- Hent kampagnemateriale: "Fald ikke på halen - Det kan forebygges" er en samlet kampagnepakke, som kan bruges til at forebygge fald- og snubleulykker på hospitaler.
- Case om forebyggelse: Læs hvordan Afd. for Rengøring og Hospitalsservice på Odense Universitetshospital arbejdet systematisk med at forebygge faldulykker, bl.a. gennem et stærkt fokus på nærved-ulykker.
Størstedelen af ulykkerne sker, når medarbejdere skal lavet noget andet end deres primære opgave.
Hver fjerde fald eller snubleulykke sker ude på fællesarealer og trapper. Kun hver ottende sker på sengestuer eller i behandlings- eller undersøgelsesrum.
Typiske årsager til faldulykker udenfor
De hyppigste faldulykker på sygehusenes udendørs arealer og trapper sker på vej til og fra arbejde eller mellem geografisk adskilte afdelinger. Eller for eksempel på vejen til affaldscontaineren.
Der sker også ulykker i forbindelse med udendørs aktiviteter med patienter, faglige og sociale aktiviteter
Medarbejderne glider, fordi det er glat, eller de falder over en høj kantsten, ujævne fliser, byggerod eller vejarbejde. Dårlig belysning er en ekstra risikofaktor.
Læs også: Horsens på jagt efter, hvor det kan gå galt
Typiske årsager til faldulykker indenfor
Når det går galt indenfor, skyldes det typisk fald over genstande som apparater, skabslåger, senge, stole, lifte, ledninger, tæpper eller tabt papir.
Det er oftest noget, som er spildt, tabt eller efterladt tidligere, som den ulykkesramte glider i, falder over eller støder ind i. Spildte væsker og nyvaskede gulve og trapper udgør en særlig risiko.
Eksempler på faldulykker på sygehuse
Her er nogle eksempler fra den virkelige verden. (ulykkesanmeldelser):
En medarbejder skulle fjerne en sæk med 10-15 kg papiraffald. Valgte at bære den ned af trappen fra 2. sal, "fordi elevatoren er så langsom". Den ansatte overså et trin, faldt og slog skulderen ind i væggen og forstuvede den ene ankel. Det resulterede i 3-4 ugers fravær.
En ansat gik ned af trapperne og gled, fordi der lige var vasket trin, som ikke var tørre endnu. Medarbejderen stødte venstre hånd meget hårdt og fik brud i hånden og måtte sygemeldes i 3-4 uger.
Der var hul i en kateterslange, og den ansatte gik ud for at hente en ny, men gled i urin på gulvet. Medarbejderen faldt ind mod sengen og fik en diskusprolaps. Det gav 3-6 måneders fravær.
En portør kom kørende med en sengetransport. En person gik pludselig ud foran sengen. Undvigemanøvren resulterede i et smæld i ryggen og mere end 3 måneders fravær.
En medarbejder var på vej ud af operationstuen med en medicinkasse, da hun faldt over en ledning i 40 cm højde. Hun slog ribbenene og skar sig på ituslået glas. Det resulterede i en dyb flænge i tommelfinger og håndled og 3-4 ugers fravær.
En medarbejder parkerede på hospitalets p-plads, steg ud af bilen og gled, fordi der var isglat. Det blev til en brækket arm og 3-4 ugers fravær.
Oplysningerne i denne artikel stammer fra Arbejdstilsynet, og tallene fra en opgørelse af de anmeldte alvorlige arbejdsulykker i perioden fra 2011-2014. Læs mere om ulykker på Arbejdstilsynets hjemmeside.