Emner
BFA
Om os
Besøgsteam
Arrangementer
Din arbejdsplads
Alle publikationer
Personsdata- og cookiepolitik
BFA - inspiration til et godt arbejdsmiljø
Del indhold:
Oversigt: Se samtlige materialer som er særligt målrettet ansatte på kontor.
Sæt samtalen i gang om generationers forskelle og skab større rummelighed
Med dialogkortene om generationer kan I starte samtalen om de situationer, hvor forskelle i generationers holdninger og værdier bliver tydelige.
Måling af arbejdspladsens sociale kapital
Formålet med dette værktøj er at få afdækket arbejdspladsens sociale kapital. Resultatet kan give en pejling af, hvor arbejdspladsen bør sætte ind for at forbedre den sociale kapital.
Analyse af systemer, rutiner og regler
Få indblik i hvad systemer, rutiner og regler i organisationen betyder for relationerne, og undersøg, hvorvidt de bidrager til den sociale kapital i organisationen.
Tjekliste om kerneopgaven
Via en række spørgsmål får lederen reflekteret over forskellige aspekter ved kerneopgaven, og på den måde tages et første skridt til at skabe klarhed over kerneopgaven på arbejdspladsen.
Observation af social kapital
Brug dette værktøj til at blive opmærksom på det samarbejde og den kommunikation, som finder sted i jeres gruppe under jeres møder – herunder hvordan tillid, anerkendelse, respekt og retfærdighed udøves i gruppen.
Opbyg social kapital med god kommunikation
Skab bedre kommunikation i din afdeling eller team. Ved at sætte fokus på hvilke informationer der er vigtige at give og få i arbejdet og hvornår, starter I med at afstemme forventningerne til hinanden. Og det er vigtigt for tillid og tryghed i afdelingen eller teamet.
Dialogmøde om diamantfund
Dette værktøj fungerer som en øjenåbner for hvad der skaber fælles forståelse af jeres styrker og forbedringsmuligheder til at opbygge den social kapital i afdelingen. Ved at konkretisere begreberne Tillid, Retfærdighed og Samarbejdsevne får I mulighed for at komme med jeres umiddelbare input til handlinger, der kan forbedre den sociale kapital.
Find de lavthængende frugter
Dette værktøj fungerer som en øjenåbner for hvad der skaber den sociale kapital hos jer og hvad der skal til for at styrke den.
4 hurtige spørgsmål om social kapital
Dette materiale kan hjælpe jer med at få en hurtig temperaturmåling af den sociale kapital som udgangspunkt for en dialog om, hvad der fremmer og hæmmer den sociale kapital hos jer.
Sæt ord på social kapital ud fra et filmklip
Dette materiale kan hjælpe jer med at træne evnen til at spotte, hvad der underbygger og svækker social kapital i en arbejdssammenhæng. Ved at bruge et filmklip bliver træningen mere uformel og sjov, da det foregår på en neutral bane for deltagerne.
Det kollegiale fællesskab
Det kollegiale fællesskab sikrer medarbejdernes følelse af at høre til og være accepteret som personer i et fællesskab.
Det faglige fællesskab
Det faglige fællesskab sikrer den faglige refleksion, læring og udvikling samt styrker den faglige identitet og anerkendelse, typisk inden for den enkelte faggruppe eller profession.
Det opgaverettede fællesskab
Det opgaverettede fællesskab sikrer, at hverdagens driftsopgaver løses bedst muligt inden for fx et team (der godt kan omfatte flere fagligheder).
Det organisatoriske fællesskab
Det organisatoriske fællesskab sikrer sammenhængskraft og fælles fodslag i organisationen som helhed – på tværs af team og afdelinger.
Digital chikane: Faktakort
De fire faktakort kan hjælpe jer med at sætte gang i dialogen om digital chikane på arbejdspladsen.
Tjekliste: Forberedelse til besøg af Arbejdstilsynet
Godt arbejdsmiljø fra A-Å - Miniguide
`Godt arbejdsmiljø fra A-Å - En miniguide til arbejdsmiljøorganisationen` giver overblikket over centrale og vigtige emner i arbejdsmiljøarbejdet.
Den gode modtagelse
En guide til introduktion af nye medarbejdere inden for kontor samt social- og sundhedsområdet.
Når Arbejdstilsynet kommer på besøg
Et besøg af Arbejdstilsynet er ikke bare en kontrol - det er også en mulighed for læring og udvikling af arbejdsmiljøet.
Vurder jeres relationelle koordinering
Værktøjet skaber en øget fælles indsigt i samarbejdet mellem forskellige faggrupper, teams eller afdelinger, og på dette grundlag kan der udvikles idéer til forbedringer af samarbejdet på tværs.
Hvordan samarbejder I om vigtige opgaver?
Brug dette værktøj til at sætte fokus på de relationer og arbejdsgange, som bør forbedres, når I er flere grupper, der samarbejder om den samme opgave. Det kan give øget indsigt i hinandens bidrag til opgaven og sætte fokus på, hvor der er brug for at styrke koordinering og samarbejde.
