Af kommunikationskonsulent Rasmus Monnerup Jensen, sep. 2015
Udfordringer med dårlig ryg og håndeksem
Økonomisk støtte til opkvalificering, der kan give mulighed for nye jobfunktioner til dine medarbejdere. Lyder det for godt til at være sandt?
Det gjorde det ikke for Ældrecenter Havgården i Hjørring Kommune, hvor to social og sundhedsassistenter har svært ved at holde til deres arbejdsopgaver. Den ene medarbejder lider af dårlig ryg, og den anden har håndeksem. Begge lidelser betyder på sigt, at de ikke kan fortsætte i deres nuværende jobfunktion.
Det er her at sporskiftepakken, fra Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse, kommer ind i billedet. For pakken dækker udgifter til opkvalificering af medarbejdere i særligt nedslidningstruede brancher, heriblandt plejehjem, så medarbejdere får mulighed for at skifte jobfunktion.
Bliver tit mødt med begrænsninger
Ældrecenter Havgården indsendte en ansøgning og fik hurtigt sporskiftepakken tilkendt. Afdelingsleder Dorte Nielsen syntes at pakken er lige til at gå til, og er meget begejstret for de muligheder, som den har givet.
- Det er for godt til at være sandt, for vi bliver jo tit mødt med begrænsninger. Men her får man en oplevelse af, at hvis man vil det, så kan man det. Fortæller Dorte Nielsen.
Desuden forpligtiger arbejdspladsen sig ikke på noget fast mål efter forløbet, og pakken indeholder derfor ikke de begrænsninger, som mange andre støtteordninger gør.
- Jeg tror, at det er godt, at der ikke er et fast resultat, som man skal opnå, men at der åbnes op for muligheder, så man kan prøve noget af. Understreger Dorte Nielsen.
Sporskiftepakken har været en øjenåbner
Det kan ofte være svært at skifte jobfunktion fra en tryg stilling til en ny og ukendt jobfunktion. Sporskiftepakken indeholder dog en drejebog, som de to social og sundhedsassistenter har brugt til at få inspiration og viden om deres forskellige muligheder. Dorte Nielsen udtaler:
- Drejebogen gav god mening, og der var nogle gode eksempler, som gav medarbejderne tryghed og inspiration til, hvilke muligheder de havde.
Begge medarbejdere har valgt at opkvalificere sig ved at tage et 6 ugers modul på en akademiuddannelse, hvilket har været en øjenåbner for dem begge.
- Det har givet dem en øget bevidsthed omkring andre muligheder. For de har fået mere viden, og det giver dem en mulighed for at handle. Siger Dorte Nielsen.
Ældrecenter Havgården har skabt nye muligheder
Dorte Nielsen beskriver, at medarbejderen med dårlig ryg hurtigt kunne have udviklet sig til en længere sygemelding. Medarbejderen har dog igennem forløbet med akademiuddannelsen fået øjnene op for nye veje, og vil tage resten af akademiuddannelsen for på den måde at finde andre jobmuligheder. Det kan eksempelvis være som planlægger på sin nuværende arbejdsplads eller som lærer på en social- og sundhedsskole.
Den anden medarbejder, der har håndeksem, var før sporskiftet utryg ved at tage skridtet til en anden jobfunktion. Men hun har nu indset, at hun er nød til at lave noget andet, da hendes hænder fik det meget bedre af ikke at være i plejen i de 6 uger, som hun var på uddannelse. Dorte Nielsen fortæller at det har åbnet op for nye muligheder:
- Næste gang tør hun godt bevæge sig ud, hvis vi på arbejdspladsen finder noget, der er bedre for hende. Hun kan faktisk blive planlægger nu, og det er der stor mulighed for.
Så let er det:
1) Kortlæg medarbejderens ønsker og behov
2) Ansøg hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
3) Følg vejledningen og drejebogen
4) Gennemfør valgt uddannelse/praktik
5) Sæt ændringer i jobfunktion i værk
6) Aflever og få godkendt slutregnskab