Psykisk arbejdsmiljø
- Trivsel i kunde-, kontakt- og callcentre: Materiale fra BFA Kontor og BFA Velfærd og Offentlig administration sætter fokus på arbejdsmiljøet på i hhv. offentlige og private kunde-, kontakt og callcentre.
- Giv jeres hybride arbejdsplads et servicetjek: Dette værktøj lægger op til en dialog om de emner, som især skaber udfordringer i forhold til den hybride arbejdsplads. Og til at komme lidt dybere i dialogen end ”en eller to hjemmearbejdsdage”.
- Stil skarpt på hybride udfordringer i arbejdsmiljøet med korte suppleringsark: Seks nye temaark adresserer hybride udfordringer og muligheder på moderne arbejdspladser. De seks to-siders ark supplerer kendte BFA-materialer.
- Digital chikane: Faktakort: De fire faktakort kan hjælpe jer med at sætte gang i dialogen om digital chikane på arbejdspladsen.
- Vejledning til materialer om restitution og pauser: En række materialer, der kan hjælpe jer i arbejdsmiljøgruppen med at sætte restitution og pauser på dagsordenen.
- Sikker kurs i en god forandringsproces Værktøj om de tiltag som I kan sætte i gang, for at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø, når der sker forandringer på arbejdspladsen.
- Dialogkort om mangfoldighed: Formål med dialogkortene er at sætte samtalen i gang på arbejdspladsen om dilemmaer og situationer, hvor der er mulighed for vise vores forskellige vurderinger og holdninger.
- Kollegial sparring i hverdagen: Dette hæfte giver jer fem redskaber til, hvordan I kan bruge kollegial sparring i hverdagen.
- Sæt fokus på kerneopgaven og prioritér jeres arbejdsopgaver: Kerneopgaven er et andet ord for jeres formål, mission eller eksistensberettigelse for jeres arbejdsfællesskab. Når I har en fælles forståelse for jeres kerneopgaver, bliver det lettere at sikre en fælles retning for jeres indsatser.
- Tjekliste til styrket social kapital: For at komme godt fra start med social kapital får I med dette værktøj en tjekliste, som indeholder vigtige opmærksomhedspunkter i forhold til, hvordan I skaber fokus på social kapital.
- Metoder: Arbejd med psykologisk tryghed: Her finder du metoder og procesguides til at rette fokus på psykologisk tryghed.
- Forstå og håndter uklare samt modstridende krav: For at kunne løse en opgave tilfredsstillende må vi have et nogenlunde klart billede af, hvad der forventes af os, og hvilke krav der stilles.
Krop & Sundhed
- KropOgKontor.dk: En samlet indgang til viden og inspiration om fysisk arbejdsmiljø og ergonomi på kontoret. Læs om emner som forebyggelse, skærmarbejde, nudging og sundhedsfremme.
- Ergonomi på kontoret: Læs blandt andet om forebyggelse af smerter i skuldre, nakke, arme og hænder.
- Nudging - STRÆK ud når du kan: Skab mere bevægelse i hverdagen med værktøjet.
- Tal om smerter - tag handling sammen: Smerter kan være en udfordring at håndtere for den enkelte og for arbejdspladsen. En tryg dialog om smerter er det første skridt på vejen til en fælles håndtering.
Støj, lys og luft
- Indeklimaportalen.dk: Om indeklimaets betydning for arbejdsmiljøet - om støj, luftkvalitet, ventilation, energi, lys og meget mere. En del er målrettet særligt mod kontorområdet.
Ledelse & Organisering
- Digitalisering og det gode arbejde: Dette hæfte og de tre værktøjer kan give inspiration til, hvordan medarbejdere og lokale ledere kan involveres i at udvikle og/eller implementere nye digitale løsninger.
- Ledelsesværktøjer og redskaber til lederen på kontorarbejdspladsen.
- Katalog: Styrk lederes trivsel og resultater – overblik over materialer: Dette katalog introducerer til værktøjer til at styrke lederes trivsel og resultater, som er udviklet af BFA Velfærd & Offentlig administration.
- Sparring i netværk for ledere: Dette materiale skal inspirere ledere til at søge netværk med andre ledere.
- Byg bæredygtige forandringer: Alle arbejdspladser gennemgår forandringer. Det kan skabe uro og usikkerhed hos den enkelte og i hele organisationen. Derfor er det vigtigt, at man sikrer et godt arbejdsmiljø under forandringsprocesser.
- Tag hånd om arbejdsmiljøet, når I indfører teknologi: Et værktøj, som I kan bruge i arbejdsmiljøgruppen til at håndtere nogle af de dilemmaer og risici, der kan opstå ved brug af teknologi.
- Styrk dit netværk som leder: Som leder har du mange bolde i luften, og det kan være en god idé at søge sparring i et netværk med andre ledere.
Byggeri & Indretning
- Åbne kontorer: Sektion om åbne kontorer, storrum, kontorlandskaber, indretning, akustik, teamarbejde, videndeling og meget mere.
- Sektion om Indretning af kontorarbejdspladsen
Arbejdsmiljøarbejdet
- Mål med mening: Bliv inspireret til at drøfte og tage stilling til sammenhængen mellem præstationsmål og arbejdsmiljø med denne guide.
- Sæt fremtidens arbejdsmiljø til debat: Publikationen lægger op til en strategisk dialog om fremtidens arbejdsmiljø – dels i MED-udvalg, SU eller arbejdsmiljøorganisationen, dels på hele arbejdspladsen.
- Forebyggelse og håndtering af arbejdsulykker: Branchevejledning om arbejdspladsens opgaver i forbindelse med arbejdsulykker i social- og sundhedssektoren.
- TRIO - få samarbejdet på sporet: Materialet er målrettet jer, der oplever udfordringer med at få TRIO samarbejdet på sporet.
- TRIO - en daglig aktionsstyrke til opgaveløsning og trivsel: Materialet er målrettetrettet jer, der er nysgerrige på, om TRIO er aktuelt på jeres arbejdsplads.
- Trivselsmålinger: Kan benyttes på kontorarbejdspladsen til at skabe mærkbare forandringer. Læs om erfaringer fra flere arbejdspladser, der arbejder med trivselsmålinger.
- Styrk forebyggelsen: Forebyg fysisk nedslidning og smerter i muskler og led (kropogkontor.dk).
- Kom godt i gang med arbejdsmiljøarbejdet: Her er en række værktøjer der hjælper jer som arbejdsmiljøgruppe at sætte arbejdsmiljøarbejdet i system og sætte fokus på det interne samarbejde i arbejdsmiljøgruppen.
- Det skal gå godt uden ulykker: Når I skal i gang med en ny aktivitet eller et større projekt, er det vigtigt at forebygge ulykker. Denne tjekliste hjælper jer i processen. Tjeklisten kan bruges til både mindre og større aktiviteter.