Del: - -

Personalet i Vejle står fast

Færre medarbejdere kommer til skade, når der er fokus på glatføre.

21. november 2014 fik Vejle Kommune årets første anmeldelse om et glatføreuheld. Den slags sager er ellers blevet færre de seneste år.

De seneste tre vintre har kommunens forsikringsafdeling haft fokus på at sørge for ordentlig bekæmpelse af glatføre – både af hensyn til borgerne og medarbejderne. Desuden har man delt hundredvis af pigsko og gode råd ud til medarbejderne. Det virker.

- Der er kommet en meget større bevidsthed hos medarbejderne. Folk passer på, lægger mærke til føret og bruger pigskoene flittigt. Det giver færre ulykker, siger Lonni Larsen fra forsikringsafdelingen.

På besøg med gode råd

Kommunen er selvforsikret på arbejdsskader, så der er penge at spare på færre ulykker.

Forsikringsafdelingen har derfor besøgt samtlige afdelinger i kommunen og fortalt om, hvordan de forebygger. Det handler om alt fra at kaste sne uden at få en rygskade til at trække ”grippers” over fodtøjet, så de bliver til pigsko.

De har hvert sted efterladt en plakat med gode råd og en snemand på. Den hænger mange steder på opslagstavlerne i kommunen.

Pigdæk på cyklerne er populære

Ulla Christiansen er distriksleder i hjemmeplejen i område vest, distrikt 2. Der mange, der cykler ud til borgerne. De bruger pigdæk på cyklerne om vinteren.

- Det vil de gerne fortsætte med. Det giver dem en bedre tryghed, siger Ulla Christiansen.

De har også et uldent sadelovertræk hver, der beskytter mod våde og kolde sadler. Det er noget, der fungerer. Til gengæld er der blandede oplevelser af de løsninger, man kan trække på skoene.

Blandede erfaringer med pigsko

Hjemmeplejen har tre forskellige modeller at vælge mellem. Nogle er bedst i sne og andre er bedst til isslag, men på rå asfalt mister de effekten. Ofte kommer de slet ikke på. Mange opfatter det som tidskrævende og besværligt.

En aftenvagt har typisk 32 besøg, og man kan hverken køre bil eller gå inden for med pigskoene på. Det betyder, at de skal trække pigskoene af og på 64 gange, hvis de konsekvent skal bruge dem.

- Det giver nogle andre udfordringer med arbejdsmiljøet, hvis du ikke kan komme ned at sidde, når du skal tage dem af eller på. Derfor bliver de tit kun brugt i ekstremt føre, eller når gåturen er lidt længere, siger Ulla Christiansen.

- Idéen er god, men vi har ikke fundet en optimal løsning. Det bedste ville være, hvis vi kunne have nogle sko, som man kunne beholde på hele dagen, siger hun.

Udvikler videre på nye idéer

Lonni Larsen fra forsikringsafdelingen er opsat på, at Vejle skal være landets tryggeste kommune – både for medarbejdere og borgere. Det kræver en vedvarende indsats og udvikling af nye tiltag.

Lonni Larsen håber blandt andet på at skaffe fondsmidler til at udvikle en trehjulet el-cykel, der kan bruges, når det er glat.


Senest revideret den 29. maj 2024