Godt arbejdsmiljø i det gode køkken

Få gode råd og anvisninger om byggeri og indretning af mindre køkkener i daginstitutioner, plejeboliger, leve- og bo-miljøer m.v.

Hent publikationen her
Del: - -

Finder selv ergonomiske løsninger

Medarbejderne i centralkøkkenet på Aalborg Sygehus har fået hjælp til selv at tage større ansvar for deres fysiske velvære.

Køkkenet fik hjælp af sygehusets velfærdsteam. Det består af fire medarbejdere, der hjælper processer i gang med det formål at skabe bedre arbejdsmiljø.

Egentlig ønskede køkkenpersonalet et løftekursus, men velfærdsteamet ville hellere give medarbejderne kropsforståelse i forhold til de konkrete arbejdsopgaver. Det er de glade for i dag.

En aha-oplevelse at mærke, hvad der er rigtigt

- Vi fik mere en følelse af, hvad der er rigtigt. Vi prøvede for eksempel at mærke, hvad det gør ved resten af kroppen at stå med overstrakte knæ, siger Anne Frederiksen, der er leder af patientkøkkenet på Aalborg Sygehus.

Deltagerne fandt frem til deres neutralstilling, som er et godt udgangspunkt for alle bevægelser.

- Det var en aha-oplevelse for mange, og det er med til, at de nu tager mere ansvar for egen trivsel. De er blevet bedre til at finde løsninger og byde ind med forslag, siger Anne Frederiksen.

Helt konkret har det for eksempel betydet, at det ikke længere er den samme, der steger alle frikadellerne, og nogle er begyndt at lave pausegymnastik to og to, fordi det er for svært at samle en større gruppe.

Egne ord på væggen skaber mere motivation

Velfærdsteamet underviste alle medarbejdere et par timer og fulgte senere op ved at besøge hver enkelt afdeling.

- Vi prøver at få folk til selv at vurdere, hvad de vil have gavn af at gøre anderledes. Filosofien er, at det er lettest at ændre det, man selv er motiveret for, siger Hans Dahl Gregersen fra velfærdsteamet.

Hver afdeling blev i forløbet bedt om at formulere, hvad de især ville arbejde med. Det blev til små plakater, der hænger på væggen. Over håndvasken i den varme produktion står der:

  • Ned i knæ ved løft
  • Fokus på neutralstillingen
  • Indfør 2 min. pausegymnastik
  • Arbejdshøjde

Det virker ikke for alle, men det gør for Joan Wedel, der arbejder i afdelingen.

- Nogle gange har maden første prioritet, men jeg lægger mærke til sedlerne, og det hjælper mig til at huske at justere arbejdshøjden og lave strækøvelser en gang imellem, siger hun.

Mere medansvar og flere vinkler på tingene

Arbejdsmiljørepræsentant Niels Ole Pedersen er også glad for den måde, velfærdsteamet har taklet sagen på.

- Vi har fået flere vinkler på tingene, og folk har fået mere medansvar i stedet for at parkere problemerne i arbejdsgruppen, siger han.

Det samlede forløb med velfærdsteamet har resulteret i en række forandringer og nye vaner. 


Senest revideret den 09. oktober 2024