Når arbejdet stiller krav til, at medarbejdere skal tilpasse sig andre menneskers adfærd eller skjule egne tanker og følelser, kalder vi det følelsesmæssige krav i arbejdet. Med dette værktøj kan I få arbejdet med de følelser, der er opstået i forbindelse med arbejdet. I får mulighed for at sætte ord på følelser, I har haft i løbet af den sidste uge, og efterfølgende dele dem med hinanden.
Det er vigtigt, at en tovholder har sat sig ind i værktøjet, inden I går i gang. Tovholderen kan for eksempel være en leder, en arbejdsmiljørepræsentant eller en tillidsrepræsentant.
Tovholderen kan enten selv stå for processen eller bruge vores faciliteringsfilm, der guider jer trin for trin gennem værktøjet. Filmene finder du nederst på denne side. Uanset hvilken metode I vælger, er der noget forberedelse for tovholderen.
Inden I kan gå i gang med værktøjet, skal du som tovholder sørge for, at:
- I sidder sammen i grupper af fire-otte personer.
- hver gruppe har følgende materialer klar:
- Arbejdsarket (printet ud – I finder det på side to i værktøjer) og skrivegrej.
I videoen her kan du se nogle tips til dig som tovholder
Alt efter hvor mange I er, og hvor lang tid I har sat af, er det ikke sikkert, at alle når at dele den første gang, I arbejder med værktøjet. Når I er færdige med at arbejde med værktøjet, skal tovholderen derfor sørge for, at der bliver fundet en ny dato, så alle får mulighed for at dele deres følelser.
Bliv guidet gennem værktøjet
Til værktøjet er der en film, der kan fungere som jeres guide. Filmen sørger for, at I hele tiden ved, hvad der skal ske, og hvornår. Den styrer tiden og giver jer præcise instruktioner, så I kan fokusere på at deltage. Tryk play, læn jer tilbage, og lad filmene tage jer sikkert gennem værktøjet.
Vil du vide mere?
Vil du arbejde med flere værktøjer for at styrke jeres arbejdsfællesskab, så se publikationen "Kollektive og individuelle redskaber".