Det begynder med arkitektens tegning
Lige fra første streg, bør arkitekt og byggeudvalg tænke på arbejdsmiljøet. Der skal skabes et naturligt flow for vareindlevering, produktion, pakkeri og udbringning, og der skal være god plads til arbejdet – også til rengøring.
Det samme gælder indretning af kantiner. Dermed undgår man, at medarbejdere går i vejen for hinanden, og mad, udstyr og varer skal transporteres minimalt.
- Pladskrav er beskrevet i Arbejdsmiljøet kan smages i sovsen, som du kan downloade.
- Branchevejledningen Godt arbejdsmiljø i det gode køkken er specielt rettet mod byggeri og indretning af de mindre institutionskøkkener - men mange af de generelle krav og overvejelser gælder også for storkøkkenerne.
- Se også vores afsnit om ny- og ombygning.
Konkrete råd om indretning
Undgå niveauforskelle og dørtrin, så der er fri transport for vogne og udstyr på hjul.
Råvarer og køkkengrej skal placeres, så de er let tilgængelige. Tunge ting placeres på hjul eller på hylder i den bedste løftehøjde – det vil sige fra midt på låret til albuen.
Udstyr der letter arbejdet og mindsker nedslidning
Der er mange gode arbejdsredskaber, der gør arbejdet lettere i et køkken. Der sker en konstant udvikling i hjælpemidler, så man skal holde øje med markedet.
Man skal sikre sig, at udstyret er CE-mærket og skærmer af for skærende og roterende dele. Producenterne vil også gerne høre om jeres gode idéer, som de kan bruge til at udvikle nye redskaber med.