Psykisk arbejdsmiljø
- Forebyg stress på skoler, uddannelses- og forskningsinstitutioner: Et godt arbejdsmiljø går hånd i hånd med godt arbejde. Ledere og medarbejdere oplever trivsel og arbejdsglæde på uddannelsesinstitutioner, når opgaven med at skabe udvikling for elever, kursister og studerende lykkes.
- Trivsel, motivation og barrierer i uddannelsesverdenen: Materialet sætter fokus på, hvordan I skaber trivsel og motivation i uddannelsesverdenen.
- Styrket samarbejde: I denne pjece introduceres fem centrale temaer i forhold til arbejdet med at skabe et stærkt samarbejde på arbejdspladsen.
- Stærkere sammen - Brikker til et velfungerende arbejdsfællesskab: Dette materiale giver en kort introduktion til begrebet arbejdsfælleskaber og forklarer, hvorfor det er vigtigt.
- Vejledning til materialer om restitution og pauser: En række materialer, der kan hjælpe jer i arbejdsmiljøgruppen med at sætte restitution og pauser på dagsordenen.
- Godtpsykiskarbejdsmiljo.dk: Særlig hjemmeside om stress, vold/konflikter, samarbejde, teamarbejde og social kapital – specielt for ansatte i skoler og undervisningsinstitutioner. På Godtpsykiskarbejdsmiljo.dk kan du bl.a. læse mere om de følgende materialer:
- Tæt på mistrivsel: Om at håndtere elever, studerende og kursister, der bringer alvorlige personlige eller sociale problemer med ind i klasserummet.
- Forebyg vold og konflikter: Inspirationshæfte til arbejdsmiljøgruppen på skoler og uddannelsesinstitutioner.
- Dialogkort: Hvordan har du det med dit arbejde? Hvordan har I det med jeres arbejde?: Her finder I et sæt dialogkort med citater fra en stor undersøgelse om, hvad der skaber trivsel og motivation som medarbejder og leder i uddannelsesverdenen.
- Kollegial sparring i hverdagen: Dette hæfte giver jer fem redskaber til, hvordan I kan bruge kollegial sparring i hverdagen.
- Håndtér følelsesmæssige krav i arbejdet: Disse værktøjer hjælper jer med at forstå jeres følelser og reagere hensigtsmæssigt på dem.
- Sæt fokus på kerneopgaven og prioritér jeres arbejdsopgaver: Kerneopgaven er et andet ord for jeres formål, mission eller eksistensberettigelse for jeres arbejdsfællesskab. Når I har en fælles forståelse for jeres kerneopgaver, bliver det lettere at sikre en fælles retning for jeres indsatser.
- Tjekliste til styrket social kapital: For at komme godt fra start med social kapital får I med dette værktøj en tjekliste, som indeholder vigtige opmærksomhedspunkter i forhold til, hvordan I skaber fokus på social kapital.
- Metoder: Arbejd med psykologisk tryghed: Her finder du metoder og procesguides til at rette fokus på psykologisk tryghed.
- Forstå og håndter uklare samt modstridende krav: For at kunne løse en opgave tilfredsstillende må vi have et nogenlunde klart billede af, hvad der forventes af os, og hvilke krav der stilles.
Krop og sundhed
- Av min nakke! Om ergonomi i undervisningen. Film og inspiration til at forebygge smerter i muskler og led gennem variation og træning.
- Vores sektion om Krop og sundhed: Materialer og informationer om ergonomi, muskler og led, fysisk aktivitet og meget mere.
- Tal om smerter - tag handling sammen: Smerter kan være en udfordring at håndtere for den enkelte og for arbejdspladsen. En tryg dialog om smerter er det første skridt på vejen til en fælles håndtering.
Støj, lys og luft
- Fugt og skimmelsvamp: Hæfte om indeklima, fugt og skimmel. Hæftet er særligt rettet mod skoler og daginstitutioner.
- Luftkvalitet: Det mest udbredte indeklimaproblem på skoler er høj koncentration af CO2. Det går ud over præstationsevnen og skyldes ofte, at der opholder sig mange mennesker i klasseværelser uden en effektiv udluftning.
- Støj i rum med børn: Larmende elever og støj fra skramlende stole udgør et stort problem på mange skoler. Ved at arbejde med pædagogik, indretning og akustiske materialer kan man reducere problemerne ganske meget.
