Af Lone Bolther Rubin
Trykfølsomme gulve, håndvaske der kan indstilles i højden, skylle- og tørretoiletter og loftlifte. Det er nogle af de helt centrale velfærdsteknologier på Fremtidens Plejehjem i Aalborg.
Det betyder færre og bedre forflytninger for medarbejderne og større sikkerhed for beboerne, som samtidig bliver bedre til at klare sig selv.
Det fortæller rehabiliterings- og aktivitetsleder Hanne Kræfting og arbejdsmiljørepræsentant Lone Østergaard samstemmende.
- Jeg har en følelse af tilstrækkelighed, og det er en stor tilfredsstillelse at opleve, at det, vi laver, giver mening for både os og beboerne, siger Lone Østergaard.
- Teknologi gør det ikke alene. Det handler også om vores holdning til de tilbud, vi giver beboerne, og den måde, vi arbejder på, siger Hanne Kræfting.
Fremtidens Plejehjem blev indviet i 2014. Det er et fyrtårn og eksperimentarium for plejesektoren i Aalborg.
Alt fra pædagogik til indretning, arkitektur og teknologi er udviklet i et samarbejde mellem fagfolk, terapeuter, arbejdsmiljørepræsentanter og ikke mindst brugerne selv. Målet er at implementere velfærdsteknologi og indretning, der giver mening for både beboere og medarbejdere.
Visitationen og driftsbudgettet er det samme som på andre plejehjem, men pengene bruges anderledes.
Aktivitet gør beboerne mere selvhjulpne
På Fremtidens Plejehjem er der helt bevidst langt til restauranten, og alle der kan, skal selv gå derhen.
Plejehjemmet har eget fitness-center, bibliotek, wellness- rum, IT-café og orangeri med udsigt til fjorden. Det skal få beboerne til at røre sig mere og være aktive. Alle beboere har desuden fået tilbud om at få en tavle-computer, hvor de kan få forskellige apps.
Det kan være en skype-forbindelse til de pårørende eller en oversigt over dagens aktiviteter, dagens medarbejdere og restaurantens menu. Desuden kan de fjernbetjene gardiner og lys.
Alt dette er – sammen med teknologien – med til at gøre de 75 beboere mere selvhjulpne. Det betyder, at behovet for fysisk hjælp til beboerne er mindre end på mere traditionelle plejehjem.
Det frigiver ressourcer til, at plejehjemmet har ansat egen ernæringsassistent, sygeplejerske og ergoterapeut. De har et stort kendskab til beboerne og hjælpen er altid tæt på.
- Jeg har ikke undersøgt det, men jeg føler mig sikker på, at vi f.eks. har færre lårbensbrud. Vores beboere er også mere aktive end andre steder, og det giver en bedre drift med mere tid til det sundhedsfaglige, siger Hanne Kræfting.
Læs også: Udvikler i samarbejde med brugerne.
Teknologi og indretning giver bedre arbejdsmiljø
Velfærdsteknologierne skal i et vist omfang godkendes af beboerne, og det gør langt de fleste, fordi det gør det muligt at klare sig selv længere og giver mere tryghed.
Her er en beskrivelse af de gevinster, som nogle af teknologierne giver – for arbejdsmiljøet:
Trykfølsomt gulv giver mere tryghed
Når en beboer træder ud af sengen om natten, tænder lyset, og hvis vedkommende falder, går der alarm direkte til vagten.
Lyset betyder færre faldulykker, og alarmen betyder, at medarbejderen kan være rolig på beboernes vegne – indtil alarmen eventuelt lyder. Det bliver lettere at bære ansvaret for de 75 beboeres velbefindende.
Trykfølsomme toiletsæder med individuel tilpasning
Hvis en beboer sidder længere tid end normalt på toilettet, får en medarbejder besked. Medarbejderen kan derfor komme rettidigt forbi og tilbyde hjælp til beboerne.
Skylle-tørre toiletter og fleksible håndvaske giver færre forflytninger
56 pct. af beboerne på Fremtidens Plejehjem benytter skylle-tørre funktionen på toiletterne. Det betyder, at medarbejderne ikke skal hjælpe med at tørre beboerne. Det giver færre forflytninger til og fra seng og/eller bækkenstol.
Indstillelige håndvaske letter arbejdet
Håndvaskene kan svinges, hæves og sænkes. Det betyder f.eks., at beboeren kan vaske fingre, mens vedkommende stadig sidder på toilettet – eller hvordan det ellers passer beboeren.
Det giver færre forflytninger – ligesom håndvasken kan indstilles, så det er lettere for medarbejderen at hjælpe til.
Loftlifte giver mere nærvær og tryghed
Loftlifte overalt i lejlighederne betyder, at forflytninger sker trygt og let. Liften er der altid, når man skal bruge den, og der er mindre risiko for ryk og dårlige arbejdsstillinger med loftliften, vurderer arbejdsmiljørepræsentanten.
70 pct. af forflytningerne med loftlift kan foretages af én medarbejder. Det er hun også glad for:
- Det giver en bedre relation til beboeren, når man er alene om opgaven, og desuden kan man hurtigere komme beboeren til hjælp, fordi man ikke skal vente på en kollega, siger Lone Østergaard.
Hvis en medarbejder er utryg ved at være alene om opgaven, er det helt legalt at bede om hjælp. Men det følges op med øget instruktion med det formål, at vedkommende bliver i stand til at klare opgaven alene.
Indretningen tæller også for arbejdsmiljøet
Lone Østergaard hæfter sig også ved, at lejlighederne er godt indrettet.
- Der er god plads omkring sengen, og det er let at komme til. Desuden er det rart, at der både er stue og soveværelse, så det er nemt at lufte ud uden at genere beboeren. Det er en fordel for indeklimaet, siger hun.
Badeværelserne er indrettet, så beboerne kan klare så mange ting som muligt selv. De kan f.eks. hæve og sænke bruseren og bruge armlænet på toilettet, når de skal rejse sig fra badebænken. Men der er også god plads til medarbejderen, når der skal ydes hjælp.
Loftliften gør, at der ikke skal være så meget gulvplads, og det gør rækkeafstanden kortere for de ældre. Medarbejderne skal heller ikke bære rundt på vasketøj, for der er vaskemaskine og tørretumbler i boligerne.