Forflytning af den bariatriske borger/patient

Det er ofte en udfordrende opgave at forflytte borgere inden for det bariatriske område. Det er som altid vigtigt, at medarbejderne er klædt på til opgaven. Det gælder især ved valg af hjælpemidler, kommunikationen og den relationelle kontakt i forbindelse med forflytningen. Manglende kompetencer vil ofte resultere i en dårlig oplevelse for både borgeren og medarbejderne.

Forflytning af borgere med svær overvægt

Andelen af danske borgere med svær overvægt, også kaldet bariatriske borgere, er steget markant de seneste år. Det påvirker hele plejesektoren og kræver både flere medarbejdere og særlige hjælpemidler ved forflytninger.

Før I forflytter

En forflytning skal udføres, så den er skånsom for både borgeren med svær overvægt og for dig som personale. Der er tre ting, I kan inddrage i jeres overvejelser, inden I forflytter.

Brugerens vægt og form

Der er risiko for at blive uhensigtsmæssigt belastet eller komme til skade, når I arbejder med forflytning af bariatriske borgere. Særligt borgerens kropsform kan være årsag til yderligere belastning.

Forflytningsbeskrivelser

Her kan du finde beskrivelser af, hvordan I forholder jer til otte forskellige forflytningssituationer borgere med svær overvægt.

Etik - borgere med svær overvægt

Pas på dine fordomme – forflytning af borgere skal være en anstændig oplevelse, uanset hvem der forflyttes. Interview med forflytningsunderviser Michael Skriver fra Flyt kroppen nu.

Lav en politik

Sundhedspleje af høj kvalitet til borgere med svær overvægt kræver et sikkert arbejdsmiljø for jer som personale. En politik kan være en vej til at prioritere opgaven.

Hjælpemidler til forflytning af borgere med svær overvægt

Få overblik over valg og håndtering af hjælpemidler til borgere med svær overvægt.

Case: Forflytningsvejledere mærker overvægt på egen krop

Stevns Kommune: Værktøjer til forflytning af overvægtige er ikke nok - teknikkerne skal i hænderne og implementeres ordentligt