Sunde arbejdsrytmer og planlægning af vagter

Sunde arbejdsrytmer handler blandt andet om at planlægge pauser og meningsfulde møder, fordele vagter, sikre indflydelse på arbejdstiden og tage særlige hensyn til nattevagter.

Vi er afhængige af hinandens tid

»Når vi går til vores ugentlige møde i OPAL-teamet, tænker vi ikke ”øv, endnu et møde”, men at nu skal vi ned og løse nogle problemer«. Sådan oplever en anæstesioverlæge mødet i operationsafsnitsledelsen som produktiv tid i modsætning til alle øv-møderne, der er uproduktiv tid.

Sæt grænser for arbejdet

Mængden af arbejde er i princippet uendelig. Vi kan altid gøre det bedre, nå lidt mere og hjælpe lidt flere. Derfor er det let at lade arbejdet invadere fritiden og familielivet og bringe spekulationer, skyldfølelse og tvivl med hjem. Sunde arbejdsrytmer handler også om at sætte grænser for arbejdet.

Hvornår vil du gerne arbejde i næste måned?

Skiftende arbejdstider er ofte en belastning for medarbejderen, men indflydelse på arbejdstiden kan være med til at mindske belastningen.

Det er også vigtigt at blive set om natten

Alle medarbejdere har behov for at blive anerkendt af deres leder og kolleger. Når det gælder nattevagter, er der en særlig udfordring for lederen, der som regel ikke er på arbejde om natten.

Pauser

En sund pausekultur kræver, at pausen bliver tilpasset arbejdet, personalegruppen og den enkelte.

Sunde arbejdsrytmer slår i takt

Sunde arbejdsrytmer handler om arbejdstid, vagtplaner og pauser, men også om hvordan vi oplever tiden.

Fleksibelt arbejde skal være til gavn og glæde for alle

Grænserne mellem fritid og arbejde flyder mere og mere sammen. Vi arbejder hjemme i fritiden og holder fri i arbejdstiden. Det kan give stress og sygefravær, men hvis man er bevidst om, hvornår og hvor medarbejdere og ledere helst vil arbejde, så kan det grænseløse arbejde blive til gavn og glæde for alle

Mad og lys på forskudte tidspunkter forstyrrer døgnets rytme

Nat- og skifteholdsarbejde med lys og måltider på ’unormale’ tidspunkter rykker på balancen mellem det indre ur og døgnets rytme. Det kan forstyrre både søvn og fordøjelse, og når det sker igen og igen over flere år, kan det få negative konsekvenser for helbredet

Sæt spotlys på skyggearbejdet

Flere i social- og sundhedssektoren arbejder i deres pauser og fritid, ligesom mange bruger IT-systemerne kreativt. Det opleves som en faglig nødvendighed. Men de ansatte holder det hemmeligt, og det går ud over trivslen og den faglige sparring. Det kaldes skyggearbejde, og det har vi talt med psykolog og forsker Malene Friis Andersen om. Hun opfordrer til at kaste lys på skyggen og anerkende den positive årsag, der ligger bag.