Af journalist Dorte Kvist, Periskop
I ni ud af ti byggerier opdager man først støjproblemerne, efter at det reelt er for sent at gøre noget grundlæggende ved dem. Det vurderer støjeksperten, civilingeniør Claus Møller Petersen fra Acoustica, som er Carl Bros akustiske afdeling.
”Det akustiske aspekt bliver alt for ofte glemt eller nedprioriteret, fordi der ikke er noget krav fra myndighederne, som man SKAL overholde. Kun Arbejdstilsynet stiller krav om efterklang og det er typisk først noget man finder ud af, når byggeriet er færdigt og ikke lever op til kravene.
Stil spørgsmål og stil krav
Claus Møller Petersen råder alle, som står over for at skulle bygge nyt eller ombygge deres kontorlokaler, til at forlange af arkitekter og ingeniører, at de skaffer dokumentation og beregninger på, hvordan de fremtidige lydforhold vil blive.
- Bygherren har ikke pligt til at spørge nogen om noget, men han bør bede om, at der bliver arbejdet seriøst med akustikken og sørge for, at alle aspekter kommer i spil. Spørge sig selv, om det nu er nødvendigt med glas fra gulv til loft, og hvordan man kan lave brud i disse kæmpe rum?
Måske har man en gang imellem brug for et projektrum midt i det hele, og så må man have en mobilvæg, man kan køre for, så kollegaen, der er ved at gøre den svære rapport færdig, kan koncentrere sig. At lave en mangfoldighed af løsninger, frem for at slå det hele over samme læst, vil tiltale mange, siger han.
Få professionel rådgivning
Han råder alle som stå overfor at nybygge eller ombygge kontorlokaler til at søge professionel rådgivning i forbindelse med alle aspekter af akustikken.
- Han bør forlange af arkitekter og ingeniører, at de skaffer dokumentation og beregninger på, hvordan de fremtidige lydforhold vil blive, siger Claus Møller Petersen.
Fokuspunkter i kampen mod støj
Claus Møller Petersen peger i øvrigt på følgende fokuspunkter i kampen mod støj i kontorlokalerne:
- Maskiner og ventilation
- Gulve
- Beklædning af vægge og lofter
- Inventar
- Skærme
Maskiner og ventilation
Støjende maskiner skal stå aflukket.
Støjen fra ventilationen bør være på niveau med, hvad man accepterer i boliger og skoler. Det vil sige under en grænse på 35 decibel i det åbne kontor og 30 decibel i møderum eller solokontorer.
Limet gulv er et alternativ
Hvis man vil have trægulve, kan man dæmpe støjen af skridt ved at lime træet til betonen i stedet for at sømme det fast til strøer. Trægulve på strøer har nærmest en effekt som et trommeskind, mens betonen ikke kan ryste med, hvis træet limes på. Efterklangen bliver dog ikke dæmpet, når overfladen er hård, som beton er, så støjproblemet er ikke løst helt.
Akustiske plader på vægge og lofter
Akustiske plader af forseglet stenuld eller glasuld, evt. med perforerede gipsplader, hullede metalplader eller trælameller foran kan bruges som vægbeklædning for at dæmpe støj. Man kan også sætte paneler med spalter imellem lister fra væg til væg.
Malerier på lærred med akustiske akustikplader bagved er også en mulighed, hvis den æstetiske standard på arbejdspladsen er så høj, at pladerne skal være usynlige. Også samlinger mellem akustiske plader kan gøres usynlige ved at dække dem med glasuld og sprøjte et lag akustisk puds udenpå, men det er en forholdsvis dyr løsning.
Det gælder om at gøre overfladerne lydabsorberende, så også lofterne skal være akustiske med for eksempel perforeret materiale af gips, metal eller træ.
Inventaret er prikken over i’et
Inventaret er prikken over i’et, når man taler støjsvag indretning. Det kan hjælpe på akustikken at sætte en finerplade med huller i bag på reolen. Der er også særlige lydduge af tyndt filt, som kan sættes bag på de perforerede plader.
Også gardiner og polstrede møbler hjælper på akustikken i et rum.
Skærme må ikke være for høje
Vil man gerne bruge skærme imellem arbejdssteder, er det vigtigt, at kolleger kan se hinandens øjne. Når der er en skærm, tager den selvfølgelig en del af lyden, når du taler. Men kan du kommunikere med øjnene til en kollega, kan du for eksempel tysse på vedkommende, hvis du får en vigtig telefonsamtale.
Se også: www.byggeproces.dk. En hjemmeside om arbejdsmiljø i byggeprocessen, som også handler om arbejdsmiljøet i det færdige byggeri.