Generelt gælder det, at arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Arbejdet skal kunne udføres, så folk ikke unødigt udsættes for støj.
De generelle regler om beskyttelse mod støj
Ingen må, uden beskyttelse, udsættes for vedvarende støjbelastning over 85 dB eller for spidsværdier af impulser over 137 dB(C). Arbejdsrum skal være forsvarligt isoleret mod udefrakommende larm.
Arbejdstilsynets Støjbekendtgørelse §9 slår fast, at "Unødig støjbelastning skal undgås. Støjniveauet under arbejdet, herunder niveauet for infralyd og ultralyd, skal derfor holdes så lavt, som det er rimeligt under hensyntagen til den tekniske udvikling".
Det betyder altså at støj under grænseværdien skal dæmpes, hvis det er muligt.
De akustiske forhold skal være tilfredsstillende. Arbejdsstedets indretning og materialer skal skabe en god akustik i rummet.
Bygningsreglementet og den tilhørende vejledning sætter præcise grænser for efterklangstiden i forskellige typer af rum - se nedenfor. For eksempel må efterklangstiden højst være 0,4 sekund i dagtilbud og 0,6 sekund kontorlokaler, undersøgelsesrum på hospitaler og klasseværelser på skoler.
Særligt om støj i rum for børn og unge
Ud over de generelle krav, som gælder for alle, findes der en række særlige krav til støj og akustik, som specifikt handler om rum for børn og unge - altså skoler, daginstitutioner, fritidshjem og SFO.
Læs oversigt over bestemmelserne her.
Flere regler, anvisninger og viden om støj
Arbejdstilsynets regler, anvisninger med mere
- Tema om støj: Arbejdstilsynet har samlet en lang række råd, regler og vejledninger om støj under ét samlet tema.
- Støjbekendtgørelsen (Nr. 63): Arbejdstilsynets centrale bekendtgørelse om 'Beskyttelse mod udsættelse for støj i forbindelse med arbejdet'.
- Støjvejledningen (AT-vejledning D. 6.1-5): Arbejdstilsynets centrale vejledning, som folder Støjbekendtgørelsen ud, bl.a. om følger af støj, grænser for støj og bekæmpelse af støj.
- Akustik i arbejdsrum (AT-vejledning A.1.16): Anvisning der oplyser om vurdering af akustiske forhold i arbejdsrum og de forhold, Arbejdstilsynet lægger vægt på.
- Måling af støj på arbejdspladsen (AT-vejledning D. 7.4): Vejledning der oplyser om måling af støj på arbejdspladsen og vejleder om, hvornår, hvordan og med hvilket udstyr målingerne gennemføres.
- Et støjsvagt arbejdsmiljø: Vejledning rettet bl.a. mod medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen, der indeholder temaer som måling af støj, indkøb af maskiner og akustisk regulering.
Bygningsreglementet
- Bygningsreglementet 2018: Reglement fra Erhvervs- og Byggestyrelsen der indeholder bl.a. gældende regler for lydforhold og støjniveau.