Psykisk arbejdsmiljø
- Vejledning til materialer om restitution og pauser: En række materialer, der kan hjælpe jer i arbejdsmiljøgruppen med at sætte restitution og pauser på dagsordenen.
- 'Vi forebygger stress sammen': en revideret og udvidet serie, som består af 10 værktøjshæfter til organisationsudvikling og forebyggelse af stress.
- EtsundtArbejdsliv.dk: Forskellige metoder til at arbejde med psykisk arbejdsmiljø inden for social- og sundhedsområdet.
- Dialogkort om mangfoldighed: Formål med dialogkortene er at sætte samtalen i gang på arbejdspladsen om dilemmaer og situationer, hvor der er mulighed for vise vores forskellige vurderinger og holdninger.
- Kollegial sparring i hverdagen: Dette hæfte giver jer fem redskaber til, hvordan I kan bruge kollegial sparring i hverdagen.
- Arbejdsfællesskaber: Et arbejdsfællesskab er en gruppe mennesker, der er afhængige af hinanden for at lykkes med en fælles kerneopgave. Her finder du introduktion til arbejdsfællesskaberne og dialogværtkøjer til at arbejde med dem.
- Dialogkort: Forebyg mobning på arbejdspladsen: Med dialogkortene bliver I bevidste om, hvordan man griber ind, og håndterer situationer, som kan føre til mobning.
- Håndtér følelsesmæssige krav i arbejdet: Disse værktøjer hjælper jer med at forstå jeres følelser og reagere hensigtsmæssigt på dem.
- Sæt fokus på kerneopgaven og prioritér jeres arbejdsopgaver: Kerneopgaven er et andet ord for jeres formål, mission eller eksistensberettigelse for jeres arbejdsfællesskab. Når I har en fælles forståelse for jeres kerneopgaver, bliver det lettere at sikre en fælles retning for jeres indsatser.
- Tjekliste til styrket social kapital: For at komme godt fra start med social kapital får I med dette værktøj en tjekliste, som indeholder vigtige opmærksomhedspunkter i forhold til, hvordan I skaber fokus på social kapital.
- Metoder: Arbejd med psykologisk tryghed: Her finder du metoder og procesguides til at rette fokus på psykologisk tryghed.
- Forstå og håndter uklare samt modstridende krav: For at kunne løse en opgave tilfredsstillende må vi have et nogenlunde klart billede af, hvad der forventes af os, og hvilke krav der stilles.
- Værd at vide om vold: Når medarbejdere møder borgere, herunder pårørende, børn og forældre, foregår det heldigvis i langt de fleste tilfælde helt udramatisk. Men det hænder, at en medarbejder bliver udsat for fysisk vold, trusler eller chikane.
- Håndtér truende situationer: Trygge rammer på jeres arbejdsplads er afgørende for et godt arbejdsmiljø. Det er derfor vigtigt, at I har en løbende dialog om, hvordan man håndterer og forebygger konflikter.
- Uønsket seksuel opmærksom fra borgere: Uønskede tilnærmelser eller berøring kan opleves som et tabu, og det kan være svært at sige fra, når man oplever det i arbejdet. Ved at åbne op for dialoger i trygge rammer og drøfte dilemmaer i fællesskab, kan I blive bedre klædt på, hvis sådanne situationer opstår.
Krop & Sundhed
- 8 anbefalinger: Forebyg akut fysisk overbelastning: anbefalinger som I med fordel kan printe ud og hænge op på arbejdspladsen, så alle bliver opmærksomme på at forebygge akut fysisk overbelastning.
- Tag snakken bryd vanerne: Forebyg muskel- og skeletbesvær (MSB) på arbejdspladsen.
- Forflytningsguiden: Forebyg nedslidning og arbejdsulykker med god forflytningsteknik.
- Sektion om Forflytning. Besøg også Forflyt.dk, hvor du finder viden, inspiration og værktøjer til arbejde og uddannelse inden for forflytningsområdet.
