1. Bygningen er udgangspunktet
Det første og fundamentale krav er, at bygningen og rummene har fornuftige akustiske forhold, der som minimum overholder kravene fra Arbejdstilsynet og i Bygningsreglementet. Hvis ikke bygningens akustik er i orden, vil alle andre tiltag være utilstrækkelige eller ligefrem spildt.
Akustikken i et rum bestemmes primært af, hvor meget fladerne i rummet kaster lyden tilbage. I nybyggeri skal kravene til akustik tænkes ind fra starten af byggeprojektet. I eksisterende bygninger kan der ofte opnås store forbedringer med relativt enkle midler: Akustiklofter, lyddæmpende væg- og gulvbeklædning m.v.
- 5 tips om bedre akustik: Læs her, hvor I opnår den største effekt og hvordan I skal prioritere indsatsen.
- Efterklangstid på 2 minutter: Læs mere om det centrale begreb i akustikken.
Ved nybyggeri og renovering er det vigtigt, at I tænker støj og akustik ind i byggeprojektet helt fra starten. Derved kan I sikre gode akustiske forhold på arbejdspladsen, og I kan samtidig sikre jer selv mod dyre ekstraregninger til at rette fejl i det færdige byggeri.
2. Indretning og inventar i rummene
Indretningen af rummene med alt fra mobile støjskærme og bløde møbler til filtdutter under klodskasserne kan reducere støjbelastningen. Det gælder både i kontorer, hospitaler, institutioner og undervisningslokaler. Men hvis rummenes grundlæggende akustik er dårlig, er virkningen ofte utilstrækkelig.
- Eksempel: På hospitaler kan støjen reduceres ved fx at undgå skramlende plader fra rullevogne, at sætte dutter på smækkende skabslåger og undgå hårdt fodtøj.
3. Organisation og adfærd i rummene
Organiseringen af arbejdet og adfærden i rummene har også betydning for støjniveauet. Generelt bør man adskille støjende og koncentrationskræ-vende opgaver, og at undgå unødvendig trafik i rummene. Folk med beslægtede opgaver kan med fordel placeres sammen i det åbne kontor.
Adfærden i rummene påvirker også støjniveauet. I det åbne kontor kan man lave leveregler om fx brug af telefoner, småsnak ved bordene og 'tyssesignaler'. I daginstitutionen kan man lave aftaler om gruppestørrelser, trafik på fællesarealer, brug af udeområder osv.
- Eksempel: Leveregler og reoler dæmper lyden hos PFA. Her flytter man rundt på reoler og skærme for at dæmpe lyden under hensyn til den aktuelle organisering af arbejdet og medarbejdernes individuelle ønsker.
Læs mere:
- Tre cases: Læg en dæmper på støjen: Mød en skole og to åbne kontorer, der har tre forskellige måder at lægge en dæmper på støjen, som truer med at smadre koncentrationen.