Arbejd trygt ude
Forebyg vold og trusler mod udgående medarbejdere ved at være godt forberedt på opgaven, at håndtere situationer rigtigt og at få bearbejdet kritiske episoder.
Sæt fremtidens arbejdsmiljø til debat
Morgendagens arbejdsmarked kan komme til at se meget anderledes ud end det, vi kender i dag. Det er derfor vigtigt at få drøftet, hvad en række udviklingstendenser vil betyde for arbejdsmiljøet på netop jeres arbejdsplads.
PowerPoint om generationer og alder
Her er en PowerPoint, som I kan bruge til at sætte mangfoldighed i forhold til generationer og alder på dagsordenen på jeres arbejdsplads. I PowerPointen præsenteres bland andet vores dialogkort om mangfoldighed med fokus på aldersmæssige og generationsrelaterede perspektiver.
Trivsel og effektivitet i åbne kontormiljøer
Plakat: Forebyg vold og trusler
Plakat til tryk og ophæng på arbejdspladsen, for alle som ønsker at sætte fokus på forebyggelse af arbejdsulykker på egen arbejdsplads. Det kan f.eks. være i forbindelse med arbejdspladsens APV-arbejde.
Prioritering af kerneopgaven
Formålet med ”Prioritering af kerneopgaven” er at sætte fokus på den fælles kerneopgave, den fælles prioritering og samtidig få en dialog om forventninger til kerneopgaven.
Vejledning til materialer om restitution og pauser
Vi har produceret en række materialer, der kan hjælpe jer i arbejdsmiljøgruppen med at sætte restitution og pauser på dagsordenen på jeres arbejdsplads.
Forstå og forebyg stress
Hæftet beskriver, hvad stress er, hvordan det typisk opstår og udvikler sig, samt hvad du som leder kan gøre for at forebygge det – på egen hånd og i samarbejde med den enkelte medarbejder, teamet, lederkollegerne og de relevante samarbejdsfora.
STOP - Krænkende handlinger af seksuel karakter
I dette inspirationshæfte har vi samlet konkrete værktøjer, der kan være en hjælp til at sætte en dialog i gang, skabe klarhed og give tryghed på arbejdspladsen.
Hvis konflikten trapper op
Dette hæfte henvender sig til dig, som er leder med personaleansvar og vil håndtere konflikter og forebygge konfliktmobning.
Skab robuste forandringer - med fokus på trivsel
Styrk jeres arbejdsplads’ arbejde med trivsel under forandringer.
På forkant
Få inspiration og værktøjer til et godt samarbejde om psykisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljøgruppen.
Startkort om vold
BFA har udviklet startkort, som kan bruges som introduktion til arbejdet med de 6 guides.
Prioriteringsværktøj til risikovurdering
En vigtig del af det forebyggende arbejdsmiljøarbejde handler om at vurdere risikoen ved de arbejdsopgaver og aktiviteter I har på arbejdspladsen.
Før vold bliver til virkelighed
At kunne yde service i trygge rammer er helt afgørende for et godt arbejdsmiljø – ikke mindst når man hver dag har mange direkte kontakter med borgere og kunder.
Dialogkort om restitution og pausekultur
I kan bruge dialogkortene til at understøtte en dialog om restitution og pausekultur. Hvert kort indeholder et eller flere spørgsmål som handler om restitution, pauser og pausekultur.
Trivsel og kvalitet i virtuelt arbejde
- Inspiration til lederen og medarbejderne
TRIO - få samarbejdet på sporet
Materialet er målrettet jer, der oplever udfordringer med at få TRIO samarbejdet på sporet.
TRIO - en daglig aktionsstyrke til opgaveløsning og trivsel
Materialet er målrettet jer, der er nysgerrige på, om TRIO er aktuelt på jeres arbejdsplads.
Katalog: Undgå arbejdsulykker
I dette katalog finder du aktuelle materialer og metoder til at forebygge og håndtere ulykker på jeres arbejdsplads.
Plakat: Forebyg fald- og snubleulykker
To enkle skemaer til APV-arbejdet
Det behøver ikke at være svært at lave en arbejdspladsvurdering (APV). Ved hjælp af de to skemaer i denne pdf, kan I let komme i gang med arbejdet.
Forstyrrelser i åbne kontormiljøer
Mange klager over støj i de åbne kontorer, men for de fleste medarbejdere giver begrebet forstyrrelser mere mening.
Værktøj 2: Skærp ledergruppens samarbejde
Ledergruppen er et vigtigt forum for at skabe ledertrivsel. Afstem forventninger til den fælles opgave og til samarbejdet, så I sammen kan løfte jeres fælles resultater og skabe godt psykisk arbejdsmiljø – for ledergruppen som helhed og for den enkelte leder.