- Forebyg muskel- og skeletbesvær: Dette hæfte beskriver en praktisk anvendelig metode til at sikre en vedvarende indsats over for muskel- og skeletbesvær (MSB).
- Hold din hud sund: Om hvordan håndeksem opstår, og hvordan det kan forebygges.
- Tal om smerter - tag handling sammen: Smerter kan være en udfordring at håndtere for den enkelte og for arbejdspladsen. En tryg dialog om smerter er det første skridt på vejen til en fælles håndtering.
- Sæt fokus på muskel- og skeletbesvær: Det er vigtigt at arbejde systematisk med at forebygge muskel- og skeletbesvær (MSB). Her er tre værktøjer til at styrke og forankre en god forebyggelseskultur på arbejdspladsen.
- Forflytningsblomsten: Styrk jeres forflytningspraksis: Med dette værktøj forebygger I en uhensigtsmæssig forflytningspraksis og forbedrer jeres arbejdsmiljø. Lad forflytningsblomstens 8 blade guide jer rundt om forhold, som har betydning for den gode forflytningspraksis.
Støj, lys og luft
- Indeklimaportalen.dk: Om indeklimaets betydning for arbejdsmiljøet og henvisninger til metoder og værktøjer.
- Rengøring: Rengøringen kan prioriteres, så man undgår et dårligt indeklima.
Ledelse & Organisering
- Digitalisering og det gode arbejde: Dette hæfte og de tre værktøjer kan give inspiration til, hvordan medarbejdere og lokale ledere kan involveres i at udvikle og/eller implementere nye digitale løsninger.
- Sunde arbejdsrytmer: Materiale om arbejdstid, vagtplaner og pauser, men også om hvordan vi oplever tiden. Denne publikation er inspiration til at forbedre tiden til gavn for både ansatte og de patienter, som I skal hjælpe.
- Katalog: Styrk lederes trivsel og resultater – overblik over materialer: Dette katalog introducerer til værktøjer til at styrke lederes trivsel og resultater, som er udviklet af BFA Velfærd & Offentlig administration.
- Sparring i netværk for ledere: Dette materiale skal inspirere ledere til at søge netværk med andre ledere.
- Byg bæredygtige forandringer: Alle arbejdspladser gennemgår forandringer. Det kan skabe uro og usikkerhed hos den enkelte og i hele organisationen. Derfor er det vigtigt, at man sikrer et godt arbejdsmiljø under forandringsprocesser.
- Tag hånd om arbejdsmiljøet, når I indfører teknologi: Et værktøj, som I kan bruge i arbejdsmiljøgruppen til at håndtere nogle af de dilemmaer og risici, der kan opstå ved brug af teknologi.
- Styrk dit netværk som leder: Som leder har du mange bolde i luften, og det kan være en god idé at søge sparring i et netværk med andre ledere.
Arbejdsmiljøarbejdet
- Sæt fremtidens arbejdsmiljø til debat: Publikationen lægger op til en strategisk dialog om fremtidens arbejdsmiljø – dels i MED-udvalg, SU eller arbejdsmiljøorganisationen, dels på hele arbejdspladsen.
- Forebyggelse og håndtering af arbejdsulykker: Branchevejledning om arbejdspladsens opgaver i forbindelse med arbejdsulykker i social- og sundhedssektoren.
- TRIO - få samarbejdet på sporet: Materialet er målrettet jer, der oplever udfordringer med at få TRIO samarbejdet på sporet.
- TRIO - en daglig aktionsstyrke til opgaveløsning og trivsel: Materialet er målrettet jer, der er nysgerrige på, om TRIO er aktuelt på jeres arbejdsplads.
- Afsnit om Arbejdsmiljøarbejdet: Materialer om APV og andre værktøjer og metoder i det daglige arbejde for et bedre arbejdsmiljø.