Rundt om den fleksible arbejdsplads

Den fleksible arbejdsplads giver en række gevinster. Samtidig er der forhold, der måske skal balanceres på en ny måde. Disse seks temaer lægger op til en dialog om det, som især skaber udfordringer på den fleksible arbejdsplads. Meningen med dialogen er, at den skal lægge op til forsøg der, hvor der er behov for at justere.

Sammenhængskraft

Det kan være vigtigt at rette fokus på sammenhængskraften på den fleksible arbejdsplads, hvis I oplever, at alle passer deres eget, at det er svært at komme til at mødes fysisk, eller at nye medarbejdere møder tomme kontorer, og det skaber problemer for den gode modtagelse og integration af nye medarbejdere. Det kan også være, at det måske giver problemer med at tiltrække nye medarbejdere.

Fleksibilitet

Det kan være vigtigt at rette fokus på fleksibiliteten, hvis nogle medarbejdere oplever, at de har svært ved at få balancen mellem arbejdsliv og familieliv til at fungere. Eller at medarbejdere tidligere har oplevet en forbedret balance i deres måde at indrette arbejdet på, som de nu er bange for at miste. Det kan også være, at I har problemer med at fastholde medarbejdere eller rekruttere nye.

Tilgængelighed

Det kan være vigtigt at rette fokus på tilgængelighed på den fleksible arbejdsplads, hvis I oplever flaskehalse i jeres arbejdsgange, eller at det er uklart, hvornår og hvordan I kan få fat på hinanden, fx når I arbejder hjemmefra eller andre steder fra end jeres afdeling. Nye ansatte kan have ekstra behov for, at det er tydeligt, hvordan og hvornår de får kontakt til kolleger. Dette kan være særligt vigtigt i en opstartsfase af kortere eller længere varighed.

Fordybelse

Det kan være vigtigt at rette fokus på fordybelse på den fleksible arbejdsplads, hvis I ofte oplever, at hjemmearbejdsdage, som var afsat til koncentrationskrævende opgaver, bliver fyldt ud af onlinemøder og hastekommunikation på mail, chat og telefon. Det kan også være, at I har svært ved at skabe rammerne til at kunne arbejde koncentreret på arbejdspladsen. Eller at arbejdet bliver forstyrret af private beskeder.

Tillid i det fleksible arbejde

Det kan være vigtigt at rette fokus på tillid på den fleksible arbejdsplads, hvis man føler det nødvendigt at forstærke sin kommunikation med arbejdspladsen, når man arbejder hjemmefra, for at dokumentere, at man faktisk arbejder. Og at frustrationen over ikke at kunne få fat i en kollega eller medarbejder slår over i mistanke om, at de ikke arbejder – at de bryder nogle uskrevne regler.

Retfærdighed på den hybride arbejdsplads

Det kan være vigtigt at rette fokus på retfærdighed på den fleksible arbejdsplads, hvis der bliver snakket i krogene om, at nogle bliver tilgodeset eller forfordelt – fx i forhold til, om man må arbejde hjemme eller ej og i forhold til, om man tildeles attraktive arbejdsopgaver eller andre fordele eller goder.