I SFO'en Potteskåret i Valby har man løst nogle voldsomme støjproblemer gennem en kombination af ombygninger og ændret indretning. Klik på de røde punkter og se, hvordan de forskellige løsninger spiller sammen (klik her for stort):
Børn leger forskelligt, og det er vigtigt at tilgodese alle børnekulturer (f.eks. stillebørn, tumlebørn, legobørn mv). Helst på en måde, så de ikke bliver forstyrret eller forstyrrer andre børn og voksne. Det kan man blandt løse ved at skabe forskellige rum til forskellige aktiviteter. Det kan være stillerum og tumlerum hver for sig.
Hvis møblerne og legetøjet placeres anderledes, kan trafikken til og fra – og dermed støjen – måske også reduceres. Bedre plads giver også mindre støjgener.
Ideer til støjdæmpende indretning:
- Skab rum-i-rummene. Opdel store rum i mindre hyggekroge og mødesteder med sofagrupper, reoler, mobile vægge, gardiner, grønne planter eller blot ved at fokusere lyset på mindre arealer. Det dæmper ikke i sig selv støjen, men det invitere til en afdæmpet adfærd. Det kaldes også for 'bibliotekseffekten'.
- Fordel værksteder med videre i flere rum. Det dæmper støjen i det enkelte værksted/aktivitetsrum - og I behøver ikke have alt i gang samtidig. Det kan frigøre til til fx at tage ud af huset.
- Opdel støjende og stille aktiviteter, så støjen samles i lukkede rum uden at forstyrre mere end højest nødvendigt. Det kan være nødvendigt at forbedre luftlydsisolationen R'w mellem rummene. Læs mere her. I store lokaler kan reoler, planter og støjabsorberende skillevægge dele legen op, så børnene bliver mere fokuserede og mere afdæmpede.
- Støjdæmpende møbler og inventar: Både opslagstavler og billeder kan købes som støjabsorberende plader og kan monteres på vægge, skabssider osv. Bløde møbler, sækkestole og store puder kan også absorbere støj, mens gardiner og gulvtæpper har meget lille effekt.
- Støjdæmpende udstyr: Plastkasser kan erstattes af kurve. Bordfodboldspil kan købes med korkbolde og glaslåg. Legeredskaber som fx ribber og gynger kan flyttes væk fra gang- og fællesarealerne til lukkede rum. I kan bruge hovedtelefoner til computerspil. Filtpuder eller tennisbolde til stole- og bordben og filtdug under voksdugen er andre små greb, der kan ændre lydbilledet.
- Pas på de særligt sensitive: Nogle børn er mere sårbare over for støj og forstyrrelser. Tilbyd dem høreværn og hørebøffer til computeren - eller måske et særligt stillerum, hvor ikke alle kan myldre ind.
- Dæmpet belysning kan også sænke børnenes stemmer. Musik kan også have en beroligende effekt, men man skal passe på, det ikke bare bliver ekstra baggrundsstøj.
Hygge i hulen. Potteskåret i Valby har indrettet flere hyggelige rum, som ligner stuen derhjemme. Det er med til at skabe en rolig atmosfære med plads til fordybelse.
Sammenhæng med pædagogikken
I forhold til at dæmpe støjen er der en glidende overgang mellem indretning/inventar og den pædagogiske praksis og organisering i hverdagen. Læs mere om organisering og pædagogik.