Vi har alle hørt om musearmen, som kommer af mange timers stillesiddende arbejde ved computeren. Eller måske har du prøvet at have sovende fingre eller arme, hvis du har holdt kroppen i en bestemt stilling i for lang tid. I fremtiden vil vi måske høre meget mere om iPad-fingeren?
Ingen ved det rigtigt endnu, for smartphones og tablets er så nye, at der ikke er gennemført egentlig forskning.
- Ergonomi i sig selv har en meget begrænset forebyggende effekt. Det afgørende er at have en bekvem arbejdsplads. Man kan godt sidde ergonomisk korrekt og stadig få ondt i ryggen. |
Hold øje med symptomerne
Derfor skal du holde øje med de kendte symptomer, når du arbejder meget ved skærmen - uanset om det er en stationær computer, en bærbar eller mobile enheder.
- Ømhed, spændinger og myoser i armen, skuldrene og nakken - måske kombineret med hovedpine og rygsmerter.
- Smerter i ydersiden af albuen og i håndleddene.
- Prikken, snurren og følelsesløshed i fingre, hænder eller arme.
- 'Tunge arme' og en diffus følelse af træthed i underarmen og hånden.
- Kolde og ømme hænder og led.
Hvorfor gør det ondt?
Symptomerne skyldes ikke nødvendigvis arbejdet ved skærmen. Men du er i farezonen, hvis du arbejder længe med pc eller tablet i fastlåste arbejdsstillinger. Hør professor Karen Søgaard forklare, hvorfor det egentlig er så belastende at sidde stille ved skærmen. (Video: vfa.dk)
Her skal du passe på
- En fastlåst stilling kan for eksempel være 'skildpaddestillingen', hvor du sidder sammenkrøbet over en tablet eller pc.
- Eller hvis holder din tablet eller mobiltelefon længe i den ene hånd med låste fingre.
- Eller hvis din tablet ligger fladt på bordet eller i skødet, og du arbejder med nakken bøjet forover.
Læs mere om muskler og smerter
Løsning: Variation og træning
Forskningen viser, at der ikke findes en 'ergonomisk korrekt' arbejdsstilling. Det handler om at skabe variation. Skift den arbejdsstilling meget ofte og hold små pauser, hvor du rejser dig, skifter stilling eller strækker ud.
Det andet råd er at styrke dine muskler gennem træning. Blot 10 minutters træning 3 gange om ugen kan gøre en markant forskel.