Nedslidning på arbejdsmarkedet
Nedslidning på arbejdsmarkedet er et alvorligt problem, som kan føre til langvarige helbredsmæssige konsekvenser for arbejdstagere. For at forebygge nedslidning er det vigtigt at fokusere på et sundt og sikkert fysisk arbejdsmiljø.
Fysisk vs. psykisk nedslidning
Fysisk og psykisk nedslidning på arbejdspladsen er begge alvorlige emner, der har stor betydning for medarbejdernes sundhed og trivsel. Mens begge former for nedslidning kan have langsigtede konsekvenser, er deres årsager, symptomer og forebyggelsesstrategier forskellige.
Her er en kort oversigt over hver type nedslidning, og hvordan man kan tilgå dem:
Fysisk Nedslidning:
- Årsager: Tunge løft, gentagne bevægelser, langvarige stående eller siddende arbejdspositioner og utilstrækkelig ergonomi på arbejdspladsen.
- Symptomer: Muskelsmerter, herunder smerter i ryg, nakke, skuldre og led samt generel udmattelse.
- Forebyggelse: Implementering af ergonomiske arbejdsstationer, regelmæssige pauser, motion og styrketræning samt undervisning i sikre arbejdsteknikker.
Psykisk Nedslidning:
- Årsager: Langvarig arbejdsstress, høje krav, lav grad af kontrol over arbejdet, konflikter på arbejdspladsen og manglende anerkendelse.
- Symptomer: Stress, angst, depression, søvnproblemer og udbrændthed.
- Forebyggelse: Skabe en kultur af åbenhed og støtte, sikre passende arbejdsbyrde, fremme af arbejdslivsbalance, tilbyder adgang til psykologisk støtte og rådgivning samt lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø
Balance mellem fysisk kapacitet og fysiske arbejdskrav
Arbejdet i sig selv giver ikke nødvendigvis den fysik, der skal til for at klare arbejdet uden at få smerter. Der skal mere til for at skabe balance mellem fysisk kapacitet og de fysiske arbejdskrav.
Variation, restitution og hvile i arbejdstiden kan være en måde at skabe balance. En anden er at træne med højere intensitet, end arbejdet kræver.
En bedre overensstemmelse mellem de fysiske arbejdskrav og medarbejderens arbejdsevne kan medvirke til at forebygge, at medarbejderens arbejdsevne forringes, og at medarbejderen må forlade arbejdsmarkedet før tid.
Læs også: Konditræning giver sundhed og styrke til arbejdet.
Sådan kan du forebygge nedslidning og smerter
Når vi taler om smerter og nedslidning, er det vigtigt at forebygge før det kommer dertil. Det er et ansvar for arbejdspladsen og arbejdsgiveren, men der er også flere ting, som den enkelte medarbejder kan gøre.
Her har vi samlet gode tips og råd fra fagfolk om, hvordan du kan forebygge smerter og fysisk nedslidning ved at holde dig i gang, lave øvelser og bruge de hjælpemidler der kan stilles til rådighed.
Træn og brug de ømme muskler
Det er ikke farligt at bruge de muskler, som gør ondt. Tværtimod. Fysisk aktivitet og træning er den bedste kur mod smerter i nakke, skuldre og ryg.
Hør overlæge Ole Steen Nielsen forklare, hvorfor du skal bruge de ømme muskler og hør hans gode til, hvad du skal gøre, hvis du har ondt:
Derfor er skærmarbejde belastende
Skærmarbejde er ikke i sig selv farligt. Men du er i farezonen, hvis du arbejder længe med pc eller tablet i fastlåste arbejdsstillinger. Hør professor Karen Søgaard forklare, hvorfor det egentlig er så belastende at sidde stille ved skærmen. (Video: vfa.dk)
Hold dig i bevægelse – lav øvelser
Kroppen er skabt til bevægelse, ikke til stillesiddende skærmarbejde. Vi ved det godt – men alligevel er de fleste af os alt for dårlige til at skabe bevægelse og variation i det daglige arbejde.
Hør professor Lars L. Andersen forklarer, hvordan 3x5 min. træning om ugen kan gøre en markant forskel. Læs mere om træning på at.dk. (Video: vfa.dk)
Gode råd til at håndtere smerter
Har du allerede smerter? Så har vi samlet vores bedste råd til, hvordan du kan forholde dig, og om de krav du kan stille til din arbejdsplads. Lær også om forebyggende tiltag som korrekt løfteteknik, arbejdsstillinger og hjælpemidler: