Emner
BFA
Om os
Besøgsteam
Arrangementer
Din arbejdsplads
Alle publikationer
Personsdata- og cookiepolitik
BFA - inspiration til et godt arbejdsmiljø
Del indhold:
Oversigt: Se samtlige materialer som er særligt målrettet ansatte i ældreplejen.
Mødekit - Grib ind
Grib Ind – godt kollegaskab uden mobning sætter fokus på vidnernes rolle i forbindelse med mobning på arbejdspladsen.
Grib ind - Godt kollegaskab uden mobning
”Grib ind – Godt kollegaskab uden mobning” er et værktøj, som sætter fokus på vidnernes rolle i situationer med mobning.
Forflytningsspil til hjemmepleje og døgntilbud
Dette spil er skabt for at forbedre forflytningspraksis på danske arbejdspladser. Spillet bør anvendes, hvis forflytningspraksis eller kulturen omkring forflytning trænger til et lille løft.
Dialogkort om samarbejde med forældre
Udgangspunktet for det gode samarbejde med forældre etableres ved de første møder. Her er det vigtigt allerede fra begyndelsen at snakke sammen, inddrage forældrene og afstemme forventninger. Det bygger tillid. Når forældre føler sig hørt og forstået, og når retningslinjerne for samarbejdet er tydelige, øges trivslen hos jer alle.
Dialogkort om samarbejde med pårørende
Udgangspunktet for det gode samarbejde med pårørende etableres ved de første møder. Her er det vigtigt allerede fra begyndelsen at snakke sammen, inddrage pårørende og afstemme forventninger. Det bygger tillid. Når pårørende føler sig hørt og forstået, og når retningslinjerne for samarbejdet er tydelige, øges trivslen hos alle.
Sæt samtalen i gang om generationers forskelle og skab større rummelighed
Med dialogkortene om generationer kan I starte samtalen om de situationer, hvor forskelle i generationers holdninger og værdier bliver tydelige.
Måling af arbejdspladsens sociale kapital
Formålet med dette værktøj er at få afdækket arbejdspladsens sociale kapital. Resultatet kan give en pejling af, hvor arbejdspladsen bør sætte ind for at forbedre den sociale kapital.
Analyse af systemer, rutiner og regler
Få indblik i hvad systemer, rutiner og regler i organisationen betyder for relationerne, og undersøg, hvorvidt de bidrager til den sociale kapital i organisationen.
Tjekliste om kerneopgaven
Via en række spørgsmål får lederen reflekteret over forskellige aspekter ved kerneopgaven, og på den måde tages et første skridt til at skabe klarhed over kerneopgaven på arbejdspladsen.
Observation af social kapital
Brug dette værktøj til at blive opmærksom på det samarbejde og den kommunikation, som finder sted i jeres gruppe under jeres møder – herunder hvordan tillid, anerkendelse, respekt og retfærdighed udøves i gruppen.
Opbyg social kapital med god kommunikation
Skab bedre kommunikation i din afdeling eller team. Ved at sætte fokus på hvilke informationer der er vigtige at give og få i arbejdet og hvornår, starter I med at afstemme forventningerne til hinanden. Og det er vigtigt for tillid og tryghed i afdelingen eller teamet.
Dialogmøde om diamantfund
Dette værktøj fungerer som en øjenåbner for hvad der skaber fælles forståelse af jeres styrker og forbedringsmuligheder til at opbygge den social kapital i afdelingen. Ved at konkretisere begreberne Tillid, Retfærdighed og Samarbejdsevne får I mulighed for at komme med jeres umiddelbare input til handlinger, der kan forbedre den sociale kapital.
Find de lavthængende frugter
Dette værktøj fungerer som en øjenåbner for hvad der skaber den sociale kapital hos jer og hvad der skal til for at styrke den.
