Arbejdspladsens indretning er en del af at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø. For at forebygge fysiske gener og smerter er det væsentligt, at der er de rigtige forhold og det rigtige udstyr i lokalerne.
Lokaler og indretning: Få styr på reglerne
Forskningen viser, at god ergonomi alene ikke forbygger problemer. For at forebygge smerter er det afgørende at have mulighed for at indrette sin arbejdsplads, så den kan tilpasses og kan passe til de opgaver, der udføres på arbejdspladsen.
Eksempelvis kan man godt få ondt i ryggen, selvom stolen er indstillet ergonomisk korrekt. Det, som er vigtigt for at undgå gener, er, at kunne variere sin stilling over tid, og at der er plads til at holde små pauser.
Læs om vigtigheden af pauser og variation i arbejdet her.
Indretning af forskellige typer arbejdspladser
Reglerne for indretning afhænger af din arbejdsplads og dine konkrete arbejdsopgaver. Arbejder du i et kontormiljø er der fx nogle regler, som er relevante, hvor andre regler er relevante i faglokaler, på erhvervsskoler m.m.
Kontorarbejdspladsen
Når man arbejder ved sin tablet eller pc, skal lokaler, møbler, teknikken, belysning osv. være i orden. Dette omfatter blandt andet justerbare stole og borde, skærmhøjde og rigtig belysning. Men også mulighed for at variere arbejdsstilling og opgaver - og holde regelmæssige pauser, der kan reducere fysiske gener.
Læs mere om god indretning af kontorarbejdspladser.
Arbejder du hen over en måned i gennemsnit mere end to dage om ugen med pc eller tablet ved din faste arbejdsplads, er den omfattet af Arbejdstilsynets regler om skærmarbejde. Disse regler specificerer, at medarbejdere skal have mulighed for at variere deres arbejdsstillinger og tage øjenpauser, og at skærmen skal placeres i en afstand og højde, der mindsker risikoen for nakkesmerter og belastning af øjnene.
Læs mere om de formelle krav og gode råd til indretning af kontorarbejdspladser.
Faglokaler
I faglokaler skal indretningen tage højde for de aktiviteter, der foregår i rummet.
Afhængigt af hvad der undervises i, kan det indebære særlige krav til ventilationssystemer, belysning og møbler, der kan justeres. Der er fx stor forskel på, om der skal undervises i kemi, billedkunst eller sløjd.
Læs mere om de forskellige krav til arbejdsmiljøet i de forskellige typer af faglokaler i grundskoler og gymnasier i vejledningen 'Når Klokken Ringer'.
Erhvervsskoler
På erhvervsskoler foregår en del af undervisningen under forhold, der ligner egentlige arbejdspladser indenfor de pågældende fag. Derfor bør lærernes og elevernes arbejdsmiljø og ergonomi følge samme regler og retningslinjer, som gælder for arbejdspladserne.
Dette indebærer, at elever og lærere skal have adgang til udstyr og arbejdsstationer, der opfylder de samme ergonomiske standarder som, hvis de var ansat i en virksomhed.
Vær opmærksom på, at der er særlige regler for unge under 18 år.
Forskningslaboratorier
Belastende arbejdsstillinger og -bevægelser ses ved arbejde i laboratorier fx ved langvarigt, koncentreret skærmarbejde, pipettering og arbejde ved mikroskop.
Læs mere i Arbejdstilsynets 'Arbejdsmiljøvejviser for universiteter og forskning'.
Ergonomiske overvejelser i indretningen
Når indretningen af arbejdspladsen er gennemtænkt og velovervejet, er det med til at skabe et godt ergonomisk arbejdsmiljø. Inden I indretter eller køber nyt udstyr, er det hensigtsmæssigt at inddrage den medarbejdergruppe, der skal bruge lokalerne.
For at mindske belastningen af kroppen, er det også vigtigt, at arbejdsstationen kan tilpasses til de enkelte medarbejdere.
Et dårligt ergonomisk arbejdsmiljø, hvor man fx ikke har mulighed for at ændre sin arbejdsstilling, kan medvirke til, at man får forskellige helbredsmæssige udfordringer.
Blandt andet kan man risikere at få:
- Muskelsmerter og spændinger: Fastlåste indstillinger af arbejdsstationen kan føre til spændinger i nakke, skuldre og ryg, hvilket ofte skyldes de deraf følgende ensidige arbejdsstillinger og gentagne bevægelser.
Bliv klogere på muskelsmerter her. - Belastningsskader og nedslidning i arme og hænder: Gentagne bevægelser og manglende støtte til håndled kan resultere i belastningsskader.
Læs mere om nedslidning her. - Øjenbelastning og hovedpine: Skærmarbejde uden hensigtsmæssig belysning og skærmplacering kan medføre øjenbelastning og hovedpine. Her kan skærmbriller være relevant.
Læs mere om, hvordan du passer på øjnene ved skærmen.
Indeklima og indretning af arbejdspladsen
Lyset, luftens kvalitet og støjniveauet har stor betydning for fysisk og psykisk trivsel. Indeklima er en kompleks størrelse, som blandt andet bliver påvirket af bygningen, lokalerne og arbejdspladsens indretning. Her spiller akustik, ventilation, dagslys og afgasning fra materialer m.m. en vigtig rolle for vores helbred.
Hvis der er problemer med indeklimaet, vil simple tiltag ofte kunne hjælpe. Det kan handle om udluftning, vedligeholdelse eller ændring af termostater og ventilation. I nogle tilfælde er det dog ikke nok, og man kan derfor blive nødt til at bygge om.
Læs meget mere om indeklima og arbejdsmiljø på Indeklimaportalen.
Godt skolebyggeri: Indretning ved nybyg og renovation
Når I skal bygge nyt eller renovere en skole, er der en række overvejelser, som er relevante tidligt i processen.
BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration (BFA) har en særlig sektion om Godt Skolebyggeri. Her kan I finde viden, inspiration og gode cases til at sikre, at godt arbejdsmiljø bliver tænkt ind før lokalerne tages ibrug.