Tema: Fem anbefalinger til skærmarbejdspladsen

Stadig flere arbejdsprocesser digitaliseres. Mobile og bærbare enheder udvisker grænsen mellem kontoret og omverdenen. Arbejdet organiseres på nye måder. Og stadig flere jobfunktioner løses ved skærmen. Hvad betyder det alt sammen for arbejdsmiljø og ergonomi?

Anbefaling 1: Tænk i helhed

God ergonomi ved skærmen er et resultat af et helhedssyn på alle de faktorer, som påvirker arbejdsmiljøet: Indkøb af møbler, inventar og udstyr, indkøb og tilpasning af den rigtige software, god indretning og en god organisering af arbejdet og opgaverne.

Anbefaling 2: Brug teknologiens muligheder

Når I indfører ny teknologi og nye digitale systemer, er det normalt for et løse et eller flere specifikke problemer. Men ofte vil den nye teknologi samtidig give muligheder for at ændre på arbejdsrutiner og workflow, som ligger ud over de umiddelbare formål.

Anbefaling 3: Udstyr til opgaven

Det lyder indlysende, at teknikken skal svare til opgaverne, men det er ikke altid tilfældet. Måske er I bundet til it-systemer, som ikke fungerer optimalt, men i de fleste tilfælde kan I selv påvirke den teknologi, I bruger i hverdagen - også inden for rammerne af fx fælles indkøbsaftaler.

Anbefaling 4: Skab fleksibilitet

Den digitale udvikling har på den ene side betydet, at man i rigtig mange jobfunktioner løser en stigende del af opgaverne ved skærmen.

Anbefaling 5: Påvirk kulturen

Selv om rammerne er givet, er der et råderum for den enkelte til at påvirke belastningerne i løbet af arbejdsdagen.

Case: IT letter arbejdspresset i Borgerservice i Greve

Alle henvendelser til Borgerservice og til Job & Socialservice sker via elektronisk tidsbestilling på internettet. Det kan lyde som en barriere, men borgerne er tilfredse og medarbejderne har fået et bedre arbejdsmiljø.

Case: Færre musegener på Rigshospitalet

Gener fra skærmarbejde hænger ofte sammen med antallet af museklik. På Rigshospitalet har man arbejdet med både hardware, software og organisering og kultur for at mindske musegenerne.