Medarbejderen i Århus, som sidder med sin helt specielle ekspertise, har et tæt samarbejde med sin chef og sine kolleger i SKATs hovedsæde i København. Men det kan kun lade sig gøre på grund af intranet og videomøder.
"Medarbejderen i Århus har ikke lyst til at flytte til København, så derfor må vi flytte opgaverne over til ham, når det nu engang er ham, der er bedst til at løse dem. Det er selvfølgelig en udfordring, men via virtuel ledelse som videomøder kan vi alligevel få følelsen af samhørighed," fortæller projektleder Kaj Ulriksen fra SKAT.
Et liv uden videomøder
Også Tryg Vestas medarbejdere har gavn af den nye samarbejdsteknologi. En af dem er koncerndirektør Lars Bonde.
"Mit liv ville se helt anderledes ud, hvis vi ikke brugte video i det omfang, som vi gør. Selvfølgelig er jeg stadig ude at flyve, men jeg har langt flere dage hjemme, og med tre mindre børn hænger det hele bedre sammen. Jeg kan oftere følge i skole for eksempel," siger han.
Unge i teknologisk benlås
De sociale medier er dog endnu ikke stuerene på arbejdspladserne. Innovationskonsulent Morten Hejlesen advarer derfor imod at lægge de unge i teknologisk benlås ved at spærre for brugen af Skype, Facebook og lignende.
"De risikerer at blive ineffektive, hvis deres foretrukne værktøjer til at skabe samarbejde og dele viden pludselig forsvinder. At skype, dele bogmærker og downloade open source-programmer er med til at gøre dem effektive," siger han.