Et puslespil
- Smerter er lidt som et puslespil, indleder David Høyrup Christiansen. Han spørger derefter de 270 deltagere i salen, hvor mange af dem der har haft smerter i løbet af den seneste uge. Næsten alle rækker hånden op.
Selvom det kan virke overvældende, er deltagerne faktisk fuldstændig inden for normalen. På PowerPointen præsenteres en statistik over forekomsten af smerter i årene 2011, 2013, 2017 og 2021, og desværre er det tydeligt, at smerteforekomsten er stigende – især blandt den yngre befolkning.
Ifølge en kampagne fra Sundhedsstyrelsen lever 1,2 millioner danskere med kroniske smerter. Det svarer til, at hver femte dansker dagligt må håndtere kroniske smerter. Det er dog svært at forudsige, hvem der vil udvikle kroniske smerter, da mange forskellige faktorer spiller ind. Der er tale om et komplekst samspil mellem biologiske, psykologiske og sociale forhold.
De fleste, der har kroniske smerter, lærer at leve med dem, men 5-7 procent af dem er så påvirkede, at de ikke kan føre et normalt liv. Samtidig koster smerter samfundet mange penge hvert år.
Smerter kan variere meget over tid, og smerteintensiteten svinger ofte. Det er helt normalt at opleve smerter fra tid til anden – faktisk er det unormalt aldrig at have smerter i løbet af sit liv.
Men hvad skal vi stille op med smerter?
- Det, man selv kan gøre, virker ofte bedst, og forbliv aktiv og hold dig i bevægelse, lyder opfordringerne fra David Høyrup Christiansen. Når vi er aktive, har kroppen nemlig bedre forudsætninger for at hele. Hvis du forstuer foden, er anbefalingen i dag, at du skal begynde at bevæge den så hurtigt som muligt. Det er en ændring fra tidligere praksis.
Smerter på arbejdspladsen
De psykologiske og sociale forhold på arbejdspladsen spiller en afgørende rolle for, om smerterne resulterer i en sygemelding. Derfor er forebyggelse på dette område essentielt.
Arbejdspladskulturens betydning for håndtering af smerter
En vigtig faktor i smertehåndtering er arbejdspladskulturen, som i høj grad kan påvirke, hvordan medarbejdere oplever og reagerer på smerter. Arbejdspladsens værdier og normer omkring sundhed og trivsel spiller en afgørende rolle. Det handler blandt andet om:
- Værdier på arbejdspladsen: Arbejdspladsens overordnede værdier, såsom fokus på medarbejderes sundhed og trivsel, kan være afgørende for, hvordan smerter håndteres og forebygges.
- Syn på smerter: Hvordan ser man på smerter? Er det noget, der skal accepteres og arbejdes igennem, eller er det noget, der tages alvorligt og behandles? Dette syn præger medarbejdernes adfærd og trivsel.
- Lederes og kollegers udmeldinger og reaktioner: Ledelsens og kollegers reaktioner på en medarbejders smerter kan enten fremme eller hæmme, hvordan smerter opleves. Hvis lederen opfordrer til åben dialog om smerter og skaber en kultur, hvor det er legitimt at tale om fysiske udfordringer, kan det hjælpe med at forebygge yderligere problemer.
- Rummelighed på arbejdspladsen: En arbejdsplads, der er rummelig og har forståelse for de udfordringer, smerter kan medføre, skaber et miljø, hvor medarbejdere føler sig trygge ved at dele deres udfordringer. Dette kan være en del af en større forebyggende indsats.
Forebyggende tiltag på arbejdspladsen:
- Pauser
- Jobrotation
- Ergonomisk korrekt indretning
- Fysisk træning
- Løfteudstyr
- Informationskampagner
Kulturen omkring smerter og muskel-skelet-besvær (MSB) er tæt forbundet med arbejdspladsens generelle kultur. Det er vigtigt, at der udarbejdes politikker og retningslinjer for håndtering af smerter og MSB på arbejdspladsen.
En undersøgelse af smerter på slagterier og plejecentre
En undersøgelse, hvor en sociolog blev sendt ud på både slagterier og plejecentre, viste, at på arbejdspladser, hvor ledelsen prioriterede forebyggelse af smerter højt, var forekomsten af smerter lav, og sygefraværet tilsvarende lavt. Omvendt var der på arbejdspladser med en høj grad af smerteaccept flere tilfælde af smerter, men stadig lavt sygefravær.
Desuden viste undersøgelsen, at arbejdspladser med en rummelig leder havde flere rapporterede tilfælde af smerter og højere sygefravær, mens arbejdspladser med en mindre rummelig leder havde lavere sygefravær.
Resultaterne var overraskende og har givet David Høyrup Christiansen og hans team nye brikker at arbejde med i det komplekse puslespil af smerter.
- Lev med smerter – lær at håndtere dem, afsluttes oplægget med.
Oplever I smerter på arbejdspladsen? Hent værktøjerne Tal om dem – tag handling sammen her. |