4 hurtige spørgsmål om social kapital
Dette materiale kan hjælpe jer med at få en hurtig temperaturmåling af den sociale kapital som udgangspunkt for en dialog om, hvad der fremmer og hæmmer den sociale kapital hos jer.
Sæt ord på social kapital ud fra et filmklip
Dette materiale kan hjælpe jer med at træne evnen til at spotte, hvad der underbygger og svækker social kapital i en arbejdssammenhæng. Ved at bruge et filmklip bliver træningen mere uformel og sjov, da det foregår på en neutral bane for deltagerne.
Det kollegiale fællesskab
Det kollegiale fællesskab sikrer medarbejdernes følelse af at høre til og være accepteret som personer i et fællesskab.
Det faglige fællesskab
Det faglige fællesskab sikrer den faglige refleksion, læring og udvikling samt styrker den faglige identitet og anerkendelse, typisk inden for den enkelte faggruppe eller profession.
Det opgaverettede fællesskab
Det opgaverettede fællesskab sikrer, at hverdagens driftsopgaver løses bedst muligt inden for fx et team (der godt kan omfatte flere fagligheder).
Det organisatoriske fællesskab
Det organisatoriske fællesskab sikrer sammenhængskraft og fælles fodslag i organisationen som helhed – på tværs af team og afdelinger.
Skema til risikovurdering
Dette skema gør det let for Arbejdsmiljøgruppen at lave risikovurderinger/risikoanalyser af ulykker – for eksempel forud for, at en arbejdsopgave sættes i gang, eller som led i en APV-proces.
Omgangstone og kollegialitet
Formålet med "Omgangstone og kollegialitet" er at gøre jer i stand til at forebygge og spotte stress i jeres arbejdsfællesskab.
Lederens opgaver med stress
Formålet med ”Lederens opgaver med stress” er at støtte lederen i at forebygge og håndtere både medarbejderes og egen stress.
Forflytningsguiden
God forflytningsteknik handler om at forebygge fysisk overbelastning og forhindre arbejdsulykker, som følge af forflytning.
Digital chikane: Faktakort
De fire faktakort kan hjælpe jer med at sætte gang i dialogen om digital chikane på arbejdspladsen.
Tjekliste: Forberedelse til besøg af Arbejdstilsynet
Godt arbejdsmiljø fra A-Å - Miniguide
`Godt arbejdsmiljø fra A-Å - En miniguide til arbejdsmiljøorganisationen` giver overblikket over centrale og vigtige emner i arbejdsmiljøarbejdet.
Tjekliste: Håndtering af smerter
Opmærksomhedspunkter til MED/SU og leder. Brug denne liste som inspiration til at fastholde og støtte medarbejdere med muskel- og skeletbesvær.
Enkle metoder: Forebyg fald på plejecentre
Der er forskellige måder at arbejde med at forebygge fald- og snubleulykker. Her kan I se eksempler på, hvordan man systematisk kan arbejde med forebyggelsen.
Enkle metoder: Få øje på risikofaktorer på plejecentre
Hver tredje alvorlige arbejdsulykke på plejecentre skyldes fald og snublen. Ulykkerne koster ofte langt sygefravær og kan give varige mén.
Vejledning: Gode råd til indsats og proces på plejecentre
Gode råd til de arbejdsmiljøprofessionelle med forslag til jeres systematiske arbejde med forebyggelse af fald- og snubleulykker.
Plakat: Forebyggende tiltag og adfærd på plejecentre
Forebyg fald- og snubleulykker med tiltag som inkluderer organisatoriske og fysiske ændringer, som påvirker både forebyggelseskulturen og den enkeltes adfærd.
Den gode modtagelse
En guide til introduktion af nye medarbejdere inden for kontor samt social- og sundhedsområdet.
Vejledning: Tag snakken - bryd vanerne
Forebyg muskel- og skeletbesvær (MSB) på arbejdspladsen.
Dialogværktøj: Tag snakken - bryd vanerne
Når Arbejdstilsynet kommer på besøg
Et besøg af Arbejdstilsynet er ikke bare en kontrol - det er også en mulighed for læring og udvikling af arbejdsmiljøet.
Flip-flap: Samarbejde om kerneopgaven
Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang om jeres samarbejde om kerneopgaven.
Flip-flap: Find den sociale kapital
Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang om nogle af de centrale elementer i social kapital.
Vurder jeres relationelle koordinering
Værktøjet skaber en øget fælles indsigt i samarbejdet mellem forskellige faggrupper, teams eller afdelinger, og på dette grundlag kan der udvikles idéer til forbedringer af samarbejdet på tværs.
Hvordan samarbejder I om vigtige opgaver?
Brug dette værktøj til at sætte fokus på de relationer og arbejdsgange, som bør forbedres, når I er flere grupper, der samarbejder om den samme opgave. Det kan give øget indsigt i hinandens bidrag til opgaven og sætte fokus på, hvor der er brug for at styrke koordinering og samarbejde.
Tjenestebiler og elcykler
Tjenestebilen og cyklen er en rullende arbejdsplads. Dermed skal de passe til opgaven og til medarbejderne. Det stiller krav til sikkerhed, ergonomi og komfort. I denne vejledning kan I læse hvordan.
Tænk dig om - før du forflytter!
Denne 3-fløjet folder er skrevet til dig, der netop er blevet ansat eller er elev på et sygehus, et plejehjem eller i hjemmeplejen.
Arbejd trygt ude
Forebyg vold og trusler mod udgående medarbejdere ved at være godt forberedt på opgaven, at håndtere situationer rigtigt og at få bearbejdet kritiske episoder.
Sæt fremtidens arbejdsmiljø til debat
Morgendagens arbejdsmarked kan komme til at se meget anderledes ud end det, vi kender i dag. Det er derfor vigtigt at få drøftet, hvad en række udviklingstendenser vil betyde for arbejdsmiljøet på netop jeres arbejdsplads.
PowerPoint om generationer og alder
Her er en PowerPoint, som I kan bruge til at sætte mangfoldighed i forhold til generationer og alder på dagsordenen på jeres arbejdsplads. I PowerPointen præsenteres bland andet vores dialogkort om mangfoldighed med fokus på aldersmæssige og generationsrelaterede perspektiver.
Medarbejdercases
- fem eksempler på smerters forskellige udtryk.
Plakat: Forebyg vold og trusler
Plakat til tryk og ophæng på arbejdspladsen, for alle som ønsker at sætte fokus på forebyggelse af arbejdsulykker på egen arbejdsplads. Det kan f.eks. være i forbindelse med arbejdspladsens APV-arbejde.
Prioritering af kerneopgaven
Formålet med ”Prioritering af kerneopgaven” er at sætte fokus på den fælles kerneopgave, den fælles prioritering og samtidig få en dialog om forventninger til kerneopgaven.
Flip-Flap: Forflyt med omtanke
Flip flappen tager udgangspunkt i det 8 anbefalinger til Forflyt med omtanke. Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang om nogle af de centrale elementer i forflytningspraksis.
Vejledning til materialer om restitution og pauser
Vi har produceret en række materialer, der kan hjælpe jer i arbejdsmiljøgruppen med at sætte restitution og pauser på dagsordenen på jeres arbejdsplads.
Fem gode råd om stress - med mulighed for at skrive
Udover at gøre det tydeligt, hvilke krav Arbejdstilsynet stiller i ”Vejledning om stor arbejdsmængde og tidspres” viser vejledningen også, hvordan I som arbejdsplads kan forebygge og følge op på jeres tiltag.
Hvad er stress?
Formålet med dette værktøj er at give jer en introduktion til den stressforståelse, der er filosofien bag hele serien.
Forstå og forebyg stress
Hæftet beskriver, hvad stress er, hvordan det typisk opstår og udvikler sig, samt hvad du som leder kan gøre for at forebygge det – på egen hånd og i samarbejde med den enkelte medarbejder, teamet, lederkollegerne og de relevante samarbejdsfora.
STOP - Krænkende handlinger af seksuel karakter
I dette inspirationshæfte har vi samlet konkrete værktøjer, der kan være en hjælp til at sætte en dialog i gang, skabe klarhed og give tryghed på arbejdspladsen.
Sund hud og vådt arbejde
Håndeksem er en hyppig erhvervssygdom, der især rammer yngre mennesker. Men der er heldigvis meget, man kan gøre for at hindre, at eksem opstår.
Kortspillet: Styrkespillet
”Styrkespillet” hjælper til at skabe en konstruktiv dialog om arbejdspladsens sociale liv på en uformel og underholdende måde.
Inspirationsmateriale: Godt psykisk arbejdsmiljø
Find inspiration og metoder til at skabe et bedre psykisk arbejdsmiljø for både medarbejdere og ledere.
Hverdagsviden er guld værd
Find inspiration til brugerinddragelse og en god byggeproces.
Guide til forflytningsvejlederen
Mange arbejdspladser, der arbejder med forflytninger, har en forflytningsvejleder tilknyttet. Denne guide givere en kort gennemgang af forflytningsvejlederens rolle og opgaver.
På forkant
Få inspiration og værktøjer til et godt samarbejde om psykisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljøgruppen.
Fri for mobning - Inspiration til forebyggelse af mobning på arbejdspladsen
Konflikter er uundgåelige på en arbejdsplads. Men det er muligt at forebygge den ødelæggende mobning, der kan følge i kølvandet på konflikter på arbejdspladsen.
Startkort om vold
BFA har udviklet startkort, som kan bruges som introduktion til arbejdet med de 6 guides.
Traumatiserende hændelser dialogkort
BFA har udviklet dialogkort om traumatiserende hændelser. En traumatiserende hændelse kan fx være en studerende, der kommer alvorligt til skade, en ulykke, man er vidne til eller en borger som gør skade på sig selv. I kan bruge dialogværktøjet til at komme i gang med arbejdet med at forebygge og håndtere traumatiserende hændelser.
Dialogkort: Husk arbejdsmiljøet, når I tager teknologi i brug
Dialogkortene kan I bruge til at sætte samtalen i gang på arbejdspladsen om emnet teknologi og arbejdsmiljø. Kortene lægger op til hvordan I arbejder med ibrugtagning af teknologi og hvordan I medtænker fokus på arbejdsmiljøet i processen.
Prioriteringsværktøj til risikovurdering
En vigtig del af det forebyggende arbejdsmiljøarbejde handler om at vurdere risikoen ved de arbejdsopgaver og aktiviteter I har på arbejdspladsen.
Forebyggelse og håndtering af ulykker i social- og sundhedssektoren
Branchevejledning om arbejdspladsens opgaver i forbindelse med arbejdsulykker i social- og sundhedssektoren.
Metodehæfte: Forebyg muskel- og skeletbesvær
En strategisk metode i seks faser til brug i MED-udvalget i kommuner og regioner. Med afsæt i årshjulet og de data om arbejdsmiljøet, I allerede har.
Stresspolitik - Vi forebygger stress sammen
Formålet med værktøjet ”Stresspolitik” er at vejlede jer i at udarbejde og forankre en stresspolitik på jeres arbejdsplads.
Dialogkort om restitution og pausekultur
I kan bruge dialogkortene til at understøtte en dialog om restitution og pausekultur. Hvert kort indeholder et eller flere spørgsmål som handler om restitution, pauser og pausekultur.
Supervision og sparring
Formålet med ”Supervision og sparring” er at forebygge stress ved hjælp af kollegial supervision og sparring på arbejdspladsen.
TRIO - få samarbejdet på sporet
Materialet er målrettet jer, der oplever udfordringer med at få TRIO samarbejdet på sporet.
TRIO - en daglig aktionsstyrke til opgaveløsning og trivsel
Materialet er målrettet jer, der er nysgerrige på, om TRIO er aktuelt på jeres arbejdsplads.
Flip-flap: Ulykker
Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang om ulykker på jeres arbejdsplads.
Katalog: Undgå arbejdsulykker
I dette katalog finder du aktuelle materialer og metoder til at forebygge og håndtere ulykker på jeres arbejdsplads.
Plakat: Forebyg fald- og snubleulykker
Flip-flap: Psykisk APV
Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang om jeres psykiske APV på arbejdspladsen.
Psykisk APV +
Få mere ud af arbejdet med psykisk arbejdsmiljø.
To enkle skemaer til APV-arbejdet
Det behøver ikke at være svært at lave en arbejdspladsvurdering (APV). Ved hjælp af de to skemaer i denne pdf, kan I let komme i gang med arbejdet.
Vejen til den gode plejebolig - Der er brug for dine erfaringer
Se plakaten til medarbejdere, om hvordan de kan bidrage til byggeriets faser.
Bedre plejeboliger
Denne vejledning handler om byggeri og renovering af boliger til personer med fysiske funktionsnedsættelser. Det kan dreje sig om både ældre og yngre borgere.
Husk arbejdsmiljøet, når I tager teknologi i brug
I kan være med til at styrke arbejdsmiljøet, når I tager ny teknologi i brug – og dermed imødekomme nogle dilemmaer. Det kræver, at I tænker arbejdsmiljøet ind i alle processer.
Værktøj 2: Skærp ledergruppens samarbejde
Ledergruppen er et vigtigt forum for at skabe ledertrivsel. Afstem forventninger til den fælles opgave og til samarbejdet, så I sammen kan løfte jeres fælles resultater og skabe godt psykisk arbejdsmiljø – for ledergruppen som helhed og for den enkelte leder.
Værktøj 1: Styrk lederens dialog med nærmeste leder
Der er brug for, at lederen passer på sig selv og får hjælp til det. Det styrker både lederens resultater og trivsel. Brug nærmeste leder og andre nøglerelationer til at afstemme rammerne om ledelsesopgaven.
Kollegial sparring i hverdagen
Dette hæfte giver jer fem redskaber til, hvordan I kan bruge kollegial sparring i hverdagen. Ved kollegial sparring hjælper I hinanden respektfuldt og konstruktivt med at håndtere vanskelige arbejdssituationer. I kan bruge kollegial sparring til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø og øge jeres evne til at håndtere belastningerne i arbejdet.
Værktøj 3: Skab en samlet plan for ledertrivsel
Dette værktøj kan bruges til systematisk at løfte lederes trivsel og resultater på hele jeres arbejdsplads. Brug det til at afklare, hvad I ved om lederes trivsel, og læg en plan for, hvad der især er brug for, så I kan løfte ledernes trivsel og resultater hos jer.
Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Formålet med ”Kan og skal krav” er at støtte jer i at prioritere jeres arbejdsopgaver med udgangspunkt i kerneopgaven.
Værktøjskasse: Forebyg muskel- og skeletbesvær
Syv værktøjer til brug i de lokale MED / arbejdsmiljøgrupper som led i en strategisk indsats mod muskel- og skeletbesvær
Forandringer og stress
Formålet med ”Forandringer og stress” er at støtte jer i at forebygge stress før og under en forandringsproces.
Forebyggelse og håndtering af ulykker i undervisnings- og forskningssektoren
Branchevejledning om arbejdspladsens opgaver i forbindelse med arbejdsulykker i undervisnings- og forskningssektoren.
En arbejdsplads i bevægelse
Har I brug for inspiration til mere bevægelse i dagligdagen? Kunne jeres møder trænge til et energi-boost? Med få, enkelte øvelser og aktiviteter på kontoret, kan du være med til at øge trivslen og styrke det mentale velvære.
