Data fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, viser, at elever generelt oplever åbenhed og venlighed fra deres kollegaer på arbejdspladsen. Eleverne giver udtryk for, at netop dette har stor betydning for et motiverende læringsmiljø.
God start
En god start er nærmest ensbetydende med, om eleverne oplever, at arbejdspladsen har overskud, til at give dem en positiv og tryg oplæring. En god opstart handler om at byde velkommen, introducere til de praktiske forhold og invitere ind i arbejdsfællesskabet.
Arbejdsmiljøet som præger opstarten, vil være med til at fastholde elevernes engagement og nysgerrighed efter at lære. Projektet ”Unge medarbejdere og arbejdskultur” fremhæver data, som viser, at 31 % af de 18-25-årige på social- og sundhedsområdet har forladt et job, fordi de ikke oplever at være taget godt imod.
En god begyndelse i oplæring vil ofte udvikle sig til at være elevens fundament for at lære, afprøve og udvikle sig til blivende erfaringer med praksis, som eleven kan bære med sig professionelt og i arbejdslivet.
Skole og oplæring
At begynde i oplæring kan være en usikker periode, hvor eleven skal finde fodfæste på nye arbejdspladser. For at imødekomme elevens eventuelle usikkerhed i opstarten, har det stor betydning, at eleven oplever en stærk faglig sammenhæng mellem skole og oplæringsperiode. Det viser en kortlægning, som Rambøll har foretaget for at afdække indsatser, der kan reducere frafaldet på social- og sundhedsuddannelsernes hovedforløb. Kortlægningen viser, at frafaldet typisk sker i overgangen mellem skole og opstart i første oplæringsperiode.
I forhold til arbejdsmiljø fremhæver Rambøll, at det har direkte betydning for lysten til at fortsætte i faget, at eleven bydes godt velkommen på arbejdspladsen, får tydelig introduktion og instruktion samt kvalificeret vejledning, som indeholder systematisk feedback, der understøtter den faglige udvikling. Det er overvejende indenfor ovenstående områder, at eleverne møder udfordringer under oplæringsforløbet. Konsekvenserne heraf er blandt andet en følelse af, at den faglige og sociale tilknytning til oplæringsstedet udebliver eller opleves mangelfuld.
Synergi mellem arbejdsmiljø og oplæringsmiljø
Forskning fra RUC viser, at fokus på synergi mellem arbejdsmiljø og læringsmiljø medvirker til, at arbejdspladsen skaber en kultur, hvor både elever og medarbejdere trives, udvikler sig og bidrager til arbejdspladsens succes og muligheder for at udføre kerneopgaven. At udvikle en sådan kultur, kalder på at integrere læring som en naturlig del af arbejdets rutiner og udførelse, og med fokus på både individuelle og organisatoriske aspekter af arbejdsmiljøet.
God start i oplæring fra BFA
BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig Administration har udviklet “ God start i oplæring”, som er fem læringsforløb med fokus på samspillet mellem arbejdsmiljø og læringsmiljø. Du finder de fem forløb her:
Kildeliste:
”Kortlægning af virksomme indsatser, der kan øge gennemførelsen og reducere frafaldet på social- og sundhedsuddannelsernes hovedforløb”. Rambøll, Marts 2024
”Unge medarbejdere og arbejdskultur”, Fremfærd Sundhed & Ældre 2025
”Arbejdslivets læringsmiljøer”, Christian Helms Jørgensen og Niels Warring, RUC, Tidsskrift for Arbejdsliv, årgang 24, nr. 1 2022.
”Oplevelsen af praktik på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver”, Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, 2023