Værktøj 1: Styrk lederens dialog med nærmeste leder
Der er brug for, at lederen passer på sig selv og får hjælp til det. Det styrker både lederens resultater og trivsel. Brug nærmeste leder og andre nøglerelationer til at afstemme rammerne om ledelsesopgaven.
Værktøj 3: Skab en samlet plan for ledertrivsel
Dette værktøj kan bruges til systematisk at løfte lederes trivsel og resultater på hele jeres arbejdsplads. Brug det til at afklare, hvad I ved om lederes trivsel, og læg en plan for, hvad der især er brug for, så I kan løfte ledernes trivsel og resultater hos jer.
Nudging-guiden: Introduktion til nudging som metode
Guiden giver en introduktion til de grundlæggende metoder bag nudging. Samtidig giver den forslag til, hvordan I kan inddrage hele arbejdspladsen i at en proces i fire faser, hvor problemstillinger, ideer og løsninger udspringer af jeres egen dagligdag.
En arbejdsplads i bevægelse
Har I brug for inspiration til mere bevægelse i dagligdagen? Kunne jeres møder trænge til et energi-boost? Med få, enkelte øvelser og aktiviteter på kontoret, kan du være med til at øge trivslen og styrke det mentale velvære.
Bedre indeklima i åbne kontormiljøer
Udfordringen for indeklimaet i åbne kontorer er, at mange medarbejderes forskellige behov skal tilfredsstilles samtidig.
Etablering af åbne kontormiljøer
Indretning af åbne kontorer kræver overvejelser, som hverken kan formuleres i et regneark eller på en arkitekttegning.
Viden om restitution og pauser
I dette materiale kan du få viden om restitution og pauser og hvorfor dette er vigtigt på en arbejdsplads.
Mål med mening
Formålet med denne publikation er at inspirere den enkelte arbejdsplads til at drøfte og tage stilling til sammenhængen mellem præstationsmål og arbejdsmiljø.
Evaluering og log af hændelser
Når samtalen er nødvendig
Dette hæfte retter sig mod dig, som er leder med personaleansvar.
Styrket samarbejde
I denne pjece introduceres fem centrale temaer i forhold til arbejdet med at skabe et stærkt samarbejde på arbejdspladsen.
Nudge katalog: STRÆK UD når du kan
Kataloget består af en introduktion til ‘nudge’ samt en beskrivelse af fem nudge-redskaber til at få mere bevægelse i hverdagen.
God rengøring - godt indeklima
Hvis rengøringsopgaven skal løses godt og effektivt, kræver det at der er tilstrækkelige ressourcer til opgaven, og at bygninger og inventar er godt vedligeholdt.
Stærkere sammen - Brikker til et velfungerende arbejdsfællesskab
Dette materiale giver en kort introduktion til begrebet arbejdsfælleskaber og forklarer, hvorfor det er vigtigt. Samtidig præsenterer det en enkel model for, hvad et stærkt arbejdsfællesskab består af, og foreslår, hvordan man kan tilrettelægge dialogen om arbejdsfællesskaber.
Vejen til en sundere arbejdsplads
Dialogværktøjet ”Vejen til en sundere arbejdsplads”, er en hjælp, hvis I vil indføre sundhedsfremme på jeres arbejdsplads. Værktøjet giver gennem cases og spørgsmål inspiration til jeres indledende drøftelser om, hvor I skaber et grundlag for et godt forløb.
Tæt på vold – Et dialogspil om konflikter, trusler og vold i det daglige arbejde
Spillets formål er at skabe en god dialog om trusler, vold og konflikter i jobbet. Deltagerne får mulighed for at dele deres holdninger og erfaringer på en tryg måde.
Guide om beredskab
Beredskabsplan for voldsomme episoder
Chikane, trusler og vold - Katalog over materialer til inspiration
I dette katalog finder du en oversigt over materialer og metoder til at forebygge og håndtere chikane, trusler og vold på jeres arbejdsplads.
PowerPoint - Skabelon til jeres dialog
Her er en powerpoint I kan bruge, hvis I vil sætte restitution og pausekultur på dagsorden.
Flip-flap: Følelser
Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang både om følelser – både ift. kollegaerne, ledere eller borgere, børn, patienter og andre.
Guide om risiko
Vurdér jeres risiko for voldsomme episoder
Guide om kompetencer
Diskutér jeres kompetencer i forhold til forebyggelse og håndtering
Guide om retningslinjer
Tjekliste af jeres retningslinjer: identifikation, forebyggelse og håndtering
Guide om psykisk førstehjælp
Sådan udøver du psykisk førstehjælp
Klistermærkeark - Arbejd trygt ude
Forebyg vold og trusler mod udgående medarbejdere
Nøglekort - Arbejd trygt ude
Trivsel med Lean i praksis
Pjecen giver gode råd og værktøjer til, hvordan I kan sikre jer et godt arbejdsmiljø i en Lean-proces, på baggrund af erfaringerne fra tre arbejdspladser og aktuel arbejdsmiljøforskning.
Få godt arbejdsmiljø i din indbakke