Tal med hinanden om god forflytningskultur
Værktøjspakken til anbefaling 2 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlingsredskab og øvelse. De er digitale og kan printes direkte.
Viden om restitution og pauser
I dette materiale kan du få viden om restitution og pauser og hvorfor dette er vigtigt på en arbejdsplads.
Vær synlig og støt op som leder
Værktøjspakken til anbefaling 8 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlingsredskab og øvelse. De er digitale og kan printes direkte.
Tag ansvar for kroppen
Værktøjspakken til anbefaling 7 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlingsredskab og øvelse. De er digitale og kan printes direkte.
Brug borgeren som ressource
Værktøjspakken til anbefaling 6 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlingsredskab og øvelse. De er digitale og kan printes direkte.
Kend jeres hjælpemidler og sørg for, at de er lette at finde
Værktøjspakken til anbefaling 5 består af tre værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlingsredskab, quiz og øvelse. De er digitale og kan printes direkte.
Sæt ind over for dårlige arbejdsvaner
Værktøjspakken til anbefaling 4 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlingsredskab og øvelse. De er digitale og kan printes direkte.
Evaluering og log af hændelser
Vær opmærksom på, hvordan I taler om travlhed
Værktøjspakken til anbefaling 3 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlingsredskab og øvelse. De er digitale og kan printes direkte.
Sæt fokus på forflytning igen og igen
Værktøjspakken til anbefaling 1 består af tre værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlingsredskab, quiz og øvelse. De er digitale og kan printes direkte.
Sikker kurs i en god forandringsproces
Hvilke tiltag kan I som arbejdsplads sætte i gang for at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø, når der sker forandringer på arbejdspladsen?
Godt arbejdsmiljø i det gode køkken
Det velfungerende køkken er ikke bare et sted for produktion af mad. Det er også en daglig arbejdsplads, som skal danne ramme om et godt arbejdsliv.
Styrket samarbejde
I denne pjece introduceres fem centrale temaer i forhold til arbejdet med at skabe et stærkt samarbejde på arbejdspladsen.
God rengøring - godt indeklima
Hvis rengøringsopgaven skal løses godt og effektivt, kræver det at der er tilstrækkelige ressourcer til opgaven, og at bygninger og inventar er godt vedligeholdt.
Stærkere sammen - Brikker til et velfungerende arbejdsfællesskab
Dette materiale giver en kort introduktion til begrebet arbejdsfælleskaber og forklarer, hvorfor det er vigtigt. Samtidig præsenterer det en enkel model for, hvad et stærkt arbejdsfællesskab består af, og foreslår, hvordan man kan tilrettelægge dialogen om arbejdsfællesskaber.
Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen
Formålet med ”Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen” er at lave gode personalemøder, som alle oplever som inspirerende, konstruktive og medvirkende til at reducere stress.
Aktiverende APV
Formålet med ”Aktiverende APV” er at lave en APV for det psykiske arbejdsmiljø, der opfylder de formelle krav, men som har hovedfokus på hvad vi ønsker at opnå i fremtiden og hvordan vi kan opnå det vi ønsker.
De 10 stressværktøjer samlet
Vi har samlet alle ti værktøjer i serien ”Vi forebygger stress sammen” til jer der gerne vil have dem samlet et sted. Der er aktive links i indholdsfortegnelsen så I nemt kan klikke rundt i den.
Fem gode råd om stress
Vejledning
Dette materiale henvender sig til jer, der vil arbejde med at forebygge og håndtere smerter. Materialet er en A3, der foldes på midten og derved bliver til et A4 hæfte.
Forflytningsalgoritmer
Her kan du finde eksempler på 10 forskellige forflytningsalgoritmer. En forflytningsalgoritme er en trinvis beskrivelse af, hvordan en forflytning eller et valg af det bedste hjælpemiddel kan gennemføres.
