Del: - -

Besøg fra BFA styrker arbejdsmiljøarbejdet

De seneste år har offentlige arbejdspladser landet over fået skub i arbejdsmiljøarbejdet med hjælp fra BFA Velfærd og Offentlig Administration. En ny evaluering fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at det er en indsats, der gør en forskel og sætter gode forandringer i gang.

Selv erfarne i arbejdsmiljøarbejdet kan finde det udfordrende at omdanne generelle anbefalinger til konkrete løsninger og tiltag.

Derfor har BFA Velfærd og Offentlig Administration (BFA) siden 2021 rejst landet rundt for at understøtte offentlige arbejdspladser i deres forebyggende arbejdsmiljøarbejde. Gennem skræddersyede forløb hjælper BFA’s besøgsteam ledere og tillidsvalgte med at skabe mere struktur i arbejdsmiljøarbejdet, igangsætte konkrete initiativer og styrke opmærksomheden på arbejdsmiljø på tværs af organisationen.

BFA har bl.a. bidraget til, at APV’en blev et aktivt redskab for et bedre fysisk arbejdsmiljø i Slagelse Kommune, understøttet Rødovre Kommune med ambitionen om at reducere vold og trusler samt støttet Tradium Erhvervsskole og gymnasium i Randers i at forbedre trivslen ved at skabe struktur, klarhed og fokus på kerneopgaven gennem en fælles dialog og konkrete værktøjer.

Læs om arbejdspladsernes erfaringer med BFA’s forløb og om BFA’s andre tilbud.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har for BFA gennemført en evaluering af besøgsteamets forløb på arbejdspladserne, og her ses det tydeligt, at den arbejdspladsnære indsats gør en forskel. Flere arbejdspladser beskriver blandt andet højere kvalitet i arbejdet og øget trivsel efter et afsluttet forløb. Så selvom det endnu er for tidligt at måle de langsigtede effekter, indikerer evalueringen, at et forløb med BFA’s besøgsteam bidrager til markante forbedringer ude på arbejdspladserne.

Hent rapporten her.

Succesfuldt arbejdsmiljøarbejde starter i toppen

Opbakning fra ledelsen er afgørende for at få succes med arbejdsmiljøarbejdet. Det har derfor altid været en grundsten i BFA’s tilgang at forankre arbejdsmiljøindsatser netop i det øverste ledelseslag, i SU (Samarbejdsudvalg) og i hoved-MED-udvalg (Hovedudvalg). 

Deltagere fra arbejdsgruppen, som repræsenterer det strategiske niveau i forløbene, beskriver, at forløbene har givet dem bedre forudsætninger for at arbejde systematisk med arbejdsmiljøet, og at de generelt føler sig bedre rustet til at arbejde med arbejdsmiljøtemaerne. Samtidig oplever de at have fået ny viden både om arbejdsmiljøarbejdet generelt og om konkrete værktøjer, der kan understøtte deres videre arbejde med arbejdsmiljøet.

Det gode arbejde fortsætter

I slutningen af december 2024 modtog BFA’erne en ekstraordinær bevilling, der betyder, at BFA også i de kommende år kan tilbyde forløb til de arbejdspladser, der hører til under BFA’s brancheområder. Her giver indsigterne fra rapporten et værdifuldt udgangspunkt for at udvikle og styrke den fortsatte arbejdspladsnære indsats. For hvor rapporten understreger en succes med forankring af arbejdsmiljøarbejdet på det strategiske niveau, viser den samtidig, at det kan være sværere at få de ønskede forandringer fastholdt på de lokale arbejdspladser.

Rapporten peger blandt andet på, at en styrkelse af de lokale arbejdsmiljøaktører kan give dem de nødvendige kompetencer for at kunne drive forandringsprocesser videre selvstændigt. Samtidig kan yderligere opmærksomhed på forventningsafstemning mellem det strategiske og operationelle niveau være en forudsætning for, at det gode arbejde fortsætter efter forløbet med besøgsteamet, er afsluttet. Så med udgangspunkt i evalueringen fra NFA og besøgsteamets egne erfaringer, fortsætter BFA missionen om at medvirke til at skabe sundere og mere bæredygtige arbejdspladser.

 

BFA’s arbejdspladsnære forløb og andre tilbud

BFA har siden etableringen af BFA’s besøgsteam i efteråret 2021 gennemført 43 kortere og længere arbejdspladsnære forløb i samarbejde med arbejdspladserne. Forløbene dækker minimum 1.500 lokale arbejdspladser og har nået minimum 83.000 ansatte. Som en del af forløbene er der afholdt temadage/workshops for minimum 4.650 repræsentanter fra de lokale arbejdspladsers AMO, lokal-MED, lokal- SU m.m.

Dertil kommer:

 


Senest revideret den 20. februar 2025