Del: - -

Mere viden om forskellige former for uønsket seksuel opmærksomhed

Uønsket seksuel opmærksomhed kan komme til udtryk i forskellige former alt efter, om den kommer fra kolleger og ledere eller fra borgere, patienter eller klienter. Her kan du finde flere kilder til vejledninger, erfaringer og inspiration om emnet.

Type 1: Fra kollegaerne, underordnede eller ledere

Krænkende handlinger af seksuel karakter kan komme fra kolleger, underordnede
eller ledere. Her skal arbejdspladsen både have fokus på det psykiske arbejdsmiljø generelt og omgangsformer specifikt. Læs om tabuer og de konsekvenser, det kan have, som fx søvnproblemer og koncentrationsbesvær når man udsættes for uønsket seksuel opmærksomhed og i værste fald seksuel chikane.

Find inspiration her:

Type 2: Fra borgere, patienter og andre

Uønsket seksuel opmærksomhed kan komme fra borgere, pårørende
eller andre, man kommer i kontakt med på arbejdet, fx samarbejdspartnere. Det kan være borgere, der fx på grund af deres funktionsnedsættelser eller helbred, har brug for fagprofessionel støtte i forhold til deres seksualitet.

Find inspiration her:

Materialer, der adresserer begge typer uønsket seksuel opmærksomhed

 

 Projektchef Per Tybjerg Aldrich, NIRAS, fortæller om Seksuel opmærksomhed fra borgere - Guide til håndtering af udfordringer i arbejdsmiljøet, der kan hjælpe arbejdspladser og medarbejdere med at håndtere seksuel opmærksomhed fra borgere. Guiden er målrettet social- og sundhedsområdet. Videoproduktion: Anne-Mette Holm

Lov og aftaler

Arbejdsmiljølovgivningen, ligebehandlingslovgivningen og trivselsaftalen sætter de lovgivnings- og aftalemæssige rammer for krænkende handlinger af seksuel karakter.

Alle tre slår fast, at det er oplevelsen af at blive krænket, der afgør, om der er tale om uønsket seksuel opmærksomhed eller ej. Det vil sige, at den enkelte altid har ret til at sige fra, når personens grænser er overskredet, uanset hvad andre mener om sagen. 

KAMPAGNE OM SEKSUEL CHIKANE

Læs om kampagnen 'Hvor går grænsen?', som sætter fokus på hvordan man kan forebygge seksuel chikane.

 

Læs mere om kampagnen

Senest revideret den 04. januar 2025