Smertefiguren
Smertefiguren er et enkelt værktøj, som sætter jer i gang med at erkende smerter, som noget I i fællesskab kan hjælpe hinanden med at håndtere. I begynder med dialog og slutter med at lave en handleplan.
Dialogværktøj
Oplevelsen af smerter påvirker arbejdsevne og trivsel. Derfor er det et anliggende for arbejdspladsen. Dette værktøj er et enkelt værktøj, som sætter fokus på arbejdspladskultur og smerter. Værktøjet guider jer fra start til slut i processen.
Dialog om smerter - en guide til leder
Som leder kan du gøre en stor forskel ved at spørge og lytte. Her er et redskab til at tage fat om smerter med dialog på arbejdspladsen.
Organisation
Dialogværktøjet til episode 8 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlinger og FØR-UNDER-EFTER redskabet. De er digitale og kan printes direkte.
Tommelfingerregler
Dialogværktøjet til episode 7 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlinger og FØR-UNDER-EFTER redskabet. De er digitale og kan printes direkte.
Ledelse
Dialogværktøjet til episode 6 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlinger og FØR-UNDER-EFTER redskabet. De er digitale og kan printes direkte.
Hjælpemidler
Dialogværktøjet til episode 5 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlinger og FØR-UNDER-EFTER redskabet. De er digitale og kan printes direkte.
Risikovurdering
Dialogværktøjet til episode 4 består af tre værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlinger og FØR-UNDER-EFTER redskabet. De er digitale og kan printes direkte.
Kroppen
Dialogværktøjet til episode 3 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlinger og FØR-UNDER-EFTER redskabet. De er digitale og kan printes direkte.
Travlhed
Dialogværktøjet til episode 2 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlinger og FØR-UNDER-EFTER redskabet. De er digitale og kan printes direkte.
Uheldet
Dialogværktøjet til episode 1 består af to værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlinger og FØR-UNDER-EFTER redskabet. De er digitale og kan printes direkte.
Spørgeskema
På denne side finder I et spørgeskema, som I kan bruge til at kortlægge smerter på arbejdspladsen. Formålet er at synliggøre og kortlægge smerternes art og omfang hos jer. Spørgeskemaet kan indtænkes som optakt til jeres arbejde med smerter eller som en del af jeres APV-arbejde og f.eks. danne grundlag for handleplaner og evalueringer. Målgruppen er ledere og arbejdsmiljøorganisationen, der ønsker at kortlægge smerter på arbejdspladsen. Spørgeskemaundersøgelsen skal være anonym, og det skal være frivilligt at deltage. Nedenfor kan I downloade et spørgeskema, som I kan printe ud. I kan også hente en digital version her, som I kan skrive i på computeren.
Guide om beredskab
Beredskabsplan for voldsomme episoder
Ledelse på attraktive arbejdspladser
God ledelse er med til at give høj kvalitet og faglighed i kerneydelsen.
Chikane, trusler og vold - Katalog over materialer til inspiration
I dette katalog finder du en oversigt over materialer og metoder til at forebygge og håndtere chikane, trusler og vold på jeres arbejdsplads.
Sunde arbejdsrytmer - Bedre samspil mellem tid og opgaver
Sunde arbejdsrytmer handler om arbejdstid, vagtplaner og pauser, men også om hvordan vi oplever tiden.
Quiz - hvad ved vi om muskel- og skeletbesvær?
Denne lille quiz med 5 hurtige spørgsmål kan give inspiration til dialogen om muskel- og skeletbesvær på arbejdspladsen. Den kan bruges af alle der er interesserede i at sætte et fælles fokus på området.
Traumatiserende hændelser dialogværktøj
BFA har udviklet et dialogværktøj om traumatiserende hændelser. En traumatiserende hændelse kan fx være en studerende, der kommer alvorligt til skade, en ulykke, man er vidne til eller en borger som gør skade på sig selv. I kan bruge dialogværktøjet til at komme i gang med arbejdet med at forebygge og håndtere traumatiserende hændelser.