- Lys: Et højt niveau af dagslys holder dig vågen, og gode lysforhold giver optimale præstationer. Men det gælder om at undgå problemer med overophedning, blænding og reflekser.
- Temperatur og træk: Hvis det er for varmt eller for koldt i et klasseværelse, går det ud over indlæring og koncentrationsevne.
- Argumenter for bedre indeklima: Ud over, at et godt indeklima øger trivsel og sundhed, så er der også udsigt til bedre produktivitet, elevpræstationer og økonomiske besparelser
- Fokus på adfærd kan forbedre indeklimaet: Mennesker afgiver lugt og fugt til indeklimaet og bruger ilten i et lokale. Bedre udluftning og flere udendørs pauser er nogle af de vaner, der kan forbedre luftkvaliteten.
- Byg skoler omtanke for indeklimaet: Der er en række hensyn, I kan tage til indeklimaet allerede i byggeprocessen.
Ledelse og organisering
- Digitalisering på uddannelse: Denne publikation zoomer ind på digitaliseringens betydning for det psykiske arbejdsmiljø, som både kan være positiv og negativ.
- Når team trives: inspiration til den enkelte uddannelsesinstitution i at løfte teamsamarbejdet op på et højere niveau.
- Vores sektion om Ledelse og organisering: Mange flere materialer om ledelse, sygefravær, bedre møder, teamarbejde og meget mere.
- Katalog: Styrk lederes trivsel og resultater – overblik over materialer: Dette katalog introducerer til værktøjer til at styrke lederes trivsel og resultater, som er udviklet af BFA Velfærd & Offentlig administration.
- Sparring i netværk for ledere: Dette materiale skal inspirere ledere til at søge netværk med andre ledere.
- Byg bæredygtige forandringer: Alle arbejdspladser gennemgår forandringer. Det kan skabe uro og usikkerhed hos den enkelte og i hele organisationen. Derfor er det vigtigt, at man sikrer et godt arbejdsmiljø under forandringsprocesser.
- Tag hånd om arbejdsmiljøet, når I indfører teknologi: Et værktøj, som I kan bruge i arbejdsmiljøgruppen til at håndtere nogle af de dilemmaer og risici, der kan opstå ved brug af teknologi.
- Styrk dit netværk som leder: Som leder har du mange bolde i luften, og det kan være en god idé at søge sparring i et netværk med andre ledere.
Byggeri og indretning
- Inspirerende byggeprocesser ved skolebyggeri: Gode cases fra byggeprocesser.
- Når klokken ringer: Krav og gode standarder for indretning af faglokaler i grundskoler og gymnasier.
Arbejdsmiljøarbejdet
- Forebyggelse og håndtering af ulykker i undervisnings- og forskningssektoren: Branchevejledning om arbejdspladsens opgaver i forbindelse med arbejdsulykker i undervisnings- og forskningssektoren.
- Sæt fremtidens arbejdsmiljø til debat: Publikationen lægger op til en strategisk dialog om fremtidens arbejdsmiljø – dels i MED-udvalg, SU eller arbejdsmiljøorganisationen, dels på hele arbejdspladsen.
- TRIO - få samarbejdet på sporet: Materialet er målrettet jer, der oplever udfordringer med at få TRIO samarbejdet på sporet.
- TRIO - en daglig aktionsstyrke til opgaveløsning og trivsel: Materialet er målrettet jer, der er nysgerrige på, om TRIO er aktuelt på jeres arbejdsplads.
- Vores afsnit om Arbejdsmiljøarbejdet: Materialer om APV og andre værktøjer og metoder i det daglige arbejde for et bedre arbejdsmiljø.
- Kom godt i gang med arbejdsmiljøarbejdet: Her er en række værktøjer der hjælper jer som arbejdsmiljøgruppe at sætte arbejdsmiljøarbejdet i system og sætte fokus på det interne samarbejde i arbejdsmiljøgruppen.
- Det skal gå godt uden ulykker: Når I skal i gang med en ny aktivitet eller et større projekt, er det vigtigt at forebygge ulykker. Denne tjekliste hjælper jer i processen. Tjeklisten kan bruges til både mindre og større aktiviteter.