Arbejdstilsynet støder ofte på problemer med at håndtere formalin forsvarligt samt på manglende eller forkert udsugning.
Formalin
Formaldehyd er kræftfremkaldende, og stoffet irriterer slimhinderne og kan fremkalde allergi. Derfor er det vigtigt at tænke på arbejdsmiljøet, hvis der bruges formalin i det daglige arbejde.
Formalin bruges i større eller mindre omfang i lægepraksisser; især til fiksering af vævsprøver, der skal sendes til analyse. Dette betragtes som laboratoriearbejde og skal udføres i lukket anlæg eller med effektiv udsugning. En lille sugeboks (mindre end et stinkskab) med afkast til det fri er accepteret som et ”lukket anlæg”. Der findes også nye, lukkede systemer til håndtering af små vævsprøver, så der ikke er behov for udsugning.
Anæstesigasser og kirurgisk røg
Især hos praktiserende speciallæger kan der være problemer med, at medarbejdere udsættes for anæstesigasser og diatermirøg under behandling af patienter.
I begge tilfælde er det vigtigt at sørge for effektiv udsugning så tæt ved kilden som muligt. Det er væsentligt at være opmærksom på, at udsugningen etableres korrekt, så den udsugede luft ikke bliver ført tilbage til arbejdsrummet.
Arbejde med farlige stoffer
Når der bliver brugt farlige stoffer og materialer, skal jeres arbejdspladsvurdering udbygges med en særlig vurdering af arbejdet med stofferne og materialerne. Vurderingen skal indeholde en liste over alle de farlige stoffer og materialer, der bruges i lægepraksissen.
De farlige stoffer og materialer skal fjernes, erstattes eller begrænses til et minimum, hvis den særlige arbejdspladsvurdering viser, at de udgør en sundhedsrisiko. Det kan ske ved at erstatte et farligt stof med et mindre farligt eller ved at ændre arbejdsprocessen.
Arbejdsgiveren skal udarbejde en brugsanvisning, der er målrettet den måde, I bruger stoffet på. Den skal udleveres til alle relevante medarbejdere, så de kender de farer, der er forbundet med at bruge stoffet, og ved, hvordan de skal forholde sig til disse farer.
Hvilke stoffer er omfattet?
I en lægepraksis kan de farlige stoffer f.eks. være østrogen, svampemidler eller stenkulstjære (til behandling af visse hudsygdomme) samt diverse desinfektionsmidler (f.eks. sprit, rodalon og jod).
Alle stoffer, som er faremærket, skal betragtes som farlige og håndteres i overensstemmelse med oplysningerne i leverandørbrugsanvisningen. Endelig kan mange materialer uden fareetiket (f.eks. lægemidler) også give hudproblemer.
Der er ikke krav om leverandørbrugsanvisninger for lægemidler, og lægepraksisser skal ikke have giftmeddelelser til giftige stoffer og materialer, som f.eks. formaldehyd.
Læs mere om farlige stoffer og materialer:
Læs mere i At-vejledningerne: