Af Stephanie Hollander
“Motivationen har det med at klinge af efter noget tid. Det, der holder, er rutinen, og at man gør noget, der er sjovt,” siger Ole Holm.
Han er HSE Manager i Norlys (Health, Safety og Environment). Her har man gjort en række tiltag for at motivere og fastholde godt 3500 medarbejdere til at bevæge sig i arbejdstiden.
Én af erfaringerne fra Norlys er, at systematik og enkelhed er afgørende for, at det lykkes. Det er for eksempel simpel elastiktræning inden frokost. I mødelokalerne hos Norlys ligger der også en stor terning, hvor der står aktiviteter på siderne. Når man trænger til en pause i mødet, kaster man terningen og bevæger sig efter den angivne aktivitet.
“Det kan godt være, at der er nogen, der synes, det er underligt at kaste en terning, men folk får rørt sig, de får luft til hjernen og får en pause,” siger Ole Holm.
“Det er meget vigtigt, at lederen også deltager. Hvis lederen ikke er med, så er medarbejderne heller ikke”
Simpelt og sjovt
Systematik gør det ikke alene. For at træningen skal lykkes, har man derfor i Norlys også haft fokus på at sætte et realistisk ambitionsniveau og at gøre fælles bevægelse til en sjov aktivitet.
“Lidt er bedre end ingenting. Bare det at man bevæger sig en lille smule, er en sejr, som alle kan vinde ved. Medarbejderne vinder, arbejdspladsen vinder, og samfundet vinder,” siger Ole Holm.
I Norlys har man forsøgt at kombinere det simple med det sjove i form af en gå-konkurrence, Norlys Walkathon, i foråret og efteråret. Blandt de medarbejdere, der har gået et vist antal skridt om dagen, har man trukket en daglig vinder. Gevinsten har været forskellige ting - lige fra en rygsæk til et gavekort til en sportsforretning.
“Vi prøver at lave noget, der er for alle, og at sætte ambitionen efter det, der er realistisk for de fleste medarbejdere. I foråret var det for eksempel 10.000 skridt. Her i efteråret, hvor det er koldt og mørkt, er det 7000 skridt. Det handler om at nudge til det, de kan, og ikke stå med en løftet pegefinger. Det virker modsat,” siger Ole Holm.
Træningsambassadører og fællesskab
En anden stærk tiltrækningskraft er fællesskabet. Når nogle medarbejdere træner sammen og måske oven i købet griner sammen, er erfaringen i Norlys, at det tiltrækker flere. Også selvom medarbejderen måske i begyndelsen ikke har lyst til at deltage.
“I stedet for at motivere dem, som har meget modstand på træningen, prøver vi i første omgang at tiltrække dem, som er afventende. Det motiverer også de andre til sidst. Fællesskabet er en helt afgørende mekanisme,” siger Ole Holm.
Det kan i den forbindelse være godt at have nogle træningsambassadører, der er med til at fremme fællesskabsfølelsen og drive initiativet.
“Det er virkelig godt, når der er en træner i hver afdeling, der for eksempel foreslår, at man laver elastikøvelser i ti minutter, inden man går til frokost. Det gør en stor forskel,” siger Ole Holm.
Travlhed og lederens rolle
Travlhed kan være én af de forhindringer, der gør, at medarbejderne ikke har lyst eller mulighed for at deltage i fællestræningerne.
“Der kan være travlt, men travlhed kan også blive til en oplevelse af, at man ikke føler, at man kan tillade sig at holde en pause. Jeg vil dog påstå, at hvis man holder nogle pauser og bevæger sig i løbet af arbejdsdagen, løser man også sin opgave hurtigere og bedre,” siger Ole Holm.
Det kan af samme årsag være én god idé at undervise medarbejderne i, hvorfor træning er godt, og hvorfor man bør prioritere elastikøvelserne sammen med kollegerne. Samtidig spiller det en stor rolle, at lederen tager ansvar for at signalere betydningen af fælles bevægelse på arbejdet.
“Det er meget vigtigt, at lederen også deltager. Hvis lederen ikke er med, så er medarbejderne heller ikke,” siger Ole Holm.