Af Anne-Mette Holm
Død, lidelse og følelsesmæssige og etiske dilemmaer kommer tæt på sygeplejestuderende, når de kommer fra teoridelen på uddannelsen til praktikken. De følelser, der er forbundet med det, kan være overvældende og svære at håndtere.
Nogle studerende kan få følelsen af, at de ikke slår til eller ikke kan finde ud af det, og nogle kan endda blive i tvivl om, hvorvidt de har valgt den rette uddannelse. Men det er en del af sygeplejefaget, og de skal lære at kunne håndtere og handle i det felt. Og i Assens har uddannelse og udviklingssygeplejerske Reila Frost fra Ældre og Rehabilitering fundet et rigtig godt redskab til at tage hul på reflekterende samtaler om de svære følelser.
Flip flappen er et hit
BFA’s farverige flip flap om følelser på job er et hit blandt sygeplejestuderende i Assens Kommune. Flip flappen er en del af den værktøjskasse, som Reila Frost og hendes kolleger har samlet i forbindelse med forskningsprojektet ’Styrket compassion gennem situationel vejledning’, som kommunen deltager i. Forskningsprojektet er ledet af UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.
- De studerende har svært ved at sætte ord på det med følelser. Jeg fandt flip flappen og tænkte, at den er enkel og nem at gå til. Den er meget fysisk og er sådan en, der åbner for samtalen. Der sker simpelthen noget, når man lægger sådan et ’legetøj’ på bordet. Så vi kan bruge den til at finde ud af, hvor det hænger henne, fortæller Reila Frost.
Praktisk, simpel og nem at gå til
Flip flappen er blevet godt modtaget på arbejdspladserne i Assens Kommune. Jo-Catharina Larsen, sygeplejerske og klinisk vejleder med ansvar for professionsbachelorstuderende i Center for rehabilitering og akutpleje i Vissenbjerg har været glad for den, og den har været en god hjælp for hende som vejleder.
- Det er et meget godt værktøj. Der ret fin og praktisk, simpel og nem at gå til. Den er ikke så formel, og det gør det lettere at tale om noget, der har været svært, vurderer hun og fortsætter:
- Og så er der noget systematik over den med nogle gode spørgsmål, der kan give nogle andre perspektiver, fx om hvornår du mærker stolthed i arbejdet. Det er godt at få gode vinkler på en øv-dag. Refleksioner kan godt gå i ring om det negative, og så kan det hjælpe at tænke mere positivt om nogle situationer, der har været trælse, siger hun.
Sjov og hyggelig til svære snakke
Sygeplejestuderende Annemette Nyborg har netop afsluttet sin praktik på Center for rehabilitering og akutpleje i Vissenbjerg. Hun har også sat pris på at bruge flip flappen som samtalestarter, når hun har stået i etiske og følelsesmæssige dilemmaer i praktikken.
- Jeg har været glad for den. Det var lidt sjovere end bare at sidde og tale sammen. En nip napper (red. fynsk for flip flap) er sådan en barndomsting, så det er en hyggelig genkendelse. En sjov tilgang til at snakke om svære følelser. Den skaber mere struktur over de svære samtaler og sikrer, at vi kommer rundt om hele problemet. Den har været med til at optimere vores arbejdsgang og vores følelser og de ord, vi kan sætte på det, fortæller hun og tilføjer:
- Den har givet os en anden tilgang til, hvordan vi reflekterer over tingene, og det er et redskab, jeg vil tænke på fremadrettet, hvis man har brug for en anden tilgang til en svær snak. Hvis det er muligt, vil jeg sige til en kommende arbejdsplads, at det er en sjov måde at implementere nogle gode snakke på.
God modtagelse på verdenskongres
I forbindelse med forskningsprojektet deltog Reila Frost i den internationale verdenskongres ’International Council of Nurses’ i Montreal i Canada denne sommer. Kongressen bliver omtalt som OL for sygeplejersker, og trækker virkelig mange deltagere fra hele verden. Reila Frost benyttede lejligheden til at præsentere projektet i en poster, og så havde hun medbragt flip flappen i en engelsk udgave. Og den skabte glød i øjnene hos de deltagere, der kiggede forbi.
- Det var rigtig positivt, og flip flappen fik smilet frem, når folk kom forbi. Ligegyldigt hvor i verden du er, så kender man den. Det tiltrak folk, at vi stod med den i hånden, fortæller hun glad og fortsætter:
- Når du tager et legetøj frem, er det ikke farligt. Så kigger vi begge på det, og rører ved det, så den åbner for dialogen. Det oplevede jeg med dem, der kom forbi. Jeg kunne se i deres øjne, at de syntes, det var sjovt, og de ville gerne have den. Det virkede rigtig godt derovre, og vi fik nogle gode snakke om temaet. Alle lande har jo problemer med rekruttering af sygeplejersker, og det er vigtigt at sætte ord på det, der er svært, understreger hun.