Stik- og skæreskader

Stik- og skæreskader er en almindelig risiko specielt i social- og sundhedssektoren. Læs her om forebyggelse, sikre arbejdsrutiner og hvad I skal gøre, når skaden er sket. Hent også plakater, tests og infomateriale til brug på arbejdspladsen.

Risiko

Dette afsnit indeholder baggrundsoplysninger om, hvor stor risikoen er for at bliver smittet med forskellige sygdomme efter stikuheld og hvor hyppige stikuheld er inden for forskellige faggrupper.

Rutiner

Dette afsnit handler dels om sikre arbejdsrutiner og dels om hvorfor vi stikker os.

Forebyggelse i praksis

Alle ansatte skal kunne udføre deres arbejde på en måde, så de undgår stikuheld og dermed risikoen for at blive smittet.

Sikkerhedsprodukter

Sikre arbejdsprocedurer, undervisning m.m. kan ikke altid alene minimere risikoen for stikskader. EU’s direktiv om forebyggelse af stikskader fastslår nu, at såfremt et instrument eller andet udstyr udgør en risiko for stikskader, skal erstatning med særlige sikkerhedsinstrumenter/- udstyr hvor muligt være en del af strategien til forebyggelse af uheld.

Registrering

Stikuheld medfører sjældent fravær og er derfor sjældent anmeldelsespligtige til arbejdstilsynet. Anmeldelse lokalt er dog afgørende for forebyggelse af uheld.

Når skaden er sket

Er uheldet ude, bør man først rense og desinficere læsionen og herefter søge læge, som skal vurdere smitterisikoen og tage stilling til den videre behandling.

Værktøjskassen

Her kan I finde undervisningsmateriale om stik- og skæreskader samt plakater og en prøve, hvor I kan teste jeres viden.

Litteratur

Her kan du finde referencer til artikler, rapporter, vejledninger og ressourcer på internet, som har relevans for emnet stikuheld. Listen præsenterer kun et lille udvalg af den eksisterende litteratur. Vægten er lagt på litteratur, der omhandler danske forhold og undersøgelser blandt dansk sundhedspersonale.