Del: - -

Undervisning - omfang og typiske årsager til faldulykker

Her går det galt, når en medarbejder falder eller snubler i skolen

Hver femte alvorlige arbejdsulykke blandt i medarbejdere i undervisningssektoren sker, fordi de enten falder, glider eller snubler. Det er ulykker, som giver mindst tre ugers sygefravær og en del får endda varige mén.

Typiske årsager på indendørs trapper og arealer

Medarbejdere glider typisk i vand eller falder over løse tæpper eller hensatte bogkasser. Niveauforskelle får også medarbejdere til at falde. Ofte i kombination med, at medarbejderen løber, mangler plads eller bærer på ting.

Typiske årsager udendørs

De fleste faldulykker udenfor sker på trapper, p-pladser og flisegange. Det kan skyldes huller i belægningen eller hensatte genstande og legeredskaber. Trængsel er også en risikofaktor. Om vinteren øges risikoen på grund af glatføre.

Læs også om Undgå glatføreultykker her 

Eksempler på faldulykker

Arbejdstilsynet har samlet nogle eksempler fra den virkelige verden. (ulykkesanmeldelser):

En lærer flytter sin taske og en bogkasse ned på gulvet, så eleverne bedre kan se diaspræsentationen. I forbindelse med præsentationen træder hun baglæns, snubler over bogkassen og rammer ind i væggen. Hun bliver sygemeldt i 3-4 uger med skadet skulder.

En ansat går ned ad en trappe, men glider i noget spildt vand og lander på en strakt arm. Det koster mere end en måneds fravær.

En ansat går ned ad en udendørs trappe til en kælder. Der er ikke ryddet for sne og is, og medarbejderen falder og slår ryggen. Medarbejderen må sygemeldes i mere end tre uger.

En ansat træder ned i et større hul på p-pladsen, falder og beskadiger et ledbånd. Det giver 3-4 ugers fravær.

En ansat snubler på vej ud af døren til kontoret. Vedkommende har noget i begge hænder, og får derfor ikke taget fra, men lander og beskadiger højre knæ. Det giver 3-4 ugers fravær.

Læs mere

Oplysningerne i denne artikel stammer fra Arbejdstilsynet, og tallene fra en opgørelse af de anmeldte alvorlige arbejdsulykker i perioden fra 2018-2022. Læs mere om ulykker på Arbejdstilsynets hjemmeside.


Senest revideret den 05. september 2023