Flyer - Grib ind
Godt kollegaskab er et effektivt værn mod mobning på arbejdspladsen. Gode kollegaer reagerer, når de bliver vidner til en situation, der kan udvikle sig til mobning.
Mødekit – Tal om smerter - tag handling sammen
Du kan bruge dette mødekit, når du skal introducere til materialet ’Tal om smerter- tag handling sammen’
Viden om forebyggelse og håndtering af smerter
Her finder du viden om smerter og hvorfor det er vigtigt at I forebygger smerter ved en flerstrenget indsats.
Flip-flap: Vold
Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang om, hvordan I kan styre uden om trusler og vold.
PowerPoint - Skabelon til jeres dialog
Her er en powerpoint I kan bruge, hvis I vil sætte restitution og pausekultur på dagsorden.
At arbejde i borgernes hjem
Mange medarbejdere inden for social- og sundhedssektoren arbejder i borgernes hjem.
Flip-flap: Følelser
Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang både om følelser – både ift. kollegaerne, ledere eller borgere, børn, patienter og andre.
Dialogværktøjer til alle episoder samlet
Her får du alle dialogværktøjerne til sæson 1 af podcasten "Forflyt med omtanke" samlet. Den består af værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlinger og FØR-UNDER-EFTER redskabet. De er digitale og kan printes direkte.
Flip flap - Stress
Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang om stress.
Flip-flap til "Anerkendende øvelser"
Flere arbejdspladser har gode erfaringer med at bruge en anerkendende tilgang til at fremme trivsel og godt psykisk arbejdsmiljø.
Guide om risiko
Vurdér jeres risiko for voldsomme episoder
Magasin - Vi gjorde OGSÅ noget ved volden
BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø og Vold som Udtryksform inviterede i 2012 en række døgntilbud og arbejdspladser til at indgå i et målrettet samarbejde om at forebygge vold på arbejdspladserne.
Vi gjorde noget ved volden
12 arbejdspladser har udviklet effektive måder at forebygge vold på. Find inspiration i deres tiltag her.
Personlige og kollektive strategier
Formålet med ”Personlige og kollektive strategier” er at støtte både den enkelte og kollektivet i at håndtere stress.
Handlingspakker til alle anbefalinger
Værktøjspakkerne til anbefalingerne består af værktøjer, der direkte kan bruges på jeres arbejdsplads: Handlingsredskab, quiz og øvelse. De er digitale og kan printes direkte.
Guide om kompetencer
Diskutér jeres kompetencer i forhold til forebyggelse og håndtering
Guide om retningslinjer
Tjekliste af jeres retningslinjer: identifikation, forebyggelse og håndtering
Guide om psykisk førstehjælp
Sådan udøver du psykisk førstehjælp
Plakat: Hvordan griber vi ind?
Hæng plakaten op et centralt sted når I har set filmen og taget dialogen på arbejdspladsen. Plakaten skal hjælpe til at fastholde jeres fokus på dét at gribe ind og det gode kollegaskab.
Flip-flap: Forflytning
Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang om nogle af de centrale elementer i forflytningspraksis.
Flip-flap: Faglighed og samarbejde
Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang om faglighed og samarbejde på jeres arbejdsplads.
Flip-flap: Sociale styrker
Flip-flappen kan bruges til at sætte en dialog i gang om jeres sociale styrker på arbejdspladsen.
Klistermærkeark - Arbejd trygt ude
Forebyg vold og trusler mod udgående medarbejdere
Nøglekort - Arbejd trygt ude
Forflytningspyramiden
Pyramiden kan bruges til at skabe opmærksomhed omkring forflytningsteknik i hverdagen. Brug den fx på personalemøder og i undervisningen eller for at skabe opmærksomhed omkring forflytningsteknik i hverdagen.
Få godt arbejdsmiljø i din indbakke