Ftalater har en blødgørende effekt og bruges i visse plast-, gummi- og skumprodukter. Det er forbudt i legetøj, men det kan forekomme for eksempel i
- vinylgulve, maling, ledninger og andre byggematerialer
- plastduge og dækkeservietter
- sko
- rygsække
- møbler
- plastiktryk på T-shirts
- badeforhæng
- blodposer og lignende medicinsk udstyr
Mange af disse produkter forekommer på arbejdspladsen og i hjemmet. Nogle ftalater er hormonforstyrrende. Det vil sige, at de kan påvirke evnen til at få børn.
Ftalater frigøres ved kontakt med vand eller huden, men de kan også fordampe til luften. I kan dermed risikere at indånde dem, hvis de spredes til indeklimaet.
Produktionsvirksomheder i EU har stort set udfaset brugen af ftalater i byggevarer de seneste ti år. Særligt brugen af fire typer ftalater, som EU har klassificeret som sundhedsskadelige og sat på en autorisationsliste, er faldet.
Men der kan stadig findes ftalater i byggevarer, der stammer fra lande uden for EU. Det viser en undersøgelse, som Statens Byggeforskningsinstitut offentliggjorde i 2015. Læs rapporten.
Undgå ftalater med tre gode råd
1. Vælg miljømærkede produkter, når I køber ind
Miljømærkede produkter indeholder kun ftalater i begrænset mængde. Blomsten udelukker brug af ftalater i indendørs maling og lak. Svanemærket udelukker brug af ftalater i blandt andet gulve, tekstiler og møbler, ledninger og kabler, der indgår i fx elinstallationer. Brug evt. app'en "Tjek Kemien", hvor I kan finde ud af, om der er farlige stoffer i produkterne. Man kan undgå byggematerialer, der kommer fra lande udenfor EU, eller tjekke producenten og varedeklarationen.
2. God rengøring
Ftalater klæber sig til husstøv og partikler. Derfor kan man muge godt ud i ftalaterne, hvis man fjerner støv med god rengøring.
3. Luft hyppigt ud
Hyppig udluftning mindsker indholdet af ftalater i indeklimaet.