"Vi har i dag ikke nogen solid forskning, som beskriver de langsigtede konsekvenser af at bruge tablets og smartphones - hverken på arbejdet eller i fritiden", siger professor Lars L. Andersen fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.
"Forklaringen er, at de mobile teknologier er så nye. Hvis der kommer problemer, vil det typisk være efter mange år, og først derefter kan forskerne registrere og analysere dem".
"Det bliver ekstra svært, fordi folk jo samtidig er begyndt at bruge bærbare computere, tablets og smartphones meget mere end før. Disse ting er utroligt vanskelige at adskille i forskningen", siger han.
Alarmklokkerne ringer
Selv om forskningen endnu ikke kan sige noget endeligt, er der gode grunde til at være særligt opmærksomme over for medarbejdernes brug af tablets, smartphones og for den sags skyld bærbare pc'er.
De giver tydeligvis ofte foroverbøjede og fastlåste arbejdsstillinger, som man i andre sammenhænge ved, kan føre til gener og smerter i nakke, skuldre og ryg. Det får alarmklokkerne til at ringe hos mange arbejdsmiljøforskere.
Sådan kan I forebygge gener ved mobile enheder
Ledelse og arbejdsmiljøgrupper kan arbejde systematisk med forebyggelse af skader i forbindelse med mobile enheder på flere måder:
- Brug det rigtige mobile udstyr: Tablets bør suppleres med løst tastatur og mus, hvis man bruger dem ofte og i lang tid. Smartphones bør ikke bruges til læsning af længere tekster, e-mails og noter. Læs mere om mus, tastatur og skærm.
- Tal om risikoen: Sørg for, at de medarbejdere og ledere, som jævnligt bruger tablets og andre mobile enheder, er klar over risikoen for gener og skader, og at de ved, hvordan de kan forebygge dem.
- Del jeres erfaringer: Saml op på lederne og medarbejdernes erfaringer med at bruge de mobile enheder - både de positive og de negative - og del dem med hinanden. Så kan I udvikle en god kultur omkring den nye teknologi, hvor I udnytter mulighederne for fleksibilitet og effektivitet og samtidig begrænser de ergonomiske følgevirkninger.
- Stil krav til hjemmearbejdspladsen: Medarbejdere, som jævnligt arbejder hjemme, bør have en hjemmearbejdsplads, som lever op til de gængse krav til ergonomi og udstyr. Læs mere om regler for arbejdsmiljø i hjemmet her.