formålet med spillet var at få synliggjort medarbejdernes forskellige forståelser af og holdninger til sundhed, helbred og forflytningspraksis – som afsæt for udvikling af en mere ensartet forflytningspraksis.
- Du kan hente Forflytningsspillet til hjemmepleje og døgntilbud her.
- Du kan hente Forflytningsspillet til hospitaler her.
Medarbejderne på Rosenlund oplevede, at forflytningsspillet var meningsfuldt og udbytterigt. Det der især blev lagt vægt på var:
- at høre kollegers forskellige holdninger til forflytning og deres begrundelser. Det var meget relevant og nærværende, fordi de ikke kendte hinandens holdninger i forvejen, og fordi de ikke havde snakket holdninger til forflytninger før
- at alle kom til orde – fik mulighed for at forholde sig til udsagnene
- at det var godt både at høre de kolleger, som sjældent siger noget, og at høre de mere toneangivende udtale sig om noget andet, end de plejer.
Forflytningsspillet giver mere åbenhed
Efterfølgende har der været gode faglige diskussioner på personalemøderne. Spillet har givet større respekt for hinandens forskelligheder, og der er kommet større åbenhed om og lyst til at debattere på personalemøderne.