Del: - -

Om erhvervsbetinget håndeksem

Håndeksem er en hyppig hudlidelse. Kend symptomerne og de forskellige årsager og konsekvenser.  

Symptomer på håndeksem

De klassiske symptomer på håndeksem er, at huden på hænderne hæver op, bliver rød og klør, og der kan også komme små blærer. Tilstanden er ofte smertefuld, og hos mange udvikler det sig til et kronisk eksem med fortykket og skællende hud, som kan revne.

Håndeksem begynder ofte tidligt i arbejdslivet. Hver 10. voksne dansker har oplevet symptomer på håndeksem i løbet et år.

Hvis du oplever symptomer på håndeksem, er det vigtigt, at du hurtigt kontakter din læge. 

Læs også BFA’s gode råd til at forebygge håndeksem.

Forskellen på kontakteksem og børneeksem (atopisk)

Håndeksem kan fremprovokeres ved hyppig kontakt med stoffer, som er allergifremkaldende eller irriterer huden. Det kaldes også for et kontakteksem, da eksemet helt eller delvist skyldes kontakt med disse stoffer. Allergifremkaldende stoffer er for eksempel parfume eller konserveringsmidler. Stoffer, der irriterer huden, er for eksempel vand eller sæbe.

Læs mere om hvilke stoffer, der kan fremkalde eksem her. (Link til udredning for eksem)

Eksem på hænderne kan dog også skyldes atopisk eksem, der også kaldes børneeksem. Sygdommen rammer mere end hver 10. dansker og kan være arveligt betinget. Den er karakteriseret ved en tør kløende hud samt kroniske eller tilbagevendende eksemudbrud.

Børneeksem viser sig ofte allerede hos spædbørn, der særligt får udbrud på kinderne og i hovedbunden. Senere er eksemet ofte lokaliseret til knæhaser og albuebøjninger, nakke, arme og ben.

Eksem øger risikoen for mere eksem

Man bør tidligt i livet være opmærksom på hudsymptomer og tænke over sin uddannelse og karriere. Især hvis man har haft atopisk eksem eller har oplevet håndeksem tidligere.

Har man haft børneeksem, er risikoen for at udvikle kontakteksem senere i livet større. Mange med atopisk eksem vil udvikle eksem tidligt i deres arbejdsliv eller måske allerede under uddannelsen.

Studier viser også at hvis man én gang har haft håndeksem så har man en højere risiko for at udvikle håndeksem på et senere tidspunkt i arbejdslivet.

Derudover har man øget risiko for at udvikle en kontaktallergi, hvis man har et aktivt eksem. Det skyldes formentlig, at hudbarrieren er skadet, og allergener og/eller irritanter derfor nemmere kan penetrere huden og komme i kontakt med immunsystemet.

Erhvervsrisiko

Håndeksem er den erhvervssygdom, som Arbejdsmarkedets Erhvervssikring oftest anerkender. Hvert år anmeldes omkring 2500 tilfælde af hudlidelser til Arbejdsskadestyrelsen, og cirka seks ud af 10 får medhold i, at det er arbejdet, der er skyld i lidelsen. Omkring 90% af de anerkendte arbejdsrelaterede hudsygdomme drejer sig om håndeksem. Langt de fleste skyldes vådt arbejde.

Arbejdsbetinget håndeksem rammer især yngre mennesker og kvinder. Kønsforskellen skyldes primært, at kvinder oftere er ansat i jobs med hudbelastning for eksempel på hospitalerne, i køkkener og rengøring.

Alvorlige konsekvenser af håndeksem

Hvis man får eksem på hænderne, der varer ved i længere tid, kan man risikere at skulle sygemeldes, og i nogle tilfælde må man omskoles eller skifte job. 

Håndeksem er ofte til stor gene. Daglige gøremål bliver svære, og ens jobsituation kan påvirkes. Håndeksem er også en risikofaktor for langtidsarbejdsløshed og førtidspension.

Omkostningerne til kontakteksem i Danmark er estimeret til ca. 800 millioner kroner om året, men der er ikke foretaget eksakte beregninger.

Relevante links: 


Senest revideret den 16